Kiemų valymą perleis gyventojams

Septynerius metus tęsęsi planai uostamiesčio gyventojams perleisti kiemų valymo prievolę – pasiekė finišą. Jau šį mėnesį dėl tokių pakeitimų turės apsispręsti Klaipėdos savivaldybės taryba. Jeigu politikai pritars, uostamiesčio gyventojai patys kiemų švara ims rūpintis nuo lapkričio.

Septynerius metus tęsęsi planai uostamiesčio gyventojams perleisti kiemų valymo prievolę – pasiekė finišą. Jau šį mėnesį dėl tokių pakeitimų turės apsispręsti Klaipėdos savivaldybės taryba. Jeigu politikai pritars, uostamiesčio gyventojai patys kiemų švara ims rūpintis nuo lapkričio.

Tvarkysis gyventojai

Šio mėnesio pabaigoje uostamiesčio savivaldybės taryba turės apsispręsti dėl naujos prievolės gyventojams.

Politikams siūloma pritarti Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimams, pagal kuriuos savivaldybė daugiabučių namų kiemų tvarkymą nuo savo pečių perkeltų tų namų gyventojams.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės teigimu, jau nuo šio lapkričio nemaža dalis uostamiesčio daugiabučių namų gyventojų taps savo kiemo šeimininkais.

Sulaukė skundų

Imtis tokio sprendimo savivaldybę iš dalies paskatino ir patys klaipėdiečiai, mat iki šiol esą ne visi  buvo patenkinti kaip savivaldybė rūpinosi kiemais.

„Skundų gauname tikrai labai daug. Tai nelaiku nušienauta, tai nelaiku sutvarkyta teritorija“, – pastebėjo I.Šakalienė.

Šiuo metu daugiau nei 90 proc. sklypų prie daugiabučių namų suformuoti detaliaisias planais. Tai reiškia, kad namai turi jiems priklausančius sklypus ir pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus kiemų tvarkymo ir priežiūros prievolė atitenka gyventojams, o ne savivaldybei.

Kai kuriems – nenaujovė

Kita priežastis, kodėl politikams siūloma pritarti tokiems pokyčiams, skyriaus vedėjos teigimu, yra geroji kitų uostamiestyje taip besitvarkančių namų patirtis.

„Čia tvarkos yra tikrai daugiau nei kitur. Galima pažymėti atskirus rajonus – Žolynų, Dragūnų, Gandrališkių“, – patikino I.Šakalienė.

Patvirtinus naująją tvarką, anot savivaldybės atstovės, bus pasiektas socialinis teisingumas, mat kiemų tvarkymo išlaidas iš savo kišenės, kaip jau minėta, apmoka dalis klaipėdiečių, tai daro ir privačių namų gyventojai, o daugiabučių namų tvarkymui naudojamos savivaldybės biudžeto lėšos.

Tvarkys dažniau

Jeigu šio mėnesio pabaigoje posėdžiauti susirinksiantys Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai pritars siūlomiems pokyčiams, per tris mėnesius gyventojai turės nuspręsti, kokį kiemų tvarkymo būdą pasirinks – darbus atliks patys pagal nustatytą grafiką, samdys šiuos darbus atliekančias bendroves arba šią funkciją užkrauti ant namo bendrijos ar administratorių pečių.

Pagal siūlomų taisyklių pakeitimus gyventojai privalės užtikrinti, kad namo teritorija būtų valoma ne rečiau nei tris kartus per savaitę, šienaujama ne rečiau nei tris kartus per sezoną.

Šiuo metu Savivaldybės lėšomis daugiabučių kiemai valomi tik du kartus per savaitę.

Kainuos apie 3 eurus

Tuo atveju, jeigu gyventojai patys imsis valyti kiemus, ši paslauga jiems nieko nekainuos.

Pagal šiuo metu rinkoje galiojančias kainas, samdant kiemus valysiančią bendrovę arba šį darbą perdavus namo administratoriui ar bendrijai, standartiniam 50 kv. m butui už kiemo tvarkos priežiūrą teks atseikėti apie 3 eurus per mėnesį.

Tiesa, šie paslaugų kainų dydžiai, anot vicemerės Juditos Simonavičiūtės, yra tik preliminarūs.

„Klausimas, kiek kartų valymo norės gyventojai. Reikalavimas yra trys kartai, jeigu jūs norėsite penkis kartus, natūralu, mokėti reikės daugiau. Neburkime iš kavos tirščių“, – pastebėjo vicemerė.

Rūpinsis infrastruktūra

Savivaldybė gyventojams perleis tik rūpinimąsi kiemų tvarka ir švara, o infrastruktūros gerinimo darbus pasiliks sau.

Kiemų valymas per metus savivaldybei kainuoja 725 tūkst. eurų. Šiuos pinigus planuojama palikti būtent anksčiau minėtam tikslui – infrastruktūros tvarkymui bei tobulinimui – automobilių stovėjimo vietų įrengimui, apšvietimui, šaligatvių tvarkymui.

„Šiuos pinigus kitais metais mes paliksime toje eilutėje, tik ji bus įvardyta kitaip ir bus sudaryta programa pagal kurią tie pinigai sugrįš į gyventojų kiemus“, – užtikrino J.Simonavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Remigijus.KLP

Remigijus.KLP portretas
Aplink daugiabučius namus kuriuose yra įkurtos normalios bendrijos jau senai ši tvarka galima sakyti gyvuoja. Tie gyventojai kurie nori gyventi tvarkingoje ir saugioje aplinkoje, o kad jų vaikai turėtų ir kur pažaisti jau seniai investuoja į savo kiemų priežiūrą ir infrastruktūros gerinimą. Bendrijos samdosi savo kiemsargius kurie dirbdami puse etato pjauna žolę ne po du kartus per vasarą kaip valdos, o po 6-8 kartus ir žolynai bent į žolynus yra panašūs o ne į pievas su usnim ir visom kitom piktžolėm. Bendrijų kiemsargiai ir apsišluoja aplink daugiabutį ir žoles išravi iš plytelių tarpų, tuo tarpu valdos nupurškia neaiškia chemija žolynų pakraščius, nupjautą žolę palieka, o kiemsargiai jų tai tik praeidami su maišeliais didesnias šiukšles tesurenka, o tokio dydžio šiukšlės kaip nuorūkos mėtosi kol sudulyja. Aš asmeniškai visu 100 % esu UŽ, kad kiemais turi rūpintis patys gyventojai.

Galvoju

Galvoju portretas
Tikriausiai ponia Simonavičiūtė jau nebeišsimoka, už savo nuosavybės teritoriją, tai sumąsteno, kad mokėtų miestiečiai. Tie liberai sąžinės nebeturi visai.

To Roma

To Roma portretas
Jūs patys tvarkote savo nuosavą teritoriją, o mums nori primesti valyti miesto teritoriją. Yra didelis skirtumas. Nemaišykit krienų su pipirais
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių