Kaip išsivaduoti nuo miegoti neleidžiančių kirų?

Pajūrio gyventojai ramybės dėl kirų triukšmo gali neturėti dėl kelių priežasčių, tačiau bet kokiu atveju tai – lengvai išsprendžiama. Taip sako ornitologas Vilius Morkūnas.

Pajūrio gyventojai ramybės dėl kirų triukšmo gali neturėti dėl kelių priežasčių, tačiau bet kokiu atveju tai – lengvai išsprendžiama. Taip sako ornitologas Vilius Morkūnas.

LRT Radijo klausytojas iš Palangos skundžiasi, kad naktimis jam ramybės neduoda kirai. „Iškilo tokia problema. Gyvename apie 2 km nuo jūros. Prieš kokį mėnesį priskrido kirų ir apsigyveno ant stogų. Dieną jie dar tiek netriukšmauja, bet naktį žmonėms neduoda miegoti: klykia, šaukia, skraido. Nėra ramybės. Norėtume sužinoti, kaip su jais elgtis. Kas galėtų padėti?“ – teiraujasi LRT Radijo klausytojas.

Ornitologas V. Morkūnas sako, kad kirai gali neduoti ramybės dėl kelių priežasčių. „Palangoje, kaip ir Klaipėdoje, šiuo metu yra išsiritę didžiųjų sidabrinių kirų jaunikliai“, – kalba V. Morkūnas. Paukščių specialisto teigimu, šie jaunikliai jau gerokai ūgtelėjo ir kaip tik mokosi skraidyti.

„Tėvai taip pat nerimauja dėl jauniklių. Nemažai jų iškrenta iš lizdų. Pora tokių atkeliavo ir pas mane. Jie nugriūna nuo stogo, o tėvai saugodami bando perspėti dėl pavojų ir rėkia“, – aiškina ornitologas.

Pasak pašnekovo, tokiu atveju problema turėtų išsispręsti savaime, o kirų triukšmas girdėsis nebe ilgai. „Dar porą savaičių jaunikliai turėtų patriukšmauti. Vėliau pradės skraidyti ir apleis savo išsiritimo vietą, atsidurs prie jūros ar ramesnėje vietoje“, – žada V. Morkūnas.

Taip pat kirų padaugėti gali tuo atveju, jeigu jie maitinasi iš šiukšlių konteinerių. „Reikia nepalikti atvirų šiukšlių konteinerių, o juos uždaryti, kad kirai nerastų maisto. Tai sumažintų kirų populiaciją mieste“, – įsitikinęs specialistas.

Kitas būdas išvengti kirų triukšmo  – prieš perėjimo sezoną išbaidyti juos baidyklėmis ar plėšrių paukščių balsais. „Tačiau nebūtinai kitais metais jie grįš į tą pačią vietą“, – pastebi ornitologas.

J. Morkūnas įspėja, kad norintys nutildyti paukščius savavališkų veiksmų neturėtų imtis.

„Lietuvoje visi paukščiai yra saugomi pagal Europos Sąjungos paukščių direktyvą. Savavališkas lizdų ar paukščių naikinimas gresia administracinėmis baudomis ir gali būti prilyginama brakonieriavimui“, – pažymi ornitologas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nukentejes

Nukentejes portretas
Va butent yra palikti atidaryti konteineria kazkodel pas mane kieme. Ir ne siaip palikti,o patys siuksliu vezejai atidaro ir dar pagaliuka uzkisa ir ne siaip uzkisa o dar ir su varztais prisuka, kad tik smirdetu daugiau, kad daugiau kirai istaskytu siuksles po kiema, kad visas masinas nusiktu, pvz mano masina yra labai megiama , esu ir mesos ant stogo rades ka jau kalbeti apie paliktus kiru medalius varvancius per stikla. ACIU tau Klaipedos spec. transporte, galetum masina nuplauti

???

??? portretas
Ar tikrai Vilius Morkūnas?!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių