Karštas vanduo klaipėdiečiams taps prabanga

Karšto vandens kaina nuo kitų metų balandžio daugumai klaipėdiečių gali išaugti dvigubai. Norėdami to išvengti gyventojai turės organizuoti susirinkimus ir nuspręsti, kad nenori naujos karšto vandens tiekimą reglamentuojančios tvarkos, gerokai patuštinsiančios jų pinigines.

Atsiras tarpininkai

Antradienį Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija turi patvirtinti naują klaipėdiečiams tiekiamo karšto vandens kainą. Komisija priversta taip elgtis todėl, jog Seimas palaimino tvarką, pagal kurią uostamiesčio gyventojams yra priverstinai parenkamas karšto vandens tiekėjas - bendrovė „Klaipėdos energija“.

Iki šiol vandenį pašildymui tiekia bendrovė „Klaipėdos vanduo“, o „Klaipėdos energija“ namui duoda energijos vandenį pašildyti. Tokiu būdu uostamiesčio gyventojus ir pasiekia karštas vanduo.

Pagal Seimo patvirtintą tvarką, karšto vandens tiekėja turi tapti „Klaipėdos energija“. Ji pirks vandenį iš „Klaipėdos vandens“, jį pašildys ir tieks gyventojams.

„Paprasčiau tariant, mes būsime tarpininkai, o kai tokie atsiranda, brangsta ir paslauga“, - neslėpė „Klaipėdos energijos“ Rinkodaros ir pardavimų departamento direktorius Virginijus Zutkis.

Padidės 60 proc.

Klaipėdiečiams šiuo metu karšto vandens kaina apskaičiuojama pagal dvi metodikas. Vieniems yra nustatyta pastovi vieno kubinio metro karšto vandens kaina ir kintantis mokestis už temperatūros palaikymą. Dauguma klaipėdiečių moka pastovų vadinamąjį gyvatuko mokestį, tačiau nuolat kinta vieno kubinio metro karšto vandens kaina, kuri kai kuriems siekia ir po keliasdešimt, kitiems vartotojams - iki dešimties litų.

Pagal naująją tvarką už karštą vandenį visi klaipėdiečiai turėtų mokėti vienodai, t.y. bus nustatyta pastovi vieno kubinio metro karšto vandens kaina ir kintantis „gyvatuko“ mokestis.

„Dabar pastovi vieno kubinio yra apie 12 litų. Suskaičiavome, kad pradėjus dirbti pagal naują tvarką, karšto vandens „kubas“ pabrangtų iki 16 litų“, - skaičius, kuriuos antradienį turi patvirtinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, atskleidė V.Zutkis.

Be to, išaugs ir „gyvatuko“ mokestis. Skaičiuojama, kad jis vidutiniškai padidės 60 proc.

Ir tai dar ne visos blogybės. Anot V.Zutkio, karštą vandenį pradėjus tiekti pagal naują tvarką, padidės ir skaitiklių aptarnavimo mokestis. Jis šiuo metu siekia beveik 2 litus, o išaugs iki 7 litų.

„Kiekviename daugiabutyje reikės įrengti atsiskaitomųjų šilumos ir karšto vandens prietaisų nuotolinio nuskaitymo įrangą, kuri yra labai brangi. Paprasčiau tariant, skaitiklių aptarnavimo mokestis padidės todėl, kad gyventojams kiekvieną mėnesį nebereikės pasilenkti nurašyti rodmenų, nes jie bus nuskaičiuoti automatiškai“, - dėstė V.Zutkis.

Prasilenkia su sveiku protu

Naujos karšto vandens kainos turėtų įsigalioti nuo balandžio 1 dienos. Vienintelė išeitis išvengti brangimo - daugiabučio namo gyventojų dauguma turi nuspręsti, jog nori likti prie tokios tvarkos, kuri galioja dabar.

„Naujoji tvarka prasilenkia su sveiko proto kriterijais. Įprastai reikia pritarti naujovėms, o čia reikės rinkti parašus tam, kad išsaugoti senąją tvarką ir mažesnes karšto vandens kainas. Namų administratorius informuosime, kad gyventojus kviestų į susirinkimus, jog šie apsispręstų, kas ir kokiomis kainomis turi tiekti karštą vandenį“, - tikino V.Zutkis.

Gyventojai susirinkimus surengti ir sprendimą priimti turi iki kovo 1 dienos. Jei tai nebus padaryta, „Klaipėdos energija“ automatiškai taps karšto vandens tiekėja ir už šią paslaugą reikės mokėti brangiau.

Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus teigimu, tokia tvarka sukurta todėl, kad kituose miestuose yra nesutvarkyta karšto vandens tiekimo sistema, todėl ją ir norima sureguliuoti.

„Tačiau Klaipėdoje tokios problemos nėra, todėl stengsimės apginti gyventojus, kad jiems nereikėtų rengti susirinkimų tam, jog atsisakytų „primesto“ karšto vandens tiekėjo“, - tvirtino R.Taraškevičius.

Jis neatmetė galimybės, kad savivaldybė tokią tvarką gali skųsti teismui.

„Klaipėdiečių ant ledo su karštu vandeniu nepaliksime“, - garantavo meras.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių