Jūrų muziejuje gimė ruoniukas

Šiemet nepavykus išperinti vienintelio pingvinuko Jūros muziejaus darbuotojai ir lankytojai galės džiaugtis nauju mažyliu - trečiadienį paryčiais Baltijos pilkoji ruonė Baltukė į pasaulį paleido savo ketvirtąjį ruoniuką.

Pasak muziejaus darbuotojų, ši 29 m amžiaus ruonė perdėtai rūpinasi naujagimiais ir pasitaikė atvejų, kad norėdama paslėpti mažylį, jį nuskandino. Todėl Baltukei pirmą kartą pamaitinus mažylį, jis buvo atskirtas nuo mamos ir patalpintas  izoliatoriuje, kur jį žuvies ir mikroelementų mišiniu maitins muziejaus darbuotojai.

Muziejus artimiausiu metu tikisi sulaukti dar vieno ruoniuko - Zundos vaiko. Pasak muziejaus darbuotojų, Zunda yra pavyzdinga mama ir paprastai jokių problemų dėl mažylio nekyla.

Paprastai Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis gimsta sverdamas apie 15 kg. Motina jį saugo ir kas 3 valandas maitina ypatingai kaloringu - 80 proc. - pienu. Mažyliai maitinami tris savaites, kol jų svoris išauga trigubai. Tada atskiriami nuo mamų (gamtos sąlygomis mamos juos paprasčiausiai palieka) ir mokami maitintis žuvimi, plaukioti ir nardyti.

Augindami Baltukės mažylį, jūros paukščių ir žinduolių skyriaus darbuotojai, kuriems vadovauja Arūnas Grušas, tris mėnesius budės dieną ir naktį, kas 3 valandas skambant žadintuvui, pranešančiam, jog laikas maitinti ruoniuką.

Baltukės mažyliui, kaip ir kitiems muziejaus naujagimiams vardus tradiciškai rinks visos Lietuvos vaikai. Pirmosios ruoniuko vardynos bus švenčiamos gegužės 18 d. - Tarptautinę muziejų dieną.

Iki mažylio gimimo muziejuje gyveno devyni Pilkieji Baltijos ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) - nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų, dabar daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir trys Paprastieji ruoniai.

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 m., per keturiolika veisimo metų muziejus sulaukė 37 mažylių, iš kurių 18 buvo paleisti į Baltijos jūrą.         


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejusruoniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių