Kaukianti signalizacija varo iš proto

Dragūnų kvartalo gyventojus naktimis iš lovos išverčia be jokios priežasties įsijungianti priešgaisrinė signalizacija. Būna atvejų, kai ji plyšauja pusantros ar dvi valandas. Nuolat neišsimiegantys gyventojai baiminasi, kad kilus realiam gaisrui į plyšaujančią signalizaciją niekas nebereaguos.

Dragūnų kvartalo gyventojus naktimis iš lovos išverčia be jokios priežasties įsijungianti priešgaisrinė signalizacija. Būna atvejų, kai ji plyšauja pusantros ar dvi valandas. Nuolat neišsimiegantys gyventojai baiminasi, kad kilus realiam gaisrui į plyšaujančią signalizaciją niekas nebereaguos.

Sistemos niekas neprižiūri

42 metų klaipėdietis su šeima Dragūnų kvartale gyvena ketverius metus. Iš pradžių jie buvo įsikūrę Dragūnų gatvės 18, dabar – 10 name.

Vyras pasakojo, jog šeimos ramybę nuolat drumsčia įsijungianti aplinkinių namų priešgaisrinė signalizacija. Su šia problema susiduriama nuo įsikūrimo minėtame kvartale.

Pasak gyventojo, būna, kad iš lovos kaukimas išverčia ir paryčiais – 4–5 valandą. Pasitaiko, jog priešgaisrinė signalizacija be rimtos priežasties įsijungia ir kelis kartus per savaitę.

"Po namais yra įrengti požeminiai garažai. Juose sumontuota garsinė priešgaisrinė signalizacija. Pastaroji nuolat įsijungia. Taip būna ir dieną, ir paryčiais", – pasakojo klaipėdietis.

Anot vyro, jei signalizacija kauktų 5 minutes, jis nesiskųstų. Tačiau praeina 1,5–2 valandos, kol ši išsijungia.

"Įsijungia ir kaukia. Niekas neatvažiuoja net pasižiūrėti, ar iš tikro kilo gaisras", – tvirtino klaipėdietis.

Pasak jo, dažniausiai gyventojų ramybę drumsčia Dragūnų gatvės 11 namo priešgaisrinė signalizacija. Tačiau kaukia ir 10 bei kitų aplinkinių namų.

Įsijungia dėl automobilių

Klaipėdietis tvirtino, kad dėl šios problemos kreipėsi į Dragūnų kvartalo administratorių, tačiau niekas nepasikeitė. Priešgaisrinė signalizacija įsijunginėja toliau.

"Administratorius buvo atvažiavęs patikrinti, bet pasakė, kad techniškai viskas yra gerai. Paaiškino, jog signalizacija įsijungia, kai vairuotojai ilgiau įjunginėja mašinų variklius, susikaupia dūmai. Kažkas paryčiais variklį įjungė, "pagazavo" ir išvažiavo, o pusė namo ir nemiega", – piktinosi gyventojas.

Vyrui keista, kad nėra sudaryta sutartis su tarnyba, kuri reaguotų, kai įsijungia po daugiabučiu namu esančios automobilių stovėjimo aikštelės signalizacija.

"Klausiau, kodėl taip yra. Administratorius aiškino, kad dėl to turi apsispręsti gyventojai. Tačiau jis turėtų pasiūlyti sprendimą", – teigė klaipėdietis.

Nežino, kaip elgtis

Vyrui nesuprantama, kodėl nėra pateikta informacijos gyventojams, kaip elgtis, įsijungus signalizacijai.

"Prabudau, išgirdau ir ką daryti? Griebti vaikus, dokumentus, kelti kaimynus, kviesti ugniagesius, policiją, greitąją? Manau, tokia informacija turėtų būti pateikta ne tik garaže. O kas bus, jei tarnybos suvažiuos, o pavojaus nėra?" – piktinosi vyras.

Gyventojas nuogąstavo, kad dėl tokių klaidingų signalizacijos suveikimų, šiai pradėjus kaukti, ištikus gaisrui, niekas gali nereaguoti.

"Niekas nebekreips dėmesio. Manys, kad dar vienas netikras pavojus. Reikėtų sumažinti signalizacijos jautrumą, sutrumpinti jos kaukimo laiką iki 5 minučių, sudaryti sutartį su tarnyba, kuri į ją reaguotų. Manau, žmonės nepagailėtų po 2 litus", – siūlė klaipėdietis.

Pasak vyro, signalizaciją girdi ne visų butų gyventojai. Viskas priklauso nuo to, į kurią pusę yra kambarių langai.

Kalti ir prisvilę blynai

Dragūnų kvartalą administruojančios įmonės "Adminta" vadovas Aleksejus Jegorovas aiškino, jog yra kelios priežastys, kodėl pradeda kaukti priešgaisrinė signalizacija. Pasitaiko, kad ją įjungia vaikai.

"Tėvai pasitiki vaikais, duoda raktą, kad patektų rūsį ir pasiimtų dviratuką, o jie įjungia signalizaciją. Porą kartų teko užklijuoti pultelį lipnia juosta, kad neprieitų", – pasakojo vadovas.

A.Jegorovas pripažino, kad buvo keletas atvejų, kai priešgaisrinė signalizacija įsijungė naktį, tačiau tai nėra toks dažnas reiškinys, kaip pasakojo pasipiktinęs gyventojas.

"Taip nutiko, kai įjungiant mašinos variklį buvo uždūminta patalpa. Jei kas nors važiuoja anksti grybauti, nieko nepadarysi. Gyvenimas nėra idealus", – teigė direktorius.

Anot A.Jegorovo, signalizacija gali įsijungti ir dėl elektros įtampos svyravimų, o tai nuo administratoriaus nepriklauso.

Dragūnų gatvės 2 name signalizacija gali įsijungti net kaimynui prisvilinus blynus. Butuose esantys davikliai čia pajungti į bendrą sistemą. Kol dūmai nepasišalins, signalizacija kauks.

Kituose namuose tokių problemų nėra. Butuose įrengti autonominiai davikliai.

Įsijungus signalizacijai, vadovas patarė skambinti jam. A.Jegorovas pabrėžė, kad atvažiuos ir išjungs bet kuriuo paros metu, net paryčiais.

"Man žmonės skambina pranešti apie problemą ir 2, ir 4 valandą ryto. Visada reaguoju", – tvirtino direktorius.

Taisykles mato ne visi

Pasak A.Jegorovo, vienintelis Dragūnų gatvės 2 namas yra sudaręs sutartį su saugos tarnyba, kad ši reaguotų, įsijungus priešgaisrinei signalizacijai.

"Tas namas yra 19 aukštų. Be to, priduotas vienas iš paskutinių. Jam buvo keliami kitokie reikalavimai nei žemesniems ar anksčiau užbaigtiems namams. Tai padidinto pavojingumo objektas", – teigė vadovas.

A.Jegorovas pabrėžė, jog gyventojai patys turi apsispręsti, ar nori, kad įsijungus priešgaisrinei signalizacijai reaguotų saugos tarnyba.

"O ir jei 6 val. ryto suveikė signalizacija, budrus žmogus tikrai nusileistų pasižiūrėti, ar neliepsnoja jo mašina. Niekas greičiau už gyventojus nesužinos, kad kilo gaisras. Kol ekipažas atvažiuotų iš miesto centro, padariniai gali būti skaudūs. Gaisro atveju svarbi kiekviena minutė. Signalizacija yra įrengta pačių gyventojų labui", – pabrėžė vadovas.

A.Jegorovas tvirtino, kad požeminėje aikštelėje prie priešgaisrinės signalizacijos pulto yra surašyta, ką reikia daryti, sugedus signalizacijai, kilus gaisrui.

"Aišku, jei žmogus neturi vietos garaže, tada visos tos informacijos nemato", – teigė vadovas.

Savininkų ieško policija

Kur kas dažniau klaipėdiečių ramybę trikdo pradėjusios kaukti automobilių signalizacijos. Uostamiesčio policija tokių pranešimų sulaukia kasdien po kelis.

"Reaguojame. Bandome nustatyti, kam priklauso transporto priemonės, skambiname savininkams, kad išjungtų", – pasakojo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato

Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas.

Dėl kaukiančių mašinų dažniausiai kreipiasi miegamųjų rajonų gyventojai.

Nemažai klaipėdiečių kyla klausimas, kam reikalinga signalizacija automobilyje, jei savininkas jai įsijungus nereaguoja. Tačiau, anot V.Zubausko, triukšmas gali išbaidyti vagį.

Kitų šalių valdžia, pavyzdžiui, Rusijos dūma siūlo apskritai visiškai uždrausti automobilių garsines signalizacijas, nes į jas savininkai nereaguoja, o triukšmas trikdo gyventojų ramybę.

Deputatų nuomone, galima naudotis dabar pardavinėjamomis signalizacijomis, kurios išsiunčia automobilio savininkui garsinę ar tekstinę žinutę į telefoną.

V.Zubauskas tvirtino, kad užsienyje neišgirsi kaukiančios automobilių signalizacijos.

"Ten naudojamos blokuojančios patekimą į automobilį arba jo variklio įjungimą. Yra ir tokių, kurios išsiunčia pranešimą apie pavojų savininkui į telefoną. Kokią signalizaciją galima naudoti, priklauso nuo tos šalies tvarkos. Uždraudus garsines, tikrai atsirastų daugiau ramybės", – pabrėžė pareigūnas.

Komentarai
Virginijus Banevičius
Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas

Priešgaisrinės signalizacijos ar automatinės gesinimo sistemos, įrengtos pastatuose, turi būti tinkamai prižiūrimos. Už tai atsakingas namo administratorius. Priešgaisrinė signalizacija turi būti tikrinama kartą per metus. Jei yra trūkumų, jie turi būti pašalinti. Sunku pasakyti, kodėl signalizacija įsijunginėja, nežinant, kokia ji. Tačiau sprendimų visada yra. Gal galima sumažinti daviklių jautrumą, jos garsą. Suprantama, kai signalizacija dažnai įsijungia be rimto pavojaus, kilus gaisrui, žmogus gali nesureaguoti. Taip užmigdomas gyventojų budrumas, jie nebekreipia dėmesio į įsijungusią signalizaciją. Saugiau, kai įsijungus signalizacijai, reaguoja samdyta tarnyba. Tačiau dėl to turi apsispręsti patys gyventojai.

Marius Pankevičius
Klaipėdos savivaldybės Administracinių pažeidimų tyrimo poskyrio vedėjas

Be rimtos priežasties kaukiančios signalizacijos, išskyrus gyvenamųjų namų, neturi trikdyti gyventojų rimties. Tai numatyta miesto tarybos patvirtintose taisyklėse. Savininkams automobilių, kurių signalizacijos nuolat kaukia be rimtos priežasties, galima skirti nuobaudą. Ji siekia iki 2 tūkst. litų. Tokių nusiskundimų nesame gavę. Dažniau žmonės dėl kaukiančių automobilių kreipiasi į policiją. Dėl gyvenamųjų namų sudėtingiau. Reikėtų analizuoti konkretų atvejį. Tada paaiškėtų, ar tai gresia pažeidimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vairuotojas

Vairuotojas portretas
Kaukianti signalizacija, tai švelni muzika, tiesiog nuostabi simfonija, nuo kurios pagaliau išsimiegi.

dragūnų 11

dragūnų 11 portretas
Man didesnė problema yra kaimynų mašinų signalizacija ,nei priešgaisrinė. Reikia suprasti , kad namai yra privatūs, todėl dėl jų valdymo t.t ir signalizacijos priežiūros sprendimą turi priimti gyventojai. Ne į žurnalistus reikia kreiptis , o patiems tvarkytis savo name. Administratorius turi tik padėti. Kai tam dejuojančiam ponui išstatys sąskaitą už signalizacijos priežiūrą jis skūsis , kad be jo sutikimo reikalauja papildomų mokesčių. Paskaičius šį straipsnį ir komentarus supranti , kad mes neesam laisvi, savarankiški žmonės, galintis rūpintis savo turtu.

klp

klp portretas
"...Nežino, kaip elgtis..." ka uz tiek bapkiu prisipirke butu plaktuko neturit..? atsikeli nueini prie to ruporo ir nukali velniop . niekas nepriziuri, niekas nereguoja reiskia ir nereikia...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių