Jūrinės uniformos valdžiai neberūpi

Uniformuoti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai dažnai papuošia įvairius jūrinius renginius. Klaipėdiečius ypač sužavėdavo šios mokyklos pirmakursiai, kai šie žygiuodavo per miestą prie kelto ir plaukdavo prie Albatroso paminklo duoti priesaikos.

Uniformuoti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai dažnai papuošia įvairius jūrinius renginius. Klaipėdiečius ypač sužavėdavo šios mokyklos pirmakursiai, kai šie žygiuodavo per miestą prie kelto ir plaukdavo prie Albatroso paminklo duoti priesaikos.

Privalo dėvėti

Jau kelerius metus Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovybė priversta laužyti galvas, iš kur paimti jūrinėms kursantų uniformoms reikalingų pinigų.

Kursantų jūrinės uniformos Klaipėdos jūreivystės mokykloje sovietmečiu buvo, bet 1996 metais jos iš mokyklos dingo.

Studentams atvykus į praktiką Lietuvos jūrų laivininkystės laivuose, pasipylė pastabos, kad nekaip atrodo po laivą vaikščiojantys džinsuoti praktikantai.

Dabartinėje Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje kursantų uniformos atsirado 2005 metais. Tuometis premjeras Algirdas Brazauskas iš Vyriausybės rezervo fondo skyrė pinigų jūreivystės mokyklos kursantų uniformoms. Rūpesčių dėl pinigų uniformoms nebuvo iki 2010 metų. Krizė, taupymas, kitoks tuometės šalies vadovybės požiūris paliko kursantus be lėšų uniformoms.

2012 metais visiškai suformuotos jūrinės uniformos dėvėjimo Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje taisyklės. Uniformą privaloma dėvėti užsiėmimų, praktikos, egzaminų, visuomeninių susirinkimų ir valstybinių švenčių mokykloje, metu. Taip pat jūrinė uniforma gali būti dėvima oficialiuose renginiuose, vizituojant kitas mokymo įstaigas ir laivus. Laivavedybos ir mechanikos dieninių studijų specialybės studentų uniformoms yra nustatyti skirtingi ženklai.

Pinigų nebeliko

Vieno jūreivystės kursanto uniformos komplektas kainuoja apie 400 litų. Jis maždaug aštuonis kartus pigesnis, nei karinius mokslus Lietuvoje studijuojančių kursantų uniformų komplektai.

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantų uniformoms kiekvienais metais reikia skirtingos sumos. 2011 metais reikėjo 110 tūkst. litų, 2012-aisiais – 165 tūkst., o 2013 metais – jau 194 tūkst. litų.

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius Viktoras Senčila teigė, kad uniformų siuvimas nuolat brangsta. Taip pat mokykloje nuolat daugėja kursantų.

"Kiekvienais metais kreipiamės į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašome pinigų ir išgirstame: ieškokite lėšų iš savų rezervų. Tiesa, prieš 2–3 metus dar būdavo skiriama iki 50 proc. lėšų iš šios ministerijos rezervų. Dabar ir jų neliko", – pastebėjo V.Senčila.

Jo teigimu, iki šiol uniformoms pinigų surasdavo pati mokykla. Jie būdavo paimami iš komunalinių išlaidų eilučių. Dabar ir toms eilutėms nebeužtenka pinigų.

Važinėdami po mokyklas, ragindami jaunus žmones ne važiuoti į užsienį, o jūreivystę, uosto ekonomikos mokslus studijuoti gimtinėje, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos darbuotojai susidūrė su problemomis, kaip aprengti būsimuosius jūrininkus.

Valstybės požiūris

"Lietuvos mokslo sistemoje nėra nė vieno nurodymo, kad Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje turi būti uniformos. Mes patys tokią nuostatą įsirašėme į mokyklos statutą. Visose jūrines tradicijas turinčiose šalyse jūrinio mokslo įstaigose yra kursantų uniformos", – tikino V.Senčila.

Anot jo, nuo senų laikų vyrauja tokia schema, kad mokslas jaunam žmogui duoda žinių, įgūdžių ir vertybinių nuostatų. Kursantų jūrinės uniformos žinių ir įgūdžių beveik neduoda, bet suformuoja stiprias vertybines nuostatas.

"Jaunas žmogus įpranta prie uniformos, mokosi ją prižiūrėti, pajunta savo profesijos pilnavertiškumą", – teigė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vadovas. Uniforma ugdo meilę jūrai ir gimtam kraštui, prisideda prie istorinių ir jūrinių tradicijų puoselėjimo, gerina Lietuvos aukštosios mokyklos ir jūreivystės įvaizdį.

Prieš įvedant Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje jūrinę uniformą, buvo atvejų, kai jūreivystės kursantai, atėję į laivus atlikti praktiką, gaudavo laivo įgulai skirta darbinę uniformą.

"Jaunam jūrininkui būtinai reikia suformuoti įgūdžius nešioti jūrines uniformas, o kaip juos suformuosi, kai tam stokojama pinigų?" – klausė V.Senčila.

Jam susidarė įspūdis, kad Švietimo ir mokslo ministerijoje niekas nenori pernelyg sukti galvos dėl kažkokių uniformų Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje. Reikalai pajudėtų, jei ši problema būtų pradėta spręsti valstybės lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pamastymui

Pamastymui portretas
tais laikais kai stojau, buvo nors atranka siokia tokia , jei geraj pamenu balas mano td buvo 13,8...o kai baigiau, tas buvo pries gerus 5 metus,taj tikraj nepamenu kad tokiu veikeju butu kaip db kad matau tiek mieste tiek pacioj mokykloj kai kursus einu laikytis, busimi jurininkai stebina...as nesuprantu negi vadovybe nemato, kad tie studentai kaip partizanai kokie vaiksto....vienas su dredais, kitas su auskariukais stiliovais, trecias su batais is siu metu NIKE kolekcijos..., o karta ir pacioj mokykloj teko matyti su dzinsiukais veikeja, bet su uniforminiu megztiniu. tai kaip jus galite tokius fintus paaiskinti mh???????????uniforma gerbti reikia o ne kryzminti su civiliais drabuziais...

To Pamastymui.

To Pamastymui. portretas
Matyt tamstos balas 3 tebuvo ir neprieme ,kad cia taip putojies mastytojau...

Liūdna

Liūdna portretas
Jūrinė valstybė vadinasi,laivyną pardavė,studentams uniformoms pinigų nera.Visiška provincija,kaimas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių