Kertami medžiai: bijoma prarasti privatumą

Dalis Jono kalnelio prieigose gyvenančių klaipėdiečių nuogąstauja, kad jų asmeninė gyvenamoji erdvė taps visiems matoma. Gyventojai įsitikinę, jog taip nutiks, iškirtus medžius. Želdiniai šalinami ruošiantis atnaujinti šią viešąją erdvę.

Saugojo ir nuo dulkių

Pasak šalia Jono kalnelio gyvenančio Viliaus K., sutvarkyti šią miesto erdvę reikėjo jau seniai, tačiau kirsti medžių – ne.

Želdiniai jau pradėti šalinti.

Vyro teigimu, keista tai, kad darbai atliekami neatsižvelgiant į Jono kalnelio kaimynystėje gyvenančius žmones, jų interesus.

"Medžiai padėjo užtikrinti mūsų privatumą. Pašalinus želdinius, tai taps vargiai įmanoma. Kalnas – kelių metrų aukščio, o namai yra už maždaug penkių metrų nuo jo. Tad šios viešosios vietos lankytojai puikiai matys privačią gyventojų erdvę", – tvirtino klaipėdietis.

Vilius K. taip pat atkreipė dėmesį, kad šalia Jono kalnelio vyksta naujų daugiabučių namų statybos. Tad privatumo užtikrinimo klausimas netolimoje ateityje bus dar aktualesnis.

Klaipėdiečio teigimu, medžių juosta gyventojus taip pat saugojo nuo dulkių.

"Ką jau kalbėti, kai bus pustoma į langus nuo kelių metrų aukščio plikos kalvos, kuri yra už kelių metrų nuo namo. Pageidautume, kad būtų palikta bent nedidelė želdinių juosta. Taip gyventojai būtų apsaugoti nuo nepatogumų", – dėstė vyras.

Atsisakė dalies priemonių

Pasak Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriaus Ričardo Zulco, šį objektą reikėtų vertinti iš paveldosaugos perspektyvos.

"Po atnaujinimo bastionai turi atrodyti autentiškai. Jie nebuvo apželdinti. Derinant projektą buvo atsisakyta daug priemonių, siekiant išsaugoti bastionų autentiškumą, atsižvelgiant į Kultūros paveldo departamento reikalavimus", – komentavo direktorius.

R.Zulcas pasakojo, kad atsisakyta iš pradžių planuotos kavinės, baseino, sėdimų vietų ant šlaitų: "Viskas tam, kad objektas būtų išsaugotas."

Vadovas pažymėjo, kad gyventojai turėtų įvertinti, jog bus įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Miestiečiams nebereikės eiti toli, kad nuvestų mažuosius papramogauti.

Erdvė taps prieinamesnė

Įgyvendinant projektą, bus sutvarkytas Jono kalnelio ir jo prieigų apšvietimas. Žadama suremontuoti dangas, takus, kurie bus pritaikyti neįgaliesiems, dviratininkams, tėveliams, stumiantiems vežimėlius. Numatyta įrengti ir keltuvą.

Kultūros fabriko pusėje bus įrengta vaikų žaidimų aikštelė, fontanas, vieta renginiams. Vėliau ketinama tvarkyti ir poternas.

"Po atnaujinimo Jono kalnelis miestiečiams taps prieinamesne erdve. Man irgi gaila šalinamų želdinių, bet tai yra techninio projekto, kuris suderintas su visomis institucijomis, sprendiniai. Šiuo atveju vertybė yra ne medžiai, o pats objektas, kuris saugomas", – komentavo direktorius.

Trukmė – 26 mėnesiai

Jono kalnelio atnaujinimo techniniame projekte yra numatyta iškirsti 243 medžius.

189 jų auga buvusio Kurmarko bastiono dešiniojo faso ir flanko vietoje bei Gelderno bastiono smaigalyje. 54 medžiai bus iškirsti toje vietoje, kur žadama įrengti aikštę, ir teritorijoje už fosos.

Nebeliks ir 35 krūmų. Vietoje jų bus pasodinta 14 naujų. Vejos, kurią ketinama išardyti, plotas siekia 12,6 tūkst. kv. m, o numatytos pasodinti – beveik 5,9 tūkst kv. m.

Pabrėžiama, kad želdiniai, kuriuos norima pašalinti, yra išaugę ant kultūros paveldo objekto ir trukdo optimaliai apžvelgti istoriniu požiūriu vertingą panoramą.

Atkreipiamas dėmesys, kad daugumos teritorijoje planuojamų nukirsti medžių būklė yra bloga arba patenkinama.

Bastionų kompleksą atnaujins konkursą laimėjusi įmonė "Pamario restauratorius". Bendra projekto vertė siekia beveik 2,218 mln. eurų.

Projektas suskirstytas į du etapus, tačiau abiem jiems išrinktas tas pats rangovas. Numatoma, kad visas projektas turi būti įgyvendintas per 26 mėnesius: 18-os reikės pirmojo etapo darbams ir dar 8 – antrojo.

Ar visi darbai bus atlikti iš karto, priklausys nuo turimų lėšų.

Jei pinigų pritrūks, antro etapo priemonės – požeminių poternų tvarkymas – gali būti nukeltos. Tokia galimybė numatyta sutartyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piniguočiai mankurtai

Piniguočiai mankurtai portretas
Kur yra gimė tie koktieji liberalai tokie kaip tas Zulcas? Jau tas kalnelis nuo alios Žukiebės laikų išpllkęs be augalų? Gal ne palatpje, jie ginė, gal tiiesiog ant asfalto? Vieni turtuoliai Palangoje medžius išnuodijo. o Klaipėdosl iberalai prisidengę paveldosauga, naikina želdinius dar baisiau nei Labanoro girioje. Linkiu tik onkologijos tiems, kas užsimoja orieš medį.

pilietis

pilietis portretas
Kas galėtų paneigti, kad KLAIPĖDAI nenukrenta Judo grašiai? Antraip vargu ar spausdintų nuolat tik "nuomones" prieš medžius. Juk nesitiki, kad redakcija gali būti tokia buka, kad nežinotų kokią nauda duoda VEŠLI augmenija. Visas pasaulis stengiasi išsaugoti kuo daugiau medžių, grįžta net prie kolektyvinių sodų mieste, tik Klaipėdoje viskas kitaip. Kas čia per puspročių miestas??

chi chi

chi chi portretas
miesto liberalus hujai hujarina miesta plikai:DDDDDDDDDD))
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių