Jūros šventė 2011: šiemet siaus piratai

Šiemetinės Jūrų šventės pagrindiniu akcentu taps neatskiriami kelionių palydovai – piratai ir nuo jų neatsiejami romantiški pasakojimai.

Antradienį Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje pristatyta šių metų liepos pabaigoje 52-ąjį kartą vyksianti Jūros šventė. Kasmet kaip pagrindinis jos moto pasirenkama vis kita tema. Šiemet duoklę nuspręsta atiduoti piratams, o šventės šūkiu pasirinkti "Atrask savo lobį". 

Pagrindinė renginio idėja ir šūkis atsispindės šventiniuose akcentuose, meniniame gatvių apipavidalinime, renginių tematikoje ir dalyvių aprangoje.

Uostamiestis bus suskirstytas į "salas", kuriose vyks įvairūs renginiai.
Prie jų teritorijų ribų bus įrengti stilizuoti piratų praleidimo punktai, kur visi norintys patekti į renginį bus "apiplėšiami" – kiekvienas turės paaukoti po vieną centą. Mainais jiems bus įteiktas Jūros šventės žemėlapis – renginių programa.

Aikštėje prie burlaivio "Meridianas" bus įkurta "Piratų šalis", kur karaliaus populiarūs jūriniai personažai, paaiškės lobių paslaptys ar bus kuriamos jūrinės legendos ir istorijos. Koncerto vedėjai ir koordinatoriai virs piratais.

Kruizinių laivų terminalas virs klestinčiu senoviniu uostu, kur bus pinamos virvės ir tinklai, kalamos monetos su šventės simbolika, rūkoma žuvis ir pan.

Kruizinių laivų terminalo krantinėje per šventės atidarymą koncertuos 60 "piratų" choras iš Olandijos "Voorwaarts Voorwarts". Svečiai jau mokosi lietuvišką dainą jūrine tematika.

Būsimų koncertų dalyviams keliamas reikalavimas – aprangoje turi atsispindėti Jūros šventės šūkis. Pageidaujama, kad nors vieną jūrinį akcentą turėtų ir mugės prekybininkai.       

Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžoje įrengta meninė kompozicija primins Piratų tvirtovę. Joje įsikurs jūrinių plėšikų gyvenimą imituojantys personažai. Nors trumpam įsijausti į piratų gyvenimą galės ir žiūrovai – jie turės galimybę įsiamžinti su stilizuotais piratų kostiumais.

Be tradicinių renginių, klaipėdiečių ir miesto svečių lauks ir nauji šventės akcentai – sutemus ant Danėje plaukiančių plaustų vyks koncertai.  

Iš įvairių užsienio šalių atvykę cirko artistai šiemet iš Memelio miesto teritorijos persikels arčiau Tiltų ir Turgaus gatvių.

Tikimasi, kad Jūros šventei, kaip ir kasmet, bus skiriama tradicinė pinigų suma – apie 700 tūkst. litų.

Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos posėdyje, kur pristatyta Jūros šventė, daugiausiai diskusijų sukėlė vainikų žuvusiems jūroje nuleidimo ceremonija.

Ankstesniais metais klaipėdiečių nepasitenkinimą sukėlė tai, jog ne visi norintys joje galėjo dalyvauti.

Tačiau kaip pastebi įvairių jūrinių organizacijų atstovai, neretai ši ceremonija miestelėnams virsta atrakcija ar pasiplaukiojimu, į kurį atsivedami mažamečiai vaikai ar net atsivaromi dviračiai.

Laivų įguloms dėl dalyvių saugumo užkraunama didžiulė atsakomybė.

Tad šiemet greičiausiai bus ribojamas ceremonijos dalyvių skaičius arba kviečiama prisijungti daugiau pramoginių laivelių, galinčių visus norinčius nuplukdyti iki jūros vartų.

Svarstyta galimybė pagerbimo ceremonijoje dalyvauti tik žuvusių jūrininkų artimiesiems ar jūrinių įmonių atstovams.

Tikimąsi šventei sugrąžinti ir dar vieną anksčiau buvusį akcentą – kaukiančias laivų sirenas, nuleidžiant vainikus.


Šiame straipsnyje: Jūros šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

RK.

RK. portretas
Manau būtų šaunu, jei gyventojai galėtų pateikti savo idėjas organizaciniam komitetui.

too too

too too portretas
gyventojai savo idėjas teikia kasmet,tačiau ten dirba tokie organizatoriai,kurie nieko neklauso.

Taip

Taip portretas
Ideja idomi del gyventoju, bet ju labai daug kiek laiko reikai juos visu perziureti ? ir kas suorganizuos patis gyventojai :) As manau gyventojai galetu patis prisideti prie sventes ir tiesiog susikure jurines tematikos apranga selti gatvese ir renginiuose ir darlyvauti eitinese. Kaip uzsieniija visas miesta stengesi kuo geriau apsirodyti ir savo kauke parodyti kaip, kad venecijos karnavale. :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių