Jūrų muziejaus sezono atidarymui –paroda apie Baltiją

Penktadienį Lietuvos jūrų muziejuje, 16.15 val., atidaroma tarptautinė paroda „1 jūra – 4 istorijos“. Keturių aplink Baltiją esančių šalių jūrų muziejai – Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos ir Švedijos – pateikia savo požiūrį į mus jungiančią jūrą, akcentuodami kiekvienai šaliai svarbius istorinius įvykius.

Nuo pat ryto, 11 val., apie jūrinį paveldą tarptautinėje konferencijoje „Vytinė – Lietuvos istorijos mįslė“ diskutuos mokslininkai ir istorikai.

Tokiais svariais renginiais Lietuvos jūrų muziejus pradeda aktyvųjį– vasaros sezoną. Nuo kitos savaitės muziejus lankytojų lauks jau kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį ir antradienį.

Muziejaus direktorė Olga Žalienė neslepia džiaugsmo, kad kol rekonstruojamas delfinariumas, daugiau dėmesio skiriama jūriniam paveldui ir mokslinei veiklai.

„Jūrų muziejus visada traukdavo lankytojus savo gyvosiomis ekspozicijomis. Tačiau išskirtinė eksponatais paroda „1 jūra – 4 istorijos“ tikrai sudomins tiek uostamiesčio gyventojus, tiek atvykstančius prie jūros trumpam pailsėti.                       Baltijos jūros istorija pateikiama keliais pjūviais. Trys parodos dalys – lietuviškoji, lenkiškoji ir vokiškoji – skirta burlaivių epochai Baltijoje“, - sako Olga Žalienė.

Lietuvos jūrų muziejus pristato Klaipėdos burlaivių istoriją, leisdamas lankytojams ne tik gilintis į praeitį, bet ir leisdamas patiems pasijusti tikrais jūrininkais. Kiekvienas galės išbandyti interaktyvų žaidimą, suteikiantį galimybę pačiam stoti prie šturvalo ir įvesti burlaivį į XIX a. Klaipėdos uostą.

Lenkijos jūrų muziejus pristato turtingą povandeninės archeologijos radinių kolekciją iš XVIII a. nuskendusių burlaivių. Mažai druskingas Baltijos jūros vanduo puikiai užkonservavo ir leido nesuirti ne tik ginkluotei ar virtuvės rykams, bet net vilnonėms jūrininkų kojinėms ar odiniams batams.

Vokietijos jūrų muziejus parodoje puikiais modeliais iliustruoja burlaivių raidos istoriją Baltijos jūroje. Čia eksponuojami kogas, galeonas, pašto jachta, brigas bei garsusis XVII a. švedų karo laivas „Vasa“, kuris nuskendo pakrautas ginkluotės už kelių šimtų metrų nuo kranto inauguracijos iškilmių metu.

Na, o švedai – Karlskronos jūrų muziejus – pateikia Naujausių laikų Baltijos jūros istoriją. Jų rengta ekspozicijos dalis prabyla į lankytoją autentiškais šaltojo karo liudininkų pasakojimais. Lietuviškai įgarsinti herojai pasakoja apie tai, kaip 9-tame praėjusio amžiaus dešimtmetyje ant seklumos Švedijoje užplaukė sovietinis povandeninis laivas.

Kilnojamoji paroda „1 jūra – 4 istorijos jau demonstruota Vokietijoje, Lenkijoje ir Švedijoje, vainikuoja trejus metus vykdomą tarptautinį projektą „SeaSide“ (jis yra dalinai finansuojamas Pietų Baltijos tarpsieninio bendradarbiavimo programos). Paroda veiks iki birželio 19 dienos.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių