Per Jūros šventę įteikti vardiniai kapitono L. Stulpino medaliai

  • Teksto dydis:

Kapitono Liudviko Stulpino atminimas šiais metais įamžintas specialiu šios asmenybės vardo medaliu. Jis už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandens transportui ir jūrų pramonei įteiktas per Jūros šventę, naujai atgimusiame Jūrininkų vakare. Iki pat įteikimo ceremonijos apdovanotieji nebuvo viešai įvardijami. Liudviko Stulpino medaliu pirmasis Lietuvos istorijoje apdovanotas asociacijos Jūrų kapitonų klubo narys Antanas Sigitas Šileris, o antruoju medaliu – LR susisiekimo ministro visuomeninis konsultantas transporto klausimais Valentinas Greičiūnas.

„Tai asmenys, kuriais galime didžiuotis ir neabejotinai teigti, kad jų nuopelnai vandens transportui ir jūrų pramonei labai ryškūs. Šis medalis ypatingas ir skiriamas tik tikrai jo nusipelniusiems. Kapitonas L. Stulpinas – viena ryškiausių asmenybių, formavusių Lietuvą, kaip jūrinę valstybę, todėl mums labai svarbu, kad šiuo medaliu galėjome įamžinti šio kapitono garbę ir pagerbti jūrai nusipelniusius žmones“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Medalio steigėja – Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija. L. Stulpino vardo apdovanojimo medalio komplektą sukūrė ir pagamino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Liudviko Stulpino medalio aprašymas

Medalio komplektą sudaro: medalis (skersmuo 40–42 mm, svoris ne mažiau kaip 35 g, keturių tūrinių (reljefinių) aukščių (lygių), jo miniatiūra (skersmuo 20–22 mm, svoris ne mažiau kaip 12 g) dėžutėje, sertifikatas (pažymėjimas).

Medalis ir miniatiūra iš sidabro (Ag 925) ir aukso (Au 585). Medalyje sidabro svorio ne mažiau kaip 35 g, aukso – ne mažiau kaip 5 g. Miniatiūroje sidabro ne mažiau kaip 9 g, aukso ne mažiau kaip 2 g. Taip pat naudojamas juvelyrinis stiklo emalis.

Medalio pagrindą sudaro stilizuotas Maltos kryžius – tarptautinis garbės legiono ženklas. Kryžiaus galuose įkomponuoti jūreivystės simboliai – inkarai. Tarp kryžiaus galų įkomponuoti navigacijos simbolio „Vėjų rožė“ spinduliai. Medalio centrą išryškina apskritimas, kurio centre yra jūrų kapitono, pirmojo Klaipėdos uosto viršininko ir Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino atvaizdas (reljefinis bareljefas). Apskritime iš šonų ir viršuje puslankiu aplink – įrašas „Jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas“, apačioje puslankiu aplink įrašas „1871.XII.04–1934.VII.15“. Kitoje medalio pusėje iš šonų ir viršuje aplink įrašas „Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija“, apačioje medalio numeris. Medalio centre įrašas „Už ypatingus nuopelnus Lietuvos vandenų transportui ir jūrinei industrijai“. Miniatiūra sukurta kaip sumažinta medalio kopija.

Antanas Sigitas Šileris

Antanas Sigitas Šileris gimė 1935 m. rugsėjo 21 d. Skirsnemunės miestelyje, Jurbarko rajone.

1954 m. baigė Jurbarko vidurinę mokyklą.

1959 m. baigė Klaipėdos jūreivystės mokyklą ir įgijo laivavedžio specialybę.

1960–1969 m. dirbo kapitono padėjėju ir vyr. kapitono padėjėju transportiniuose laivuose. 1969 m. įgijo tolimojo plaukiojimo kapitono kvalifikaciją ir pradėjo dirbti kapitonu gamybiniame refrižeratoriuje „Pranas Zibertas“.

1972–1974 m. dirbo tanklaiviuose „Žalgiris“ ir „Debrecenas“.

1974 m. buvo paskirtas transportinio laivo „Antanas Sniečkus“ kapitonu ir dirbo šiame laive iki 1978 m.

1978–1979 m. dirbo transportiniame refrižeratoriuje „Viktoras Jecenevičius“.

1980–1984 m. dirbo Jungtinės žuvies pramonės darbuotojų profsąjungos pirmininku. Tuo metu buvo pastatyti Žvejų kultūros rūmai ir Jūrininkų ligoninė. Jis savo aktyvia veikla žymiai prisidėjo prie šių organizacijų statybos, kūrimo.

1985–1992 m. žvejų kolūkio „Baltija“ valdybos pirmininkas.

1992–1994 m. Prekybos uosto generalinis direktorius.

1994–1998 m. LR konsulas (Karaliaučiuje) Kaliningrade, kūrė paties konsulato organizaciją ir jo struktūrą įvedant vizas ir gerinant abiejų valstybių tarpusavio santykius šiame regione.

1998–2004 m. dirbo AB „Laivitė“.

2004–2008 m. Saugios laivybos administracijos direktorius – sukūrė saugios laivybos administracijos struktūrą ir įtvirtino Lietuvos jūrinių dokumentų galiojimą pasaulinėje jūrų laivyboje.

Po 2008 m. dirbo Jūreivystės mokykloje ir buvo Aukštosios jūreivystės mokyklos steigimo tarybos pirmininkas.

Nuo 2000 metų aktyvus asociacijos Jūrų kapitonų klubo narys, dažnas jūrinių renginių mieste įkvėpėjas ir organizatorius.

Įvertinimai ir apdovanojimai:

2007 m. Albatroso premijos laureatas už geriausią knygą jūrine tematika.

2008 m. buvo apdovanotas nusipelniusio Jūrų transporto darbuotojo garbės ženklu.

2009 m. tapo pirmuoju Lietuvoje metų jūrininku.

Iki šiol aktyviai propaguoja jūrines specialybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių