Kiek Klaipėdoje yra ginklų, nežinia

Iki metų pabaigos privalu užregistruoti namuose laikomus ginklus, tačiau uostamiesčio gyventojai neskuba to daryti.

Iki metų pabaigos privalu užregistruoti namuose laikomus ginklus, tačiau uostamiesčio gyventojai neskuba to daryti.

Gabeno automobiliais

Pareigūnai ragina gyventojus nelaukti paskutinės termino dienos, kitaip už nelegaliai laikomą ginklą grės baudžiamoji atsakomybė.

Turintys dujinių pistoletų (revolverių), senovinių ginklų bei jų kopijų, taip pat nedidelės galios (2,5 J–7,5 J) šaunamųjų ginklų gyventojai privalo iki 2014 m. sausio 1 d. juos užregistruoti teritorinėse policijos įstaigose.

Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo skyrius per dieną sulaukia tik kelių pareiškimų dėl ginklo registracijos.

"Niekas nežino, kiek visoje Klaipėdoje yra ginklų. Anksčiau buvo galima į šalį įvežti du dujinius pistoletus. Taip bėgant metams automobilių prekeiviai parvežė iš užsienio krūvas. Ypač jie buvo populiarūs 1997 metais, ir tai truko iki 2000-ųjų", – tikino Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo skyriaus viršininkas Žigintas Narmontas.
Pareigūnai pamena laiką, kai parduotuvėse per mėnesį buvo parduodama po 500 dujinių pistoletų.

"O tiek net per kelis mėnesius mes neužregistruojame. Vadinasi, šie ginklai kažkur vis dar yra", – sakė Ž.Narmontas.

Pažymas gauna be trukdžių

Pasak pareigūno, norintieji užregistruoti dujinį pistoletą turėtų kreiptis į Priklausomybės ligų centrą ir gauti pažymą, kad neįrašytas į sveikatos priežiūros įstaigos įskaitą dėl alkoholizmo, narkomanijos.

Psichikos sveikatos centre gyventojas turėtų gauti pažymą, kad nėra sveikatos priežiūros įstaigos priežiūroje dėl psichikos ligos ar sutrikimo.

"Nereikia eiti gydytojų komisijos, užtenka kreiptis į registratūrą dėl pažymos. Praėjusią savaitę pats pervažiavau šias įstaigas ir įsitikinau, kad jokių eilių nėra, pažymos išduodamos greitai.

Kadangi įstaigose yra kompiuterinė sistema, tai užtrunka tik tiek, kiek patikrinami duomenys", – aiškino Ž.Narmontas.

Gavęs dvi pažymas, žmogus su ginklu kišenėje, tik be šovinių, turėtų ateiti į policiją.

"Privalu turėti asmens dokumentą ir ginklą. Tam, kad nesusidarytų eilės, raginame žmones užsiregistruoti internetu. Gyventojo pasirinktą valandą jo ginklas bus užregistruotas be eilės. Šį rytą prie durų laukė 12 vyrų. Aš ir stebėjausi, kodėl nė vienas nesugebėjo užsiregistruoti?" – sakė Ž.Narmontas.

Policijos pareigūnai patikrina, ar asmuo yra nepriekaištingos reputacijos.

"Jei jis atitinka kriterijus, sumokėjus 50 litų mokestį, žmogui išduodamas ginklo registracijos pažymėjimas, kuris galioja visą gyvenimą", – tikino Licencijavimo skyriaus viršininkas.

Reputacija pakiša koją

Vis dėlto, pavyzdžiui, praktikuojančiam kelių ereliui gali nepavykti užregistruoti ginklo.

"Jei žmogus neblaivus padarė kelių eismo taisyklių pažeidimą arba pasirodė viešoje vietoje neblaivus ir taip pasielgė du kartus per trejus metus, jam leidimas gali būti neišduotas", – patvirtino Ž.Narmonatas.

Į policijos duris pasibeldusiam tokiam žmogui pareigūnai nurodo palikti ginklą komisariate.

"Per mėnesį jis gali susirasti kitą asmenį, kuriam perleis savo ginklą, dovanos ar parduos. Po trejų metų žmogus galės vėl ateiti ir vėl įforminti ginklo perleidimą", – teigė Ž.Narmontas.

Policija nesaugos tokio žmogaus ginklo trejus metus, kol išnyks asmens reputacijos dėmė.

"Kitu atveju mes turėtumėme atimti tokį ginklą ir perduoti Ginklų fondui", – tvirtino Ž.Narmontas.

Radiniai taip pat registruojami

Norint registruoti medžioklinį ginklą privalu pateikti medžiotojo pažymėjimą, norint registruoti sportinį ginklą reikia sporto klubo pažymos, kad žmogus – klubo narys ir yra išklausęs saugaus elgesio su ginklu kursus.

"Savigynai skirto ginklo registracijai privalu baigti kursus, išlaikyti egzaminą. Tačiau visus kitus dokumentus galima policijai pateikti internetu. Tuomet žmogus atvyks tik atsiimti registracijos pažymėjimo", – aiškino Ž.Narmontas.

Radusiems ginklą piliečiams nevalia jo patiems neštis.

"Žmogus turi iškviesti policijos pareigūnus. Policininkai, išsiaiškinę, kad ginklas nėra vogtas ar nėra naudotas nusikaltime, pasiūlo radėjui jį legalizuoti. Buvo tokių atvejų, kai miške medžiotojai rado ginklų", – aiškino Ž.Narmontas.

Viena Kretingos rajono gyventoja neseniai kvietė pareigūnus, kad šie užregistruotų palėpėje senelio paslėptą ginklą.

Jei asmuo vengs legalizuoti turimą ginklą, jam grės nuo 3 iki 5 metų nelaisvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

retr

retr portretas
Jei registracija būtų nemokama arba koks 10 lt simbolinis mokestis tada gal žmonės ir eitų, o dabar jau geriau išmesti tą metalo laužą į šiukšlių kibirą nei mokėti 50 lt. Vistiek už jį kažkada mokėjo grašius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių