Jūros šventės eisena – elegantiška ir spalvinga

  • Teksto dydis:

Penktadienio pavakarę Klaipėdos gatves užliejo didžioji Jūros šventės eisena, kuri tradiciškai paskelbia Jūros šventės atidarymą. Spalvingi ir triukšmingi, pėsti ir ratuoti, nešdami įvairiausių spalvų balionus, pūsdami burbulus, trimituodami kriauklėmis ir net skaitydami knygų ištraukas eisenoje žygiavo Klaipėdos įmonių, įstaigų ir organizacijų darbuotojai, jų šeimos nariai ir net augintiniai, kurie visi drauge  paskelbė šventės pradžią.

Vienas seniausių  Jūros šventės renginių nuo J. Janonio gatvės pajudėjo 18 val., tačiau rikiuotis eisenos dalyviai pradėjo jau nuo 16 val. Anot renginio organizatorių – surikiuoti 2 kilometrų ilgio koloną sudėtinga, todėl visi eisenos dalyviai žino stovėjimo vietą, tempą ir vieningą ritmą, užtrunka didžiųjų šventės transporto priemonių ir kompozicijų surikiavimas. 

 Jūrinės eisenos priekyje, žengė miesto šeimininkas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Jūros šventės eisenos globėjas VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus, Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministras Bronius Markevičius, LR Susisiekimo viceministras Paulius Martinkus. Toliau rikiavosi jūrinės įstaigos ir organizacijos, uosto ir miesto įmonės, įvairūs kolektyvai.

„Prie Pilies tilto stebėdamas artėjančią eiseną dar kartą įsitikinau, jog esame puikus pavyzdys to - kaip miestas ir žmogus, su didele pagarba žvelgdamas į tai ką turi brangiausio - jūrą, geba sukurti nuostabų reginį ir netgi reiškinį, neprarandant jūriškumo, bet šarmingais teatraliniais, kūrybiniais elementais suteikiant dar daugiau puikios energijos ir įkvėpimo kitiems“, - sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.  

 Eisenoje žygiavo apie 70 kolektyvų ir įstaigų, kurių dalyvių skaičius gali siekti 8000. Anot eisenos koordinatoriaus Karolio Pronckaus, dar besirengiant Jūros šventės eisenai buvo juntama drugiška konkurencija ir sveikas noras varžytis. Nors šį kartą eisenoje riedėjo mažiau sunkiasvorės technikos, tai kompensavo dalyvių kiekis ir puiki nuotaika. Anot pačių dalyvių, didžiausias stimulas dalyvauti - fantastiška energija, kurią dovanoja bendra atmosfera ir eiseną stebintys žmonės, kurių šį kartą buvo itin gausiai.

„Vakarų laivų gamykla“ ir šį kartą savo „rokenrolinei“ kompozicijai į pagalbą pasitelkė sunkiąją artileriją - KAMAGĄ  (priemonė skirta sunkiasvorių laivo ar kitų detalių pervežimui), ant kurio įsikūrė neatskleidžiama muzikos grupė, eiseną nuteikusi „AC/DC“ nuotaikai.  Sudėtinga ir labai spalvinga režisūrinė kompozicija, kurioje - jūrinė tematika, kriauklių pūtikai-undinės ir gausus, triukšmingas kolektyvas pristatė „Klaipėdos Smeltė“. Kompanija „Klasko“ eisenos atkarpą nuspalvino gaivia žalia spalva, „Klaipėdos nafta“ eisenos žiūrovus pasveikino muilo burbulais ir šypsenomis. Puikiai nusiteikęs „Smiltynės perkėla“ kolektyvas, kuris visada su savimi turi bent vieną keltą, šį kartą į miesto gatves išvežė festivalio „Klaipėda Edit Street Art“ metu išpieštą keltą „Baltija“. Orkestru ir daugybe balionų eiseną papuošė ir kompanija „Bega“. Vandenyno dugno žvaigždėmis ir projekto „Muzė veža“ simboliais eiseną nuspalvino gausus Lietuvos jūrų muziejaus kolektyvas. Vienas gausiausių eisenoje žygiavusių kolektyvų – „Limarko“, su išradinga kubų rikiuote. Miesto gatvėmis keliavo ir banginukas, kurį pristatė „Baltlanta“. Populiariausiu eisenos puošybos elementu ir šį kartą tapo balionai – balti, mėlyni, violetiniai, raudoni – vėliau jie papuošė Jūros šventės dangų. Garsiomis skanduotėmis eiseną papildė Klaipėdos universitetas, Klaipėdos irklavimo centras, jūrų skautija „Divytis“. Klaipėdos valstybinės kolegijos studentai žarstė burtus ir tapo Hariais Poteriais.

Skanduodami „vėjo, vėjo, vėjo“ iš toli girdima - „The Tall Ship Races 2017“ komanda, tiesa, didžiųjų burlaivių įgulų eiseną, kurioje žygiuos iki 3000 dalyvių, kviečiame stebėti sekmadienį, liepos 30 d., 15 val. Eisenos startas iš J. Janonio g.

Subtilaus prieskonio eisenai suteikė ir netikėti miesto vadovų antrininkai, kurie sulaukė ne mažiau dėmesio nei tikrieji. Priartėjus prie Pilies tilto, nuo tribūnos visus sveikino ir galingiausios pasaulio valstybės vadovas. 

Pasiekus Kruizinių laivų terminalą ir pakėlus Jūros šventės vėliavą, įvyko oficialus šventės atidarymas paskelbęs populiariausios vasaros šventės Lietuvoje pradžią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių