Jūrų muziejuje padaugėjo Kalifornijos jūrų liūtų

Lietuvos jūrų muziejaus treneriai pastarosiomis dienomis mokosi prižiūrėti ir maitinti Kalifornijos jūrų liūtų jauniklius. Birželio 8 dieną apsivaikavo aštuonerių metų amžiaus Basta, o po savaitės jos mama - Lija.

Bastos mažylė gimusi buvo silpna ir nesugebėjo žįsti mamos, todėl treneriai buvo priversti tapti jos globėjais ir maitinti iš buteliuko. Ne tik maitinti, o ir kartu su ja miegoti, kad ji pabudusi viena nesiropštų iš migio ir nekeliautų tolyn. Tik dabar jau treneriai bando palikti mažylę nakčiai vieną.

Matilda, kaip ją meiliai it katę iš filmuko apie Mažylį ir Karlsoną, vadina treneriai, elgiasi kaip mažas vaikas: vos pakirdusi šaukia ką nors prie savęs. Ir nebūtinai tam, kad pavalgytų - nurimsta ir paimta ant rankų. Treneriai juokauja, kad vaiką būtų auginti būtų paprasčiau: užmautum sauskelnes ir nereiktų plauti palų. Dabar delfinariumas panašus į namus, kuriuose auga naujagimis: skalbiamoji mašina veikia nuolat, balkone plevėsuoja palutės ir rankšluosčiai, ant stalo - kalnas sulankstytų skalbinių.

Matilda yra maitinama skysta košele iš silkės, žuvų taukų, elektrolitų tirpalo, kartais pagardinant grietinėle. Kadangi tai nėra natūralus maitinimas, tai liūtukės svoris auga labai nenoriai: nuo gimimo ji  pasunkėjo 200 gramų ir dabar sveria lygiai šešis kilogramus. Per parą Matilda maitinama šešis kartus, nesilaikant griežto grafiko. Dabar jau naktimis treneriams tenka keltis rečiau: praeitą naktį mažylė valgė tik vieną kartą.

Penkiolikmetė Lija - jau patyrusi mama, tad savo mažylį augina pati, nenoriai prisileisdama žmones. Jos jauniklis yra tamsesnis nei Matilda ir nors jaunesnis, bet sveria 8 kilogramus.

Abiejų jauniklių tėvas - aštuoniolikmetis patinas Henris. Jis ir Lija į Lietuvos jūrų muziejų atkeliavo 1996 metais iš Vokietijoje esančio Duisburgo zoologijos sodo.

Kalifornijos jūrų liūtai yra nesunkiai prisitaikantys ir palyginti draugiški gyvūnai, todėl dažnai yra laikomi zoologijos soduose ir dalyvauja pasirodymuose. Gamtoje jie paplitę Ramiajame vandenyne prie Kalifornijos ir Meksikos krantų. Gyvena didelėmis kolonijomis šimtais ar kartais net tūkstančiais. Gausiausios grupės susidaro veisimosi periodu.

Didžiąją laiko dalį šie gyvūnai praleidžia medžiodami jūroje, į krantą išlipa pailsėti. Kalifornijos jūrų liūto kūnas yra cilindro formos, todėl jis labai vikrus vandenyje ir sugeba greitai judėti net sausuma. Skleidžia lojimą, riaumojimą ir staugimą primenančius garsus. Minta žuvimis, galvakojais moliuskais. Gyvenimo trukmė - 10-15 metų, nelaisvėje - iki 20 metų. Patinai lytiškai subręsta 5-7, patelės - 4-5 metų, patinai užauga iki 2,40  metro, patelės - 1,80 metro, sveria atitinkamai: 280-300 ir  90-100 kilogramų. Neštumas trunka 11 mėnesių, jauniklis mamos pienu maitinamas iki pusės metų.

Penkiems Kalifornijos jūrų liūtams delfinariume jau būtų ankštoka. Tačiau delfinariumą planuojama rekonstruoti keliskart išplečiant ir Kalifornijos jūrų liūtų baseiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių