Klaipėda sieks išsaugoti „Meridiano“ autentiką

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius kreipėsi į Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorę Dianą Varnaitę prašydamas patikslinti barkentinos „Meridianas“ vertingąsias savybes saugojimui ir tausojimui.

Kultūros paveldo departamento direktorei adresuotame rašte teigiama, kad 1995 metų sausio 31 dieną burlaivis „Meridianas“ buvo įrašytas į laikinąjį apskaitos sąrašą, o 2005 metų balandžio 20-ąją - įrašytas ir į Kultūros vertybių registrą. Todėl siekiama užtikrinti, kad unikalios laivo detalės būtų išsaugotos per planuojamus vykdyti tvarkybos darbus.

Kreipimęsi Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius pažymi, kad barkentina „Meridianas“ - tai Klaipėdos istorija, jos jūrinio charakterio paminklas. „Tai paskutinis burlaivis kuris vežiojo prekes, tarnavo mokymo baze ne vienam laivavedžiui. Nuo to laiko, kai buvo pastatytas prie kairiosios Danės upės krantinės, šalia Biržos tilto, „Meridianas“ tapo Klaipėdos miesto simboliu. Šioje senojo Danės uosto dalyje burlaivio siluetas yra itin prasmingas ir tinkamas akcentas“, akcentuojama Klaipėdos mero rašte.

Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondo direktorius Artūras Žičkus sako, jog šiuo metu barkentina laukia remonto, nes būtina atlikti korpuso apžiūros bei sandarinimo darbus. Tačiau iki to laiko dar tikimasi gauti Kultūros paveldo departamento specialistų išvadas. A.Žičkaus teigimu, šiais darbais neketinama apsiriboti, jau tariamasi su Suomijos senųjų laivų registru dėl galimybės prikelti „Meridianą“ naujam gyvenimui ir restauruoti jį taip, kad laivas vėl galėtų plaukioti.

Burlaivis „Meridianas“ pastatytas 1948 metais Suomijoje, Turku laivų statykloje. Tai vienas iš 49 (48) panašių laivų, kuriuos suomiai kaip kontribuciją po Antro pasaulinio karo pastatė Tarybų Sąjungai. Šiuo metu yra išlikę tik keli iš jų. Klaipėdos jūreivystės mokykla kaip mokomąjį burlaivį „Meridianą“ nustojo naudoti 1967 metais. 1969-aisiais jis atplaukė į Danės upę, buvo pertvarkytas, jame ėmė veikti restoranas.

Vėliau „Meridianas“ buvo remontuotas dar porą kartų- 1985 metais ir 2001-aisiais. Pastarąjį kartą buvo atnaujintas jo interjeras, o medinis korpusas išlaisvintas iš skardos. Laivas priklauso Jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondui.


Šiame straipsnyje: Meridianas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių