Jūrą ties Palangos tiltu aptraukė ledas

Palangiškiai ir poilsiautojai savaitgalį turėjo galimybę pasigrožėti egzotišku vaizdu – tiltu iš jūros pusės. Būriai žmonių kurorto simbolio galą pasiekė ledu.

Daugiau nei 30 metų Palangoje gyvenantis Palangos kultūros centro direktorius Nerijus Stasiulis tvirtino tokį egzotišką vaizdą matęs pirmą kartą.

„Palangoje gyvenu seniai. Tačiau tiltą iš jūros pusės matau pirmą kartą. Nėra tekę jo galo pasiekti ledu. Vaizdas įspūdingas. Nustebau tokį grožį pamatęs“, – pasakojo palangiškis.

N.Stasiulis su šeima ledu, kurio storis siekė apie 10 centimetrų, nuėjo iki tilto galo: „Baimės truputį buvo. Pasiekus tilto galą, ledas pradėjo braškėti. Einant reikia būti dėmesingiems. Jūra greitai keičiasi. Papūtus vėjui gali dingti ledai“.

Prie tilto užšalusi jūra pritraukė daug palangiškių ir poilsiautojų. Jie atsinešė net pačiūžas ir čiuožinėjo.

„Ledas kaip veidrodis“, – tvirtino palangiškis.

Anot N.Stasiulio, gal ir anksčiau yra buvę tokių reiškinių kurorte, tačiau palangiškiai tinginiai: „Nueiti iki jūros jiems didžiulis įvykis. Reikia prisiruošti. Mane ištempė šeima“.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio, sekmadienį ryte ledų Palangoje nebebuvo. Sekmadienį po pietų sustiprėjo vėjas ir vakare nunešė ledus į jūrą.

„Vietomis ledai yra nunešti nuo kranto toliau į jūrą. Jūroje nuo rytinė pakrantės į jūros pusę yra platūs iki 100 kilometro pločio ledų laukai. Jie tęsiasi į šiaurę iki Nidos. Piečiau taip pat yra ledų, bet jie retesni ir silpnesni. Jie supo ir Būtingės plūdurą“, – komentavo viršininkas.

L.Pakščio teigimu, esant tokioms oro sąlygoms: vyraujant 20 laipsnių šalčio, pučiant silpnam rytų vėjui – susiformavę ledai jūroje yra normalu.

„Uosto kapitonas tvirtino, kad šie ledai laivybai netrukdo. Daugiau rūpesčių jie sukelia žvejams. Nei tinklų statyti negalima, nei su tralu žvejoti“, – aiškino vadovas.

Ledai problemų sukėlė Suomijos, Estijos, Rusijos ir Latvijos uotams. Rygos ir Suomijos įlankas buvo aptraukęs iki 40, o vietomis net 75 centimetrų storio ledas. Laivai į juos galėjo įplaukti tik pasitelkę ledlaužius.

Pasak L.Pakščio, ant Kuršių marių ledo storis siekia iki 55 centimetrų. Gruodį jis buvo pasiekęs 60 centimetrų, bet prasidėjus atlydžiui suskilo.

Meteorologų duomenimis vasaris buvo šalčiausias žiemos mėnuo. Vidutinė jo temperatūra siekia apie 5 laipsnius šalčio. Gruodį ji buvo 4,9, sausį – 1 laipsnis šalčio.


Šiame straipsnyje: Baltijos jūraPalangos tiltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš nerizikuočiau eiti

aš nerizikuočiau eiti portretas
tuo labiau su vaikais , gal ir labai gražu , bet nesaugu . Gerai , kai gerai viskas baigiasi , o jei ne ?

daiva

daiva portretas
gaila,kad neteko pačiai pasivaikščioti tokia apledėjusia jūra.Būtų buvę nepakartojama.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių