Klaipėda raginama spartinti seniūnaitijų steigimą

Seimo narys Evaldas Jurkevičius kreipėsi į Klaipėdos tarybos narius ir paragino uostamiestyje pagaliau pradėti seniūnaitijų formavimą, rengti seniūnaičių rinkimus.

Seimo nario rašte Klaipėdos miesto tarybai pažymima, jog Vietos savivaldos įstatymo 33 str. nuostatos dėl seniūnaitijų kūrimo ir seniūnaičių rinkimų įsigaliojo nuo š.m. sausio 1-osios, tačiau uostamiesčio Savivaldybė iki šiol nepadarė jokių teisinių veiksmų šiems įstatymo reikalavimams įgyvendinti. Liepą Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui buvo pateikta Vyriausybės institucijų parengta informacija apie gyventojų bendruomenių įtaką savivaldybių valdyme stiprinančios valstybės politikos įgyvendinimą.

Paaiškėjo, jog 37 Lietuvos savivaldybės jau yra patvirtinusios gyvenamųjų vietovių ar jų dalių suskirstymą į seniūnaitijas. 16-oje iš šių savivaldybių jau yra įvykę seniūnaičių rinkimai arba jie bus surengti artimiausiu metu. Dar 21-oje savivaldybėje yra patvirtinti rinkimų grafikai ir bendruomenių išrinkti seniūnaičiai čia netolimoj ateityje pradės dirbti. Klaipėda, deja, pateko į nepažangiųjų savivaldybių gretą. Maža to, vasarą tarybos komitetams buvo pateiktas svarstyti sprendimo projektas dėl vienintelės uostamiestyje Melnragės-Girulių seniūnijos panaikinimo.

Seimo nario Evaldo Jurkevičiaus nuomone, vieno iš didžiųjų šalies miestų valdžios požiūris į Vietos savivaldos įstatymą ir jame įtvirtintą vietos bendruomenių teisę dalyvauti priimant miesto bendruomenei aktualius sprendimus jau nestebina, bet piktina.

„Klaipėdos miesto Taryba turėtų kuo skubiau įpareigoti Savivaldybės administracijos direktorių parengti dokumentus savivaldybės teritorijai suskirstyti į seniūnaitijas, parengti sąlygas seniūnaičių rinkimams bei veiklai. Visa valstybės politika nukreipta decentralizavimo link, valdžios monopoliu turi dalintis ir savivaldybės. Piliečių valia turi būti girdima ne tik per rinkimus“,- teigia Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys.


Šiame straipsnyje: seniūnaičiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių