Jūros šventė: atrask kitokią

  • Teksto dydis:

Jūriškiausias metų savaitgalis, kai į Klaipėdą kviečia populiariausia Lietuvoje Jūros šventė ir šimtas „The Tall Ships Races“ lenktynių burlaivių, jau prasidėjo. Jūros šventė tris dienas svaigins Baltijos vėjų gaiva, vilios jūrine romantika, budins istorinę atmintį, skambės dainomis, judės šokio ritmu, plazdės baltomis burėmis, stebins ir žavės kūrėjų išmone bei energija. Liepos 28–30 dienomis atsiveriame Lietuvai ir pasauliui, sakydami: „Atrask kitokią...“

Tema įkvėpta jūros

„Neatpažįstamai pasikeitusios miesto viešosios erdvės, išskirtiniai kultūros projektai, geriausi Lietuvos ir užsienio atlikėjai, tūkstančiai gatves užplūdusių jūreivių, plazdenančios didingų burlaivių iš viso pasaulio burės ir, kas svarbiausia, šimtai tūkstančių naujų atradimų mieste ieškančių laimingų žmonių – visai tai paskutinį liepos savaitgalį 2017-ųjų Lietuvos kultūros sostinės Klaipėdos dovanojama Jūros šventė ir didžiųjų burlaivių regata „The Tall Ships Races“. Atraskite kitokią Klaipėdą ir didžiausią jos vasaros festivalį Jūros šventę, dovanojančią neužmirštamus įspūdžius bei laužanti visus nusistovėjusius vasaros fiestų stereotipus“, – pasinerti į naujų atradimų jūrą kvietė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Lemtingas sakinys ar frazė, kuri nusako Jūros šventės tematiką ir mums visiems nubrėžia darbų, o vėliau poilsio kryptį, yra vienas sudėtingiausių metų uždavinių visai kūrybinei komandai. Prieš metus pasukome drąsiu keliu, nekintamą šventės jūriškumą papildydami jaunatviškais akcentais, pristatydami ją tokią, kokios ir patys nebuvome matę. Taigi 58-osios Jūros šventės tema – „Atraskime kitokią...“ – teigė renginio organizatoriaus VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Atrask kitokią – toks šiemetės šventės moto, kviečiantis aštrinti žvilgsnį, jautrinti klausą ir uoslę, smalsauti, ragauti ir pažinti, ir taip atrasti kitokią Klaipėdą bei Jūros šventę. Šventės organizatoriai VšĮ „Klaipėdos šventės“ kviečia atrasti kitokias, tik šiai progai pakeistas miesto erdves, turtingą ir įvairią renginių programą, čia pat, tiesiog gatvėje vykstančias menininkų improvizacijas, pramogų ir linksmybių gausą bei atsvarą tam – palaimingo poilsio oazes, kuriose tiesiog norisi būti nuo ankstaus ryto iki vėlyvos nakties, nepažintą istorinę šventės pusę, laiko išbandytas jūrines tradicijas, pagarbos ceremonijas jūros žmonėms, burlaivių didybę ir romantišką burių plazdėjimą.

„Sena tiesa: grožis slypi žiūrinčiojo akyse...  Žvelgsi su meile – pamatysi meilę, su pykčiu – atspindys bus toks pat. Todėl nuoširdžiai kviečiu žvelgti laimingo žmogaus žvilgsniu ir šventėje išvysti daugybę nuostabių dalykų“, – ragino visus VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė.

Temos simbolis – paslaptingas ir legendomis apie antgamtiškas galias apipintas jūrų ir vandenynų organizmas – kriauklė – nepakartojamų geometrinių formų, sunkiai „pagaunamų“ spalvų gamų ir raštų. Pridėjus ją prie ausies, galima išgirsti net jūros bangų ošimą.

Aikštėje – baseinas ir fortepijonas

Vienu netikėčiausių šiųmetės Jūros šventės akcentų turėtų tapti Atgimimo aikštės transformacija – čia nebeliko daugelį metų buvusios šokių erdvės. Jūros šventės svečius Atgimimo aikštėje pasitinka šiemetės Jūros šventės eksperimentas „Atrask kitokią... Atgimimo aikštę“. Ramesnės ir jaukesnės nei įprastai erdvės pagrindiniu akcentu tapo stilizuotas, centrinėje aikštės dalyje atsiradęs baseinas.

„Mums taip pat labai smalsu – o kaip tai atrodys, ar priims miestas ir žmonės, ar taps sava ir artima. Aikštę papildo nematyti ir šiai erdvei nauji sprendimai. Jei pristigs šokių, beliks surasti naujoje erdvėje įsikūrusią šokių aikštelę, o čia leisime svajoti ir mėgautis“, – sakė D.Grikšaitė.

Išskirtinę atmosferą Atgimimo aikštėje kurs pirmą kartą Klaipėdoje rengiamo festivalio „Klaipėda Piano Masters“ desantas Jūros šventėje. Festivalis pristatys 25 jaunus pianistus bei jų pedagogus iš viso pasaulio. Jie Klaipėdai dovanos niekur negirdėtus, energijos, eksperimentų ir naujovių kupinus koncertus. „Klaipėda Piano Masters“ Atgimimo aikštėje pristatys jautrų literatūrinį-muzikinį projektą „Mažasis princas“.

Antoine de Saint-Exupéry „Mažasis princas“ – nepaprasta išminties, jausmo ir draugystės knyga. Penktadienio vakarą Atgimimo aikštėje įkvėps talentinga šio literatūrinio šedevro improvizacija ir aktoriaus Vaidoto Martinaičio skaitymai. „Knygoje sakoma, kad „kalba – nesusipratimų šaltinis“, – tad nuoširdžiai kviečiu ne tik šį projektą, bet ir visą šventę pajusti širdimi ir mėgautis. Prisijaukinkime vienas kitą“, – šypsojosi D.Grikšaitė.

O „Šokių ir dainų kiemas“ šiemet įsikūrė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kieme.

Epicentre – dizainerių darbai

Jūros šventės naujiena – išskirtinis mados projektas, į Klaipėdą palydėtas sostinės vėjų - dizaino ir mados renginys „Dizaino jūra“. Skoningas ir efektingas dizaino pasažas pačiame miesto centre, Turgaus gatvėje, subūrė dizainerius ir kūrėjus po vienu stogu, tad čia – ypač patogu užsukti ramiai pasivaikščioti ir apžiūrėti kruopščiai parengtas dizainerių ekspozicijas. Anot projekto kūrėjų, Šiaurės šalių dizaino asociacijos, „Dizaino jūra“ ypatinga tuo, kad čia savo ekspozicijas pristato patys kūrėjai ir dizaineriai, tad užsukus ir susidomėjus vienu ar kitu kūriniu, galima ne tik jį įsigyti, bet ir sužinoti jo atsiradimo istoriją bei gamybos subtilybes tiesiai iš autoriaus lūpų. Be to, čia siūloma ne tik apžiūrėti išskirtinius dizaino daiktus, bet ir aplankyti sveikesnio maisto zoną. Šiemet „Dizaino jūroje“ sudaryta galimybė paskanauti augalinio, t. y. veganiško ir vegetariško maisto. Į šventę užsuksiančių su visa šeima „Dizaino  jūroje“ laukia pramogų zona vaikams, kur kartu su mažaisiais galima išbandyti taiklumą, atrasti spalvų pasaulį.

Jau ketvirtus metus į Jono kalnelį kvies įspūdingas fontanų šou, atliepsiantis Kultūros sostinės metus.  Du šventinius vakarus čia nestigs pirotechnikos ir šviesos efektų, vizualinių elementų ir netikėtumų.

Teatrinio veiksmo gatvė

Jūros šventės projektas „Teatrinio veiksmo gatvė“ jau 7-ąjį kartą kviečia atrasti žaismingus, spalvingus, nepamirštamus sumanymus ir netikėtas improvizacijas. Pamėgta, laukiama, Turgaus gatvėje iškilusiame amfiteatre įsikūrusi „Teatrinio veiksmo gatvė“ vilioja žaviais ir muzikaliais pasirodymais. O kam būti praeiviu, jei gali tapti dalyviu? Šį kartą atradimų akimirkas kuria svečiai iš Prancūzijos – trupė „Demain on Change Tout”, klaipėdiečiai – „Trupė: tam kartui“, pantomimos teatras „A“ ir projekto „Familia“ personažai.

Interaktyvus muzikinis gatvės šou „Žmogus paukštis ir jo chimerų orkestras“ – trupės „Demain on Change Tout” pasirodymas. Milžiniškos žmogaus-paukščio lėlės ir jį lydinčių muzikantų – chimerų orkestro kelionė po miestą virsta vizualiu ir poetišku šou. Du smuikininkai, du rago pūtikai ir kapitonas įgarsina žmogaus paukščio nuotaikas, nes muzika yra tikroji jo gyvybė ir mėgstamiausia kalba. Melancholiško žvilgsnio žmogaus ir stručio hibridas myli bei skanauja viską, ką randa. Jis yra paštininkas, poetas ir klajūnas, nepriklausantis jokiam pasauliui. Jo didelės akys primena tolimas salas, o jo plunksnos slepia tikruosius paukščio kontūrus ir vidaus gyventojus. Būkite pasiruošę improvizacijai!

„Trupė: tam kartui“ su Marijumi Kučiku, Egle Miškinyte, Nerijumi Gedminu, Reda Striškaite ir Tomu Kastravicku šiandien ir rytoj surengs teatrinį-muzikinį ekskursą į praeitį „Vivat, amžinas pajūri!”

Turbūt ne vienas iš mūsų, žvelgdamas į nespalvotas ūsuotų ponų ir skybėlėtų damų fotografijas ar subraižytoje kino kronikos juostoje stebėdamas nerangiai judančius ir nenatūraliomis pozomis sustingusius žmones, susimąsto, o koks buvo jų tikrasis gyvenimas, kaip jie elgėsi prieš 100 metų. Juk negalėjo būti viskas taip linksma kaip Busterio Keatono ar Charlie’o Chaplino filmuose, taip teatrališka, kaip populiariose to meto melodramose... O dar tie juokingi, jau nebevartojami ir XXI a. pradžios žmogui neįprasti išsireiškimai, keistos gramatinės konstrukcijos laikraščių skiltyse... Todėl šįsyk siūloma persikelti į ne tokią tolimą praeitį – tarpukario Klaipėdą – „Vivat, amžinas pajūri!”

Artistų improvizacijos

„Kiekvienas žmogus slepia savyje gyvūną, tam tikrą tipažą. Kartais gyvenimiškos situacijos provokuoja mus elgtis instinktyviai tarsi gyvūnus. Kaip išlikti tokiose situacijose žmogumi? Kas yra žmogiškumo esmė? Universali meno kalba, gyvūnų personifikacijos – puikiai suprantamos vaikams, o situacijas iš gyvenimo, atskleidžiančias  žmogiškumą, šeiminius  žmonių santykius  puikiai atpažins suaugusieji“, – sakė  projekto „Familia“ sumanytojas ir režisierius, Klaipėdos lėlių teatro aktorius Vytautas Kairys. Anot jo, muzika ir humoru nuspalvinti fantasmagoriniai „Familios“ etiudai – tarsi kafkiškos metamorfozės iš mūsų kasdienio šeiminio gyvenimo, Klaipėdos miesto aktualijų. Didelis dėmesys projekte skiriamas socialinėms problemoms, turtinės nelygybės bei žmonių santykių analizei, nagrinėjami gyvenimo rutinos pavojai, skirtingų kartų santykių paradoksai.  „Familia“ pasirodymuose susipina komedija ir tragedija, drama ir melodrama, bliuzo klasika ir šiuolaikinis rokas. „Projekto „Familia“ personažus senamiestyje bus galima sutikti sekmadienį.

Klaipėdos pantomimos teatras „A“ – ilgametis Jūros šventės bičiulis, kuris šį kartą pristatys naują istoriją. Jei mieste 100 laivų, kodėl tarp jų negali būti ir „Mimų laivo“? Kuo jis kitoks? Bangos visiems vienodos – svetingos ir audringos, todėl drąsiai, nebijant jūros ligos, teatras provokuos sėsti į „Mimų laivą“ ir pasiduoti improvizacijoms. „Mimų laivas“ Klaipėdos Turgaus gatve plauks šiandien ir rytoj.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių