Kalvių skulptūra Klaipėdoje įamžins Piliakalnių metus

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Klaipėdoje vyks XI tarptautinis kalvystės simpoziumas „Keturi vėjai“. Dvi dienas Šiaurės rage, šalia senosios perkėlos, šeimininkaus kalviai iš šalies ir užsienio, žaizdruose liepsnos ugnis, taukšės kūjai ir priekalai, bus kuriama skulptūra „Piliakalniai“.

Lietuvos kalvių sąjunga jau vienuoliktus metus uostamiestyje organizuoja tarptautinį kalvystės simpoziumą „Keturi vėjai“. „Tai nekomercinis projektas, – pabrėžė Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas. – Stengiamės, kad mūsų renginys skirtųsi nuo mugių ir etnografinių švenčių. Plenere akcentuojame pačią kalvystę ir siekiame, kad kuo daugiau žmonių pažintų ir domėtųsi autentišku amatu, bendrautų su meistrais, ir pamatytų „gyvą“ kūrybą iš metalo.“ Šiemet plenere, kuris vyks rugpjūčio 12 ir 13 dienomis, dalyvaus kalviai iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Čekijos ir Lietuvos.

„2017-ieji Klaipėdai – ypatingi metai, miestas džiaugiasi Lietuvos kultūros sostinės titulu. Siekdama skatinti bendruomeniškumą, aktualizuoti miesto istoriją ir šiuolaikinę uostamiesčio kultūrą, Klaipėda pristato programą „Neužšąlantis kultūros uostas“. Programoje – apie pusantro šimto įvairių renginių – tradicinių ar specialiai kultūros sostinės metams gimusių, įtraukiančių miesto bendruomenę bei skatinančių vėl atrasti miesto kultūrą. Mūsų simpoziumas yra šios programos dalis, – teigė jo koordinatorė Jolanta Kopač. – Simpoziumą organizuojame  nuo 2007-ųjų, jis vyksta kasmet ir skatina kultūrinių ryšių plėtrą. Šiais metais juo norime įamžinti Piliakalnių metus. Simpoziume visi į jį susirinkę kalviai po atviru dangumi kurs jungtinę kompoziciją iš metalo. Tai bus skulptūra „Piliakalnis“. Jai kalviai gamins archeologinių radinių Klaipėdos piliavietėje ir piliakalniuose kopijas, iš kurių vėliau sumontuos skulptūrą. Anksčiau vykusių kalvystės simpoziumų metu sukurti originalūs objektai puošia Klaipėdos miestą ir primena gyventojams apie kalvystės renginius ir jų dalyvius. Tikimės, kad ir šiemetis simpoziumas paliks savitą pėdsaką. Tai nėra komercinis renginys, jo paskirtis pristatyti kalvystės amatą visuomenei, stiprinti šalių partnerystę ir plėtoti kultūrinius mainus. Kviečiame atvykti į Klaipėdą ir aplankyti mūsų renginį, pažadame bus įdomu ir linksma!“

Programa

XI tarptautinis kalvystės simpoziumas „Keturi vėjai“

Šiaurės rage Klaipėdoje (Danės g. 1, šalia senosios perkėlos)

Rugpjūčio 12 d.

13 val. – žaizdrų įkūrimas ir iškilmingas XI tarptautinio kalvystės simpoziumo „Keturi vėjai – 2017“ atidarymas.

13–16 val. – archeologinių kopijų gamyba, skulptūros „Piliakalnis“ elementų kalimas.

16–17 val. – kalviškos varžybos.

17–19 val. – etnografinių ansamblių koncertas. Dalyvaus Klaipėdos etnokultūros centro „Senoliai“, ukrainiečių kultūros ir švietimo centro „Rodyna“, baltarusių bendruomenės „Krynica“.

19–20 val. – varžytuvės su žiūrovais.

20–22 val. – „gyvo“ garso koncertas. Gros instrumentinis trio: Juozas Staniulis (smuikas), Saulius Šiaučiulis (klavišiniai) ir Edmundas Federavičius (mušamieji).

Rugpjūčio 13 d.

12–14 val. – archeologinių kopijų gamyba, skulptūros „Piliakalnis“ užbaigimas.

14 val. – šventės uždarymas, diplomų įteikimas simpoziumo „Keturi vėjai – 2017“ dalyviams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių