Per Jonines Neringoje – išskirtinės vestuvės

Šventinis Joninių savaitgalis Neringoje šiemet išskirtinis. Kurorto ir gyventojai ir svečiai taps didžiausios šalyje vestuvių puotos liudininkais. Laikantis XIX amžių siekiančių Mažosios Lietuvos papročių bus sutuokta klaipėdiečių pora.

Nuotakai surengė mergvakarį

Joninių savaitgalį Neringoje tradiciškai vyksta tarptautinis folkloro festivalis „Tek saulužė ant maračių“.

Šventė, kurios metu ne tik gausu muzikinių pasirodymų, bet ir šurmuliuoja mugė, džiugina teatro instaliacijos, menininkų pristatymai, edukacinės programos, paskaitos, daug kitų veiklų, organizuojama 19 kartą.

Šiųmetinio festivalio tema – vestuvės. Šventė išsiskiria tuo, kad pagal tradicinius Mažosios Lietuvos papročius neringiškiai sutuoks klaipėdiečių porą Donatą ir Valmantą.

Pasak organizatorių, norinčių tapti festivalio „Tek saulužė ant maračių“ vestuvių šventės dalimi, buvo daug. Sulaukta per 30 jaunavedžių anketų.

Tačiau, įvertinus visas aplinkybes, technines ir teisines galimybes bei potencialių jaunavedžių pasiruošimą ir motyvaciją, festivalio pora išrinkti Donata ir Valmantas.

Jų vestuvių apeigos prasidėjo penktadienį, Joninių ir Rasų šventės išvakarėse. Slėnyje greta Parnidžio kopos surengtas nuotakos mergvakaris.

Organizatorių ir vestuvių puotos režisierių teigimu, tiek Rasų šventės, tiek mergvakario apeigos turi daug bendrų tradicijų. Tarp jų žoliavimas, vainikų pynimas. Tylos slėnyje atgimė šios tradicijos.

Atšvęsti Donatos ir Valmanto vestuves atvyko daugiau nei 400 svečių ne tik iš tolimiausių Lietuvos kampelių, bet ir Armėnijos, Ispanijos, Rusijos ir kitų šalių.

Turės surasti nuotaką

Penktadienio vakarą Neringoje netrūko ir Joninėms būdingo šurmulio. Naktinėti kvietė šventė, vykusi greta Nidos uosto. Renginio metu pasirodė ansamblis „Gilė“, Ispanijos, Italijos ir Lietuvos atstovų projektas „Sandra Carrillo and Sabor Latino LT“ bei „Parranda Polar“. Tradiciškai buvo pinami vainikai, deginamas laužas.

Šeštadienį neringiškių ir kurorto svečių niekas neskubėjo budinti. Vidurdienį norintys galėjo dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, o po pietų prasidėjo festivalio ansamblių koncertas.

Įžanga į vakare suplanuotą klaipėdiečių Donatos ir Valmanto vestuvių šventę tapo pievoje prie Nidos uosto skaityta etnologo dr. Vytauto Tumėno skaitoma paskaita apie meilės, vaisingumo/erotikos simboliką lietuvių etninėje kultūroje.

Apeigos, kurių metu pagal Mažosios Lietuvos papročius bus sutuokti klaipėdiečiai Donata ir Valmantas prasidės šeštadienio vakarą 18.30 val.

Tradicinės nuotakos išlydėtuvės vyks Žvejo etnografinėje sodyboje. Jaunikis paskutiniąsias laisvo gyvenimo minutes leis Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos kiemelyje. Jaunikiui radus nuotaką, prasidės jų kelionė į vinčiavą.

Vyks kolekcijų pristatymai

Tuoktuvių apeigos prasidės 20 val. pievoje greta Nidos uosto. Vyks ir kulinarinio paveldo pristatymas, šokių mokymai, bus galima pamatyti galvos apdangalų kolekciją „Kitaip nuometuota“, skirtą moterims, sergančioms onkologinėmis ligomis.

Jaunieji sulauks ir iš už jūrų marių atkeliavusių dovanų. Ispanų kolektyvas dovanos šokių pasirodymą, Armėnijos Teryan kultūros centras pristatys Armėnijos etninių regionų vestuvių kostiumus, susirinkusiems koncertuos šios šalies dudūkistas Sevada Iritsyan.

Joninių dienos linksmybės tęsis ir vakare. Vyks koncertas, kuriame pasirodys „Rakija Klezmer Orkestar“ bei „Garbanotas bosistas“, o Vilniaus dailės akademijos studentai demonstruos savo kurtus kostiumus.

Festivalio „Tek saulužė ant maračių“ renginiai tęsis ir sekmadienį. Pasveikinti saulę jis kvies ant Parnidžio kopos. Nuo 8 val. čia vyks muzikos seansas.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ vidurdienį prasidės spektaklis visai šeimai „Apie meilę, akrą ir kiškio kopūstus“.

Visą savaitgalį Nidos gyvenvietėje veiks šventinė mugė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių