Klaipėda neatsisako vasaros renginių

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, reaguodama į praėjusią savaitę viename iš miesto dienraščių pasirodžiusias publikacijas, neigia kaltinimus ir teiginius, esą ji žlugdanti miesto kultūrinį gyvenimą, atsisakydama tradicinių renginių - Klaipėdos pilies džiazo festivalio ir Jūros šventės.

Atsakydami į publikuotus teiginius, renginius organizuojantys administracijos skyrių vedėjai nori patikinti klaipėdiečius, kad nė vienos iš minėtų tradicinių švenčių rėmimo nebuvo atsisakyta. Jūros šventė vyks kaip ir kasmet, tačiau sudarant programą bus atsižvelgta į išskirtines šių metų renginio organizavimo sąlygas.

Daryti pertrauką ir šiemet nerengti Džiazo festivalio nusprendė patys jo organizatoriai, rašoma savivaldybės pranešime.

Minint Lietuvos vardo tūkstantmetį 2009 m. Klaipėdos vasaros sezonas bus paženklintas „Kultūros uosto“ emblema. Būtent Klaipėdoje bus surengti didžiausi ir vieni gražiausių Europos ir pasaulio renginių: Europos tautų kultūrų šventė „Europeade“ ir pasaulio senųjų burlaivių regata „The Tall Ships' Races“. Abu renginiai turi daugiau nei 50-ties metų istoriją. Klaipėdos miesto savivaldybė dėl teisės priimti šiuos renginius mieste derėjosi beveik dešimtmetį.

Regatos dėka šiųmetė Jūros šventė taps tik dar gražesnė ir tauresnė. 50-ąjį kartą pasitinkant Jūros šventę turime unikalią galimybę atsigręžti į jūrines tradicijas, į pamatinę šventės idėją.

Iš miestų partnerių patirties žinoma, kad Didžiųjų burlaivių regatos finišo miestams šis renginys ne tik suteikia garbės, bet ir pastebimai papildo miesto biudžetą (išaugus prekių ir paslaugų pardavimui bei surinkus lėšas iš mokesčių), kurį subalansuoti ir paskirstyti visoms reikmėms šiemet itin sunku.

Pabrėžtina tai, kad VšĮ „Jūros šventė“ nėra išlaikoma iš miesto biudžeto. Visas lėšas, reikalingas įstaigos funkcionavimui ir darbuotojų išlaikymui, įstaiga užsidirba pati.

Skambiausi vasaros akordai bus palydėti kitų tradiciškai mieste rengiamų švenčių ir meno projektų:

    - gegužės mėnesį vyks jungtinis Klaipėdos muziejų projektas „Muziejų naktis“, skirtas tarptautinei muziejų dienai paminėti; Tarptautinis kalvystės simpoziumas „Keturi vėjai“; „Gatvės muzikos diena“;

    - birželio mėnesį - tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“; Joninės; vaikų etninė stovykla „Vėlungis“;

    - liepos mėnesį - be minėtų stambiųjų renginių, Valstybės dienos renginiai; Klaipėdos mėgėjų kolektyvai atstovaus mūsų miestą pasaulinėje Dainų šventėje;
rugpjūčio mėnesį - Miesto gimtadienis; tarptautinis muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“;

    - rugsėjo mėnesį - tarptautinis šiuolaikinių menų festivalis „Plartforma“.

Tūkstantmečio vasaros programą papildys ir kitos visuomeninės bei privačios iniciatyvos, didžioji dalis kurių remiama savivaldybės. Tai ir specialūs Jūrų muziejaus projektai, ir jaunimo muzikos bei meno akcijos, ir Tūkstantmečio skulptūros atidengimas.

Rašiniuose akcentuota Tarptautinio Pilies džiazo festivalio pertrauka yra pačių šio festivalio organizatorių sprendimas. Klaipėdos miesto savivaldybė buvo numačiusi 2009 m. biudžete festivaliui skirti tokią pat sumą, kaip ir kasmet. Tik gavus oficialų organizatorių patikinimą apie vienerių metų pertrauką, festivaliui suplanuotos lėšos buvo perskirstytos.

Savivaldybė išreiškė apgailestavimą, jog pasaulinio garso renginiai publikacijose yra sumenkinami, o jų pritraukimas į miestą bei nemokamas pristatymas visuomenei vertinami kaip negatyvūs reiškiniai, o ne unikali galimybė garsinti Klaipėdos ir Lietuvos vardą bei skleisti gerąją žinią apie mūsų šalį.


Šiame straipsnyje: vasararenginiaisavivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių