Juodasis vyras iš Memelio pasiruošęs vaidentis piliavietėje

Klaipėdiečio skulptoriaus Svajūno Jurkaus dirbtuvėse jau kurį laiką gyvena Vaiduoklis. Bronzinė skulptūra, kurios aukštis - 2 m 40 cm, o svoris - apie 300 kg, turėtų „vaidentis“ piliavietės teritorijoje.

Dėl užsitęsusios pasukamojo tiltelio rekonstrukcijos naujo senamiesčio personažo atidengimas vis atidėliojamas.

 „Juodasis vyras iš Memelio arba Vaiduoklis miestą galėjo papuošti dar prieš turistinį sezoną, prieš abu didžiuosius metų renginius - „Europiadą“ ir Burlaivių regatą, bet aplinka, kurioje turėtų atgimti šis legendos personažas, iki šiol nesutvarkyta. Neaišku, kada į vietą bus pastatytas tiltelis, prie kurio pagal mūsų sumanymą iš vandens ir turėtų išnerti senosios pilies dvasia. Deja, legendai atgimti vis dar trūksta dekoracijų“,- apgailestauja vienas iš skulptūros iniciatorių, UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas.

Vaiduoklio idėja, įprasminsianti legendą apie kadaise Klaipėdos mieste pasivaidenusį Juodąjį vyrą, praėjusių metų vasarą laimėjo uostamiesčio Savivaldybės Kultūros skyriaus skelbtą konkursą. Projektą įgyvendina bendrovės „Pamario restauratorius“ suburta kūrybinė grupė, uostamiesčio erdves jau papuošusi miesto simboliais tapusiomis skulptūromis - „Senamiesčio sargas“, „Vaikystės svajonė“, „Kaminkrėtys“. 

Vaiduoklio autoriai - skulptoriai Svajūnas Jurkus ir Sergejus Plotnikovas - kol kas savo kūrinį pademonstravo tik žiniasklaidininkams. Tam, kad parodytų visą iš vandens išlipančios dvasios skulptūrą, jiems specialiai teko ruošti aukštą pakylą. Kūrėjų duetas pripažįsta, jog Vaiduoklio tema juos labai intrigavo, bet  tuo pat metu sunkiai pasidavė - iki galutinio rezultato, kuris apsigyvens senamiestyje, buvo net 8 tarpiniai variantai.  Kadangi neaiškumai dėl skulptūros ateities nesibaigia ir dabar, kūrėjai ne juokais svarsto, ar čia tik nebus įsipainiojusios kokios paslaptingos jėgos, trukdančios Juodajam vyrui iš Memelio vėl pasivaidenti Klaipėdoje...

Štai ką apie būsimąjį senamiesčio personažą pasakoja legenda, užrašyta „Rytprūsių padavimuose” (Ostpreussische Sagen): 

JUODASIS VYRAS IŠ MEMELIO (Der schwarze Mann zu Memel)

1595 m. vasario 19 d. 9 val. vakaro Hansas fon der Haidė (Hans von der Heide), kariškis iš Didmaršeno (Dithmarschen), ėjo sargybą pačiame priešakiniame Memelio tvirtovės pylimo takelyje. Staiga jis išvydo tiltą per griovį ir juo ateinantį vyrą, apsigobusį juoda ilga mantija.

Šis kreipėsi į sargybinį grubia saksų tarme:

- Ko tu čia stovi?
Kariškis atsakė:
- Aš čia stoviu dėl Dievo ir savo maloningiausiojo pono.
Juodasis vyras atrėžė:
- Dievas tau liepė taip šnekėti...
 Ir klausė toliau:
- Ar turi dar ko valgomo?
Hansas atsakė:
- Taip, dėkui Dievui, yra pakankamai valgyti ir gerti, ir geros atsargos.
Čia Juodasis vyras tarė:
- Bet grūdų ir malkų pritrūksi.
Su tais žodžiais jis ir tiltas pranyko, o įtvirtinimai smarkiai sudrebėjo...


Šiame straipsnyje: skulptūra vaiduoklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

j

j portretas
hj
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių