Jūros šventėje - Baltarusijos šiuolaikinis menas

Nuo penktadienio iki sekmadienio Klaipėdoje, Teatro g. 1, Jūros šventės svečiams bus pristatytas tarptautinis projektas "Gudijos erdvė"."Gudijos erdvė" – tai tarptautinės kultūrinės programos „Atverk Europą – Atverk Gudiją“ dalis.

Vienas iš programos tikslų yra paskatinti Gudijos ir Europos menininkų, kuriančių garso ir vaizdo meno srityse, bendradarbiavimą.

Tris dienas "Gudijos erdvės" lankytojai galės matyti vaizdo ir garso instaliacijas, išgirsti įvairių šiuolaikinių stilių muziką, sudalyvauti filmų peržiūrose bei diskusijose. Visi "Gudijos erdvės" elementai atspindi jaunųjų Gudijos menininkų požiūrį į tuos pokyčius, kurie vyksta besivystant multikultūralizmui; į pokyčius miestų erdvėse, kurie atsiranda dėl skirtingų miestus pripildančių kultūrų.

Pagrindinis "Gudijos erdvės" elementas yra instaliacija "Gorila". Gorila simbolizuoja nekontroliuojamas ir nenuspėjamas jėgas, kurias europiečiai įžvelgia svetimose kultūrose. Vaizdo instaliacija, nukreipta į Gorilą, pavaizduoja įprastą akiai miesto kasdienybę.

"Gudijos erdvėje" jauni menininkai iš Baltarusijos ne tik pristatys savo kūrinius, bet ir bus atviri bendravimui su lankytojais.

"Mes siekiame įveikti stereotipinį įsivaizdavimą apie tai, jog Gudijos kultūra yra "laukinė" ir stovi vietoje. Iš tiesų, Gudijos kultūra šiandien yra izoliuota, dėl griežto vizų režimo ji vystosi lėčiau, negu galėtų,“ - pasakoja "Gudijos erdvės" kuratorė Aliaksandra Ihnatovich.

"Gudijos erdvė" simboliškai ir praktiškai parodo, kad nepaisant išankstinių nuomonių ir nusistatymų, kiekvienas entuziazmo turintis asmuo gali kurti savo kultūrinius saitus. Parodos metu įvyks Gudijos kūrybinių bendruomenių pristatymas, Gudijos dj'ų ir Lietuvos džiazo muzikantų muzikinės dirbtuvės ir pasirodymas Teatro aikštės scenoje.

Programa "Atverk Europą - Atverk Gudiją" skatina naujos Baltarusijos menininkų kartos bendradarbiavimą su partneriais iš Europos valstybių, dalyvaujančių programoje (Estija, Lietuva, Portualija, Švedija, Vokietija).


Šiame straipsnyje: Jūros šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių