Kameros dovanojo gyventojams ramybę

Daug metų probleminiu laikytas žymiausias Klaipėdos devynaukštis keičiasi iš esmės. Gyventojai nuo vagių, į laiptines lendančių benamių ar dozę susileisti slenkančių narkomanų ėmė gintis vaizdo stebėjimo kameromis. Žmonių gyvenimas dabar čia pasikeitė neatpažįstamai.

Mėtėsi panaudoti švirkštai

Paryžiaus Komunos gatvės 2-ąjį namą tiek gyventojai, tiek policijos pareigūnai įvardijo kaip probleminį.

Situacija jame buvo nepavydėtina. Pastate nuolat lankydavosi benamiai, kurie miegodavo laiptinėse prie butų durų, narkomanai. Gyventojai buvo priversti kęsti triukšmą ir netvarką.

Laiptinėse mėtėsi panaudoti švirkštai, šiukšlės, visur buvo pridergta. Dažną gyventoją persekiodavo jausmas, kad, grįždamas namo, gali būti užpultas įtartinų asmenų.

"Prieš maždaug dvejus metus name kilo didelis gaisras. Po nelaimės namas buvo purvinas, išdužo langai. Nuo to viskas prasidėjo. Reikėjo remonto, imtis saugumo priemonių. Kreipėmės pagalbos į namo administratorių", – prisiminė daugiabučio namo pirmininkė Valentina Putka.

Pasitarus su pastatą prižiūrinčia įmone "Vėtrungės būstas", prieš pusantrų metų iniciatyvūs Paryžiaus Komunos gatvės 2-ojo namo gyventojai įkūrė Saugios kaimynystės grupę.

Ieškota daugiau priemonių, kurios padidintų saugumą.

Tapo geriausiu namu

Pritarus daugumai būstų savininkų, įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Įrenginiai sumontuoti kiekviename pastato aukšte, stebima ir tai, kas vyksta prie įėjimo. Iš viso yra net 12 vaizdo kamerų.

V.Putka pasakojo, kad tamsiuoju paros metu nuo 22 iki 7 val. vaizdą stebi saugos tarnyba. Prisijungti prie sistemos gali ir gyventojai, turintys kompiuterius.

"Įrengti kameras buvo verta. Name nebeliko benamių, narkomanų, atsirado daugiau tvarkos. Buvo "bomžynas", o dabar tai geriausias namas, kuriame visi nori gyventi", – džiaugėsi pirmininkė.

Anot V.Putkos, name sumontuotos vaizdo kameros padėjo išaiškinti ir dviračio vagystę policijos pareigūnams.

Probleminiu buvęs namas birželį pripažintas šių metų Saugiausia kaimynystės grupe mieste.

"Tokių rezultatų pavyko pasiekti per metus", – neslėpė pirmininkė.

Pasak V.Putkos, laukiama renovacijos: "Į 19 namų sąrašą mes nepatekome. Dabar svarbiausia pašalinti negražias plytas iš gatvės pusės. Tai planuojame daryti iš sutaupytų lėšų".

Investavo po vagysčių serijos

Vaizdo stebėjimo kameros populiaresnės naujos statybos namuose.

Neseniai įrenginiai sumontuoti Žolynų gyvenamajame kvartale, Senvagės gatvės 1-ajame name.

Priimti tokį sprendimą gyventojus paskatino automobilių vagystės. Šiame rajone buvo pavogtos kelios mašinos.

"Gyventojai stebi ir teritoriją, ir požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Investuota apie 1,5 tūkst. eurų. Suma tikrai nėra didelė, kai padalini visiems gyventojams. Praradus mašiną – didesni nuostoliai", – palygino įmonių "Vitės valdos" ir "Debreceno valda" direktorius Vaidas Barakauskas.

Anot vadovo, ir didelių renovuotų namų gyventojai domisi šiais įrenginiais.

"Žmonės investuoja į remontą ir nori, kad būtų tvarka. Tad susimąsto apie vaizdo stebėjimo kameras", – teigė V.Barakauskas.

Sulaikė dvi vagių gaujas

Vaizdo stebėjimo kameros prieš pusmetį įrengtos ir Baltijos prospekto 12B naujos statybos name. Jos sumontuotos prie tamborų, požeminėje stovėjimo aikštelėje, prie jos vartų.

Namą administruojančios įmonės "Paslaugos būstui" direktorė Regina Uznienė teigė, kad šio namo gyventojai taip pat neapsikentė vagysčių. Dingdavo ir automobiliai, ir juose buvęs turtas.

"Tą pačią naktį, kai buvo įjungta sistema, policija sulaikė vagių grupuotę. Kita grupė pričiupta po savaitės. Policijai buvo lengviau dirbti, nes viskas buvo užfiksuota. Šiame name jau pusę metų tvyro ramybė", – tikino vadovė.

Tą pačią naktį, kai buvo įjungta sistema, policija sulaikė vagių grupuotę.

R.Uznienė teigė, kad ilgai siautę ilgapirščiai pasisavino ir daug pultelių nuo garažo vartų. Pultelius gyventojai dažnai palikdavo mašinose.

Vartus atidarinės telefonais

Dabar žmonės jau nori vartus atidarinėti mobiliojo ryšio telefonu. Namo administratorius gavo prašymą organizuoti balsavimą šiuo klausimu.

Anot vadovės, vaizdo kameras svarstyta įrengti ir Gandrališkėse esančiame Birutės gatvės 22-ajame name, tačiau gyventojai sprendimo taip ir nepriėmė.

"Šiame name kameros turėjo būti įrengtos nuo pastatymo, bet tai nebuvo padaryta. Manėme, įrengsime mes. Du kartus organizavome susirinkimus. Atėjusieji lyg pritartų kamerų įrengimui, tačiau neatėjo dauguma būstų savininkų, tad nieko negalime daryti", – pasakojo R.Uznienė.

Direktorės teigimu, ar bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, priklauso nuo gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal

Gal portretas
Nusidazykit jus ta nama, nes baisisi atrodo

kaimynai

kaimynai  portretas
Pritariu , ponui ar poniai , kuris pasirase ( Geras dalykas ) apie kameryte duru akuteje , butu labai naudinga suzinoti , kur isigijote tokia mazyte , nes kiek ieskome , tokiu nerandame . Gal parasytumete savo telefona , kad pas Jus butu galima pasiteirauti .

Jule

Jule portretas
Vienur raso 3 eurai,kitur 1,50 ,suprantu ,kad priklauso nuo gyventoju skaiciaus name,bet jei i metus reikia moket 36 eurus patikekit ne kiekvienas gali ,tai yra kitam labai daug.......
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių