Kalėdinės eglutės – žvėrelių skanėstas

Atėjus metui nupuošti kalėdines eglutes, klaipėdiečiai susivienijo kilniam tikslui. Vieno uostamiesčio daugiabučio gyventojai šventėms pirktas gyvas žaliaskares ir jų šakas nusprendė ne išmesti į konteinerį, o nugabenti laukiniams gyvūnams. Pasirodo, spygliuotus medelius su pasigardžiavimu kremta ir kupranugariai.

Suvienijo idėja

Švyturio g. esančio daugiabučio gyventojai šventinį laikotarpį nusprendė užbaigti prasmingai.

Trijų karalių vakarą jie surengė akciją, kurios metu klaipėdiečiai raginti žaliaskares atnešti į sutartą vietą, iš kur vėliau jos būtų išgabentos į Klaipėdos zoologijos sodą.

Viena akcijos sumanytojų Roberta Bulnytė pasakojo, jog idėja kilo internete pamačius zoologijos sodo darbuotojų skelbimą.

"Išvydusi raginimą medelius nuvežti gyvūnams, informacija nusprendžiau pasidalyti su kitais namo gyventojais. Viena bendruomenės narė ėmė aktyviai organizuoti rinkti medelius. Į kiemą juos gabenome ne tik iš namų. Vyrai suskubo rinkti jau išmestas, šalia konteinerių gulinčias eglutes ir iš gretimų kiemų. Turėjome skubėti, kadangi ryte medeliai jau būtų išgabenti atliekų surinkėjų", – pasakojo klaipėdietė.

Per keletą valandų buvo sunešta apie 10 kalėdinių medelių.

"Manau, kad artimiausiu metu jų sulauksime ir daugiau, kadangi žinia jau spėjo pasklisti. Galbūt akciją surengsime dar kartą, kadangi stačiatikiai Kalėdas švenčia keliomis dienomis vėliau nei katalikai", – teigė pašnekovė.

Kol medelių vis daugėja, akcijos iniciatoriai suka galvas, kaip reikės juos išvežti.

Anot pašnekovės, prie idėjos įgyvendinimo žmonės prisideda noriai, tad viliamasi suorganizuoti nemokamas transporto paslaugas.

Sulaukė ir pasipiktinimų

Vis dėlto ne visi klaipėdiečiai pritarė tokiam sumanymui.

Pasak R.Bulnytės, paskelbus skelbimą internete, sulaukta ir priešiškų žmonių reakcijų.

Kai kurių miestiečių nuomone, sudžiūvę, parudavę medeliai gyvūnų maistui netinkami.

Klaipėdiečiai taip pat nepritarė gyvų eglučių kirtimui.

Tačiau didžioji dalis suneštų medelių išsilaikę puikiai – spygliai nenubirę, šakelės minkštos.

Ar eglutės bus tinkamos gyvūnams maitinti, nuspręs zoologijos sodo darbuotojai.

Ėda ir bizonai

Klaipėdos zoologijos sodo direktorius Edvardas Legeckas teigė, jog daugelyje užsienio šalių tokia tradicija gyvuoja jau seniai.

Kol kas eglučių nesulaukėme, bet tikimės, jog žmonės atsilieps į kvietimą.

"Pernai, skirtingai nei šiemet, prašymų nupuoštus medelius ir šakas atvežti į zoologijos sodą neplatinome. O užsienyje ši praktika taikoma jau seniai. Kol kas eglučių nesulaukėme, bet tikimės, jog žmonės atsilieps į kvietimą", – kalbėjo zoologijos sodo direktorius.

Pasak E.Legecko, eglutes ir jų šakas kremta visi žolėdžiai gyvūnai.

Smulkiomis šakelėmis, žieve ir spygliais minta bizonai, ožkos, kupranugariai.

Stambesnės šakos sutarkuojamos ir naudojamos kraikui.

"Neišmetame nieko", –  teigė direktorius.

Surinks vežėjai

Anot Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, kol patenka į mūsų namus, eglutės miške auga daugelį metų, todėl, pasibaigus šventėms, su jomis reikia atsisveikinti deramai.

"Medelius išmesti gaila. Reikėtų grąžinti duoklę gamtai. Prašome klaipėdiečių eglučių ir jų šakų nemesti į komunalinių atliekų konteinerius, o atnešti į nurodytas vietas", – kalbėjo S.Valiulis.

Iki sausio 11 d. tokie konteineriai stovės adresu Karlskronos g. 2,  priešais Danės g. 23–25 (šalia Danės g. skvero), Dragūnų g. 2 (prie pusiau požeminių konteinerių).

Medelius taip pat galima palikti prie konteinerių daugiabučių kiemuose ir individualių namų kvartaluose. Vežėjai juos išgabens specialiu transportu.

Žaliaskarės priimamos ir visuose uostamiesčio didžiųjų atliekų aikštelėse bei Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
ožiai labai jas mėgsta... arkliai nelabai... gerbkime eglutes...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių