Jūrų muziejuje – pavasarinis jauniklių metas

Pirmąją pavasario dieną Lietuvos jūrų muziejaus augintinių būrys pasipildė – pasaulį išvydo Baltijos pilkosios ruonės Zundos mažylis. Jau dabar mažylį su mama gali pamatyti ir muziejaus lankytojai. Tačiau jų prašoma netriukšmauti, neišgąsdinti gyvūnų.

Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas jau keletą dienų po oficialių darbo valandų pasilikdavusio muziejuje, kad esant reikalui galėtų padėti patelei ar jaunikliui. Kovo 1-osios vakare jam paskambino muziejaus apsaugos darbuotojas. Kol Arūnas nuskubėjo iki baseino, ruonė jau buvo apsivaikavusi, tačiau ruoniukas dar dusdamas kapstėsi placentoje, mat rūpindamasi mažylio saugumu mama bandė atbaidyti nuo jo tame pačiame baseine gyvenančius pernai gimusius ruoniukus.

„Teko išlaisvinti mažylį iš placentos ir dabar jis jau ramiai sau gyvena su mama, priaugdamas kasdien daugiau beveik po 2 kilogramus svorio. Gimė jis 15, 7 kilogramo svorio, o jau po poros dienų svėre 19, 5 kilogramo“, – pasakojo biologas.

Tokį neįtikėtinai spartų svorio, o kartu ir riebalinio sluoksnio augimą lemia ypatingai kaloringas ruonių pienas, kurio riebumas siekia net 80 procentų. Kadangi Baltijos pilkieji ruoniai veda vaikus ant ledo, esant minusinei temperatūrai, tai gamta pasirūpina, kad jauniklis galėtų ištverti tokias sąlygas. Jauniklį ruonė maitina kas 3 valandas.

Pienu ruoniukas mis tris savaites, kol jo svoris nepatrigubės. Tada jis bus atskirtas nuo mamos (gamtos sąlygomis mamos juos paprasčiausiai palieka) ir mokomas maitintis žuvimi, plaukioti ir nardyti. O ruonė užsiims meilės reikalais. Kol Zunda (22 metai) augina jauniklį, metais vyresnis „gyvenimo draugas“ ir visų jos vaikų tėtis – patinas Molas – gyvena atskirame baseine. Ir net laikosi bado dietos. Mat dabar – poravimosi metas ir galvoj jam tikrai ne maistas.

Dabar muziejuje yra šeši suaugę ir vienas mažiukas Baltijos pilkasis ruonis (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau šešiolika – veisiami. Per tą laiką sulaukta 45 mažylių.

Muziejaus augintiniams vardus tradiciškai renka visos Lietuvos vaikai. Gegužės 18-ąją - Tarptautinę muziejų dieną bus surengtos iškilmingos ir linksmos vardynos. Jau dabar muziejus laukia vardų, tiksiančių ruoniukams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių