Karklės senbuviai atkovojo protėvių keliuką

Karklės kelio remontas apkarto šio Klaipėdos priemiesčio senbuviams. Dviejų Plazės gatvės sodybų gyventojams grasinta panaikinti įvažas į jų sodybas. Nepaisant sveiko proto kriterijaus, esą taip buvo numatyta renovuojamo plento teritoriniuose dokumentuose.

Kovoja nuo pavasario

Karklėje Plazės gatvės senbuviai pastaraisiais mėnesiais gyveno neramiu laukimu.

Mat buvo pavojus, jog žmonės nebeturės galimybės privažiuoti prie savo sodybų, į jų kiemą nepajėgs atvykti ir greitosios pagalbos automobiliai ar, reikalui esant, ugniagesiai, nes tiesiog nebeliks įvažos į jų namus.

"Nuo tokių dalykų ir prasideda žmonių varymas iš Lietuvos, o paskui dar stebisi, kodėl tokia didelė emigracija", – pokalbį apie nelemtą kelio remontą pradėjo Karklės gyventoja Laima.

Nuo tokių dalykų ir prasideda žmonių varymas iš Lietuvos

Dviejų sodybų senbuviai iš Plazės gatvės nuo gegužės mėnesio buvo nežinioje, nes plentą remontuojantys kelininkai pagal visus planus esą privalėjo panaikinti įvažą į šias sodybas.

"Vieną dieną sakė, kad įvaža bus, kitą dieną – kad jau nebebus. Ir taip nuo pavasario. Nori mus sunaikinti, ir viskas", – emocijų netramdė garbaus amžiaus karkliškis Renholdas.

Šioje Karklės vietoje gyveno jo tėvai, seneliai ir proseniai, tad ir įvaža į jo namus nuo kelio čia buvo visada, kiek jis pamena.

Automobiliu blokavo kelią

Iki vakar dienos situacija buvo ypač įtempta, nes darbininkai priartėjo prie to plento ruožo, kur jau turėjo kelio borteliais atkirsti daugiau nei šimtą metų į Karklės senbuvių namus vingiuojantį keliuką.

Gyventojai, norėdami nuo to apsisaugoti, prie pat remontuojamo plento paliko savo lengvuosius automobilius, tikėdami, jog kelininkų technika per juos nevažiuos.

Karklės kelio renovacijos projektą rengusios bendrovės "Kelprojektas" darbuotojai atkakliai tvirtino, kad esą pagal prieš dešimtmetį sudarytus detaliuosius planus vietos gyventojai atsižadėjo šios įvažos ir "savo noru pasirašė, kad įsirengs kitą kelią į namus".

Ir, nepaisant logikos, "įstatymo raidės" buvo laikomasi iki vakar dienos.

"Tai dešimties metų senumo istorija, kai, rengiant detaliuosius planus, šituos žmones privertė pasirašyti, kad šitam sklypui būtų įrengta kita įvaža. Nežinau kodėl. Tai buvo akivaizdus nesusipratimas. O dabar, prasidėjus plento remontui, išlindo toks dalykas, kad kažkas kažkur kažko nenumatė ir pareiškė, kad šitą įvažą dabar panaikins, nors šituo keliuku įvažiuojama į sodybą, kur gyvena 17 asmenų, tarp jų – senyvi ligoti žmonės ir mažamečiai vaikai. Dar pavasarį pastebėjome projekte klaidų ir prašėme į tai atsižvelgti projektuotojų", – pasakojo vienos Karklės bendruomenės vadovas Arvydas Urbis.

Gyventojus gynė bendruomenė

Karklėje yra trys gyventojų bendruomenės.

Visos jos tiek kelininkų, tiek Susisiekimo ministerijos ir Kelių direkcijos aktyviai prašė, kad nesusipratimą dėl įvažos į sodybą Plazės gatvėje išspręstų gyventojų naudai, tačiau ilgą laiką tai padaryti nepavyko.

Remonto darbai judėjo, artinosi tas momentas, kai įvažos turėjo nelikti, gyventojai nervinosi, vyresniesiems dėl to stipriai sutriko sveikata, prireikė rimtos medikų pagalbos.

"Pradėjome tyrinėti, kaip čia yra, pavyko išsiaiškinti, kad šitas keliukas yra istorinis. Mano supratimu, jis turėtų būti saugomas kaip etnokultūrinio draustinio vienas iš vertingų objektų. Tačiau kelio projektuotojai to nepaisė, sakė, kur norite, ten ir važiuokite. Šitaip negali būti, juk žmonėms iš viso nebus pro kur įvažiuoti į savo kiemą", – dėstė A.Urbis.

Gyventojai negalėjo atsistebėti, kad staiga bus atkirsti nuo pagrindinio plento, o naujai įvažai įsirengti reikės nemažai investicijų.

"Įdomiausia, kai pradėdavome kalbėtis, nei kelininkai, nei projektuotojai nematė problemos palikti senąją įvažą. Kas norėjo ją panaikinti? Patys nesuprantame, ten kažkas – aukštai", – šmaikštavo A.Urbis.

Nugalėjo sveikas protas

Užvakar įtampa pasiekė apogėjų. Žmonės nebesuprato, kas vyksta, nes darbininkai nulygino asfalto kraštą ir pasiruošė tvirtinti blokelius prie pat įvažos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baika

baika portretas
kam te Urbe barzda užkliuva, gal pirma savas kirkšnines uteles nuraminkit, savus higieninius paketus pasikeisket ir gerą darba visų labui padaryket

gr

gr portretas
Šaunuoliai Karklės gyventojai - nepaliko savo kaimyno kelininkams nureketuoti.

Čia

Čia  portretas
ne esmė miestas ar rajonas. Taip, tai rajonas, bet esmė šioje istorijoje yra sveiko proto neturėjimas, neracionalumas, problemos darymas lygioje vietoje ir bereikalingas žmonių erzinimas, nervinimas šiais streso laikais bei laiko gaišimas. O tokių atvejų pilna ir pačiame mieste.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių