Jūrų muziejus sezoną pradeda nemokamais renginiais

  • Teksto dydis:

Kartu su gegužės šiluma Lietuvos jūrų muziejuje startuoja vasaros sezonas. Jau nuo šios savaitės keičiasi delfinariumo darbo grafikas ir pradeda veikti Etnografinė pajūrio žvejo sodyba. Baigiamieji naujos ekspozicijos rengimo darbai vyksta ir didžiausio muziejaus eksponato – vidutinio žvejybos tralerio “Dubingiai” erdvėse.

Gegužę delfinų ir kaliforninių liūtų pasirodymai rengiami jau kasdien, išskyrus pirmadienį ir antradienį. O nuo birželio darbo ritmas dar labiau intensyvėja – gyvūnus ir kitas muziejaus ekspozicijas bus galima pamatyti visomis savaitės dienomis, išskyrus pirmadienį.

Lankytojus traukte traukia po rekonstrukcijos atsinaujinęs delfinariumas. Vien pernai jame apsilankė 342 tūkst. lankytojų. Šiemet jų laukiama dar daugiau, nes renginiams ir lankymui pristatomos naujos, dar nematytos lankytojams erdvės. Vasarą tikimasi pakviesti romantikus kavos puodeliui Dangaus kavinėje ant delfinariumo stogo, o jau nuo šios savaitės visi smalsaujantys gali pamatyti įspūdingoje Saulės įlankoje atvirame ore vykstančius kaliforninių jūrų liūtų pasirodymus. Iki gegužės 15 dienos pasirodymai Saulės įlankoje – nemokami.

Muziejininkai, ieškodami, kaip žaismingiau perteikti žinias apie įspūdingus pietinių jūrų gyventojus, pasikvietė į talką VšĮ „Kūrybos kišenė“ jaunuosius atlikėjus, kurie parengė darbo dienomis vykstančius edukacinius pasirodymus su kaliforniniais jūrų liūtais „Bonifacijaus atostogos Saulės įlankoje“. Nuotaikingai ir linksmai, įtraukdami į veiksmą ir žiūrovus, jaunieji atlikėjai atskleidžia jūrų ir sausumos liūtų skirtumus bei panašumus. Savaitgaliais rengiamuose pasirodymuose Saulės įlankoje liūtai pasirodys tik su savo treneriais, kurie padės atskleisti šiems gyvūnams jų gebėjimus, nepaprastą judesio plastiką ir išradingumą.

Visą gegužę muziejuje bus gausu nemokamų renginių. Gegužės 7-ąją, penktadienį, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje vyks kūrybinės dirbtuvės „Įženk į knygą?“, kuriose lankytojai galės kurti iliustracijas knygai jūros tema bei patys, apsirengę žvejo, jūrininko ar net jūrų gyvūnų kostiumais, tapti knygos personažais.

Trečiąjį gegužės sekmadienį minima Tarptautinė jūrų kiaulės diena. Todėl jau nuo šiandien iki gegužės 15 dienos muziejaus edukatoriai Klaipėdoje vykdys akciją „Ką reiškia būti (jūrų) kiaule?“ Šia tema bus diskutuojama ir filmuojama gatvėse, kalbinami praeiviai, žymūs miesto žmonės. Sukurtas vaizdo siužetas gegužės 15 dieną bus pristatomas delfinų pasirodymų metu.

Gegužė muziejininkams – ypatingas mėnuo, kai pažymima Tarptautinė muziejų diena ir naktis. Gegužės 18-ąją, Tarptautinės muziejų dienos, kurios tema „Muziejai ir kultūriniai kraštovaizdžiai“, proga, rengiamos trys nemokamos ekskursijos kurėnu po Kuršių marias „Būk drąsus! Priimk Smiltynės iššūkį!”, kurių metu dalyviai susipažins su Smiltynėje esamų bei buvusių objektų istorija. Norintys dalyvauti šiose ekskursijoje turi užsiregistruoti iš anksto.

O gegužės 21-osios – Europos muziejų nakties – vakaras prie delfinariumo žada ypatingą nuotaiką. Pirmą kartą Klaipėdoje uostamiestyje rengiama „Vakarienė baltai po burėmis“ – laisvo stiliaus ir baltos spalvos vakaras, skirtas pajusti jūros dvasią. Šiame vakare susilies dvi prancūziškos iniciatyvos: šios šalies muziejininkai pirmieji iškėlė mintį atverti muziejus naktį ir pirmą kartą pakvietė stilingo laisvalaikio renginiui – improvizuotai vakarienei, kurios visi dalyviai privalo dėvėti baltus drabužius. Delfinariumo prieigose organizuojamame renginyje abi šios temos nuskambės naujai: balta burė liudys jūros dvasios ir istorijos alsavimą Kopgalyje, kur įsikūręs Lietuvos jūrų muziejus, o stilinga bendruomeniška vakarienė trikampyje tarp marių ir Baltijos jūros leis dalyviams įsijausti į ypatingą Genius Loci. Vietos ir temos išskirtinumą stiprins ir edukatorių komanda, kuri supažindins su jūros istorijos ir gamtos paslaptimis. Kartu tai – kvietimas laisvo šokio ar lindyhopo stiliumi pasitikti vasarą ir susipažinti su naujomis, tik pernai po rekonstrukcijos atsidariusio delfinariumo erdvėmis. Vakarą, kuriame netrūks šokio ir muzikos, vainikuos edukacinė improvizacija su jūrų liūtais Saulės įlankoje.

Gegužę muziejus žada pamaloninti ir laivybos istorijos mėgėjus. Vidutiniame žvejybos traleryje „Dubingiai“ bus atidaryta paroda, pasakojanti apie sovietmečio žūklę jūroje. Čia netrūks raudonos spalvos ir žvaigždžių, tačiau jos autoriai – istorikas Dainius Elertas ir „KLEMENCOV GROUP“ interpretuoja istoriją, nesibaimindami ironijos ir atsisakydami muziejinių to laikotarpio vaizdavimo klišių.

Vasaros sezono metu nebus pamiršti muziejuje ir vyresnio amžiaus lankytojai. Jiems bus skirti keturi nemokami renginiai. Pirmasis jų – edukacinė programa "Žuvys ieško kur gilumos, o žmogus gerumos" įvyks jau gegužės 26 dieną delfinariumo Jūros saloje ir Smiltynės paplūdimyje.

Birželio 8-ąją Jūrų muziejus minės Tarptautinę Pasaulinio vandenyno dieną. Taip pat vasaros metu bus rengiamos edukacinės stovyklos “Penkios dienos jūros ir šėlsmo”. O Jūros šventės metu muziejus atidarys dvi parodas mieste, skirtas jūrinei istorijai. Tai – lauko paroda “Jūrinio paveldo ženklai Klaipėdoje. Žiemos uostas” ir paroda, pristatanti kapitono Romano Vilko jūrininkystės archyvą, Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės bibliotekoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Gegužės 7 d. yra ne penktadienis, o šeštadienis...

pavadinimas ne tikslus

pavadinimas ne tikslus portretas
ne juros muzieju reiktu vadint, o juros cirka

Nuoširdžiai

Nuoširdžiai portretas
sveikiname mūsų nepakartojamą Jūrų muziejų-akvariumą su sezono pradžia.Sėkmės jums ir,žinoma, pinigų..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių