Jūrų muziejaus ruoniukams trūksta vardų

Kovo pradžioje Lietuvos jūrų muziejuje pasaulį išvydę du Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai - dar bevardžiai. Iškilminga ir linksma vardynų šventė tradiciškai rengiama Tarptautinę Muziejų dieną – gegužės 18-ąją. O vardus renka visos Lietuvos vaikai.

Pasak muziejaus edukologės Loretos Rimkienės, nors iki Vardynų šventės liko tik pora savaičių, tačiau muziejaus komisija dar neturi iš ko rinkti vardų.

„Kol kas esame gavę tik apie dvidešimt laiškų, siūlančių apie šimtą vardų. Ir tie vardai yra labiau skirti ne ruoniams, o kačiukams ar šuniukams“, - sako Loreta Rimkienė.

Muziejaus darbuotojai ragina galvoti, kurti gyvūnėliams vardus, susijusius su Baltijos jūra, gamtinės ar istorinės tematikos. Tik jokiu būdu nekopijuoti populiarių filmų ar kompiuterinių žaidimų herojų vardų.

Abu bevardžiai muziejaus ruoniukai yra vyriškos lyties. 22 metų patelės Zundos jauniklis gimė sveikas ir guvus, svėrė 15 kilogramų. Per du mėnesius jo svoris išaugo daugiau nei keturis kartus – iki 65 kilogramų. Dabar jis gyvena jau atskirai nuo mamos karantino baseine. Karu su juo šiuo baseinu dalijasi ir Baltukės jauniklis. Jį išaugino Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus darbuotojai, nes Baltukė kartą susilaukusi jauniklio buvo smarkiai išgąsdinta, todėl dabar kiekvieną sykį vos apsivaikavusi bando paslėpti naujagimį ir nenorom jį sužaloja ar net nuskandina. Šis ruoniukas maitintas specialiu, pačių muziejininkų gaminamų mišiniu, iš silkės, grietinėlės, žuvies taukų ir vitaminų, yra kiek mažesnis – sveria 40 kilogramų.

Muziejininkas biologas Pavel Kulikov sako, kad abu ruoniukai nelabai daug kuo skiriasi viens nuo kito. Nebent, kad Zundos vaikas valyti žuvį pradeda nuo uodegos, o Baltukės – nuo galvos.

Dabar muziejuje yra šeši suaugę ir du mažiukai Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai (Phoca vitulina).

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau penkiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukėme 44 mažylių.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejusruoniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkejas

Rinkejas portretas
Siulau viena ruoniuka pavadinti Nagliu o kita Puteikiu

SS

SS portretas
pritariu 1-am :))

3

3 portretas
1 - Super, o 2 - Miestas
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių