Jūrininkų ligoninės medikai leidosi į žygį prieš insultą

Kasmet nuo insulto pasaulyje miršta 5 mln. gyventojų. Vien Lietuvoje ši liga nusineša apie 2,5 tūkst. gyvybių. Šiurpą kelianti statistika Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikus paskatino trečią kartą kilti į pėsčiųjų žygį prieš insultą.

Prevencine iniciatyva gydytojai atkreipė gyventojų dėmesį, jog nepaprastai svarbu laiku pastebėti šios klastingos ligos simptomus.

Medikų teigimu, 90 proc. insultų lemia 10 pagrindinių veiksnių, iš kurių didžiosios dalies galima išvengti, bet žmonės nežino arba nepaiso elementariausių dalykų. Todėl insultą per gyvenimą patiria vienas iš šešių žmonių.

Dauguma jų visą likusį gyvenimą jaučia ligos atgarsius, tampa neįgalūs.

Todėl minėdami Pasaulinę insulto dieną ir siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į šias problemas Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai surengė akciją "Nebūk šeštas".

Centrine miesto gatve nuo "Studlendo" iki Atgimimo aikštės žygiavo ne tik gydytojai – į eitynes įsiliejo ir neabejingi miestiečiai.

Pasiekus kelionės tikslą Atgimimo aikštėje veikė improvizuotas gydytojo neurologo konsultacijų kabinetas. Medikai supažindino visuomenę su galvos smegenų insulto rizikos veiksniais, pirmaisiais simptomais ir būtinybe kuo skubiau kviestis greitąją pagalbą, priminė žmonėms, kaip išvengti insulto.

Tokie žygiai buvo organizuojami ir ankstesniais metais.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis dienraščiui yra sakęs, kad imtis tam tikrų veiksmų skatina didelis sergančiųjų skaičius.

Nemenkas postūmis į priekį kovojant su insultu – nuo 2014-ųjų pradžios Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pradėjęs veikti Ūminio insulto diagnostikos ir gydymo centras, kuriame pagalba teikiama visos Vakarų Lietuvos gyventojams ir veikia ištisą parą.

Tad modernūs gydymo būdai, tokie kaip trombolizė ir trombektomija pacientams yra prieinami nuolat.

Insulto rizikos faktorių yra labai daug. Jie gali būti susiję su gyvenimo būdu, su tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, padidėjusiu kraujospūdžiu ar cholesteroliu, cukriniu diabetu, širdies ritmo sutrikimu.

Taip pat insultą sukelti gali nutukimas, neaktyvus gyvenimo būdas, patiriamas nuolatinis stresas, rūkymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
Geriau jie būtų dirbę. Gal eilės būtų nors truputį apmažėjusios. Ta Jūrininkų ligoninė ištisai "piarinasi".

Dalia

Dalia portretas
Manau,kad daugiau naudos būtų,jeigu tie patys gydytojai tą dieną priimtų ligonius konsultacijai be jokių išankstinių užrašymų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių