Klaipėda sieks perimti buvusį policijos pastatą

Uostamiesčio valdžia pasiryžo atgaivinti merdintį pastatų kompleksą, kur anksčiau veikė policijos komisariatas. Įsikurti unikaliuose statiniuose nori menininkai. Būtent atsižvelgus į jų iniciatyvą, imtasi komplekso perėmimo procedūrų.

Pastatai taptų atviri

Miesto taryba pritarė ne tik buvusių policijos pastatų perėmimui iš valstybės įmonės „Turto bankas“, bet ir pritarė jo įveiklinimo koncepcijai.

Norima, kad čia atsirastų renginių erdvės, muziejai, galerijos, jaunimo kultūrinių iniciatyvų inkubatorius, reziduojantys ir visuomenei kūrybą pristatantys menininkai, o šalia ir nedidelės autorinių darbų parduotuvėlės, kavinė, muzikos klubas, išskirtinio apgyvendinimo paslaugos.

Idėją pritaikyti buvusį policijos pastatą kultūros reikmėms pasiūlė iniciatyvūs uostamiesčio menininkai. Savivaldybę pasiekė daugiau nei 300 kultūros bendruomenės atstovų parašai.

Vienas iš iniciatorių Tomas Kiauka įsitikinęs, kad taip unikali erdvė būtų atverta miestiečiams.

Miesto tarybos nariai beveik vieningai sutiko, kad buvusius policijos komisariato pastatus savivaldybė turėtų perimti. Pabrėžta, kad statiniai, kuris dalis yra saugomi valstybės, sparčiai nyksta.

„Jei Klaipėda neperims šio objekto, valstybė jį sunaikins“, – tvirtino vicemeras Artūras Šulcas.

Siūlė nebijoti ir veikti

Tačiau politikų nuomonės dėl įveiklinimo koncepcijos išsiskyrė. Kai kurie ją kritikavo, baiminosi, kad, bėgant laikui, statiniai gali atitekti ne menininkams, kultūrininkams, o verslui.

Tačiau kiti pabrėžė, kad nereikia supriešinti šių sričių. Siūlė pirmiausia imtis veiksmų ir nebijoti, kad kažkas gali nepavykti.

„Kas nerizikuoja, ir šampano neturi“, – šmaikštavo tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

Klausimų kilo dėl investicijų, kurių reikės pastatų komplekso atnaujinimui, išlaikymui. Skaičiuojama, kad statinių rekonstrukcija atsieitų apie 10 mln. eurų.

„Kažkuris pasakėte, kad pasiimame puikų pastatą, bet pamiršo paminėti, kad nugyventą ir apleistą. Jei perimsime, prisiimsime didelę atsakomybę, kad objektas toliau nemerdėtų“, – teigė R.Taraškevičius.

„Kol čia diskutuosime ir ieškosime švento švenčiausio, kompleksas taps kaip Baltijos kino teatras“, – pastebėjo tarybos narė Lilija Petraitienė.

Teigiama, statiniai būtų tvarkomi ir įveiklinami, kooperuojant savivaldybės biudžeto, nacionalinių bei tarptautinių fondų, menininkų ir privačių investuotojų lėšas.

Prisiminė ir pašto pastatą

Miesto meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį, kad tai vienas iš retų atvejų, kai iš bendruomenės, kyla reali iniciatyva, kuri iš pradžių buvo tik idėja diskusiniame lygmenyje, o dabar tapo viziją įprasminančiu dokumentu, tam tikra ketinimų išraiška.

Jei nieko nedarysime, pastatui gresia sunykimas

„Vien dėl to jau reikia palaikyti. Tačiau neišvengiamai turime suvokti, kokia atsakomybė gula tiek ant politikų, tiek ant menininkų bendruomenės pečių, kuri pasirengusi eiti drauge, ieškoti modelių, kaip palengvinti šią naštą ir įveiklinti kompleksą. Jei nieko nedarysime, pastatui gresia sunykimas“, – tvirtino V.Grubliauskas.

Nors miesto taryba pritarė pastatų komplekso perėmimui, abejojama, ar tai taps realybe. Be to, atkreiptas dėmesys, kad procedūros užtruktų.

Kai kurie tarybos nariai siūlė, jei pastatas nebus perduotas, jį pirkti. Vicemerė Judita Simonavičiūrė atkreipė dėmesį, kad Liepų gatvėje dar yra centrinio pašto pastatas.

„Jei atsirastų iniciatyvų, galėtume bandyti perimti ir jį“, – teigė mero pavaduotoja.

Valstybės įmonė „Turto bankas“ bando kompleksą parduoti, tačiau nesėkmingai. Įvyko jau keturi vieši aukcionai. Norinčių įsigyti pastatą neatsirado.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>lta

>lta portretas
taigi jau tokia istorija buvo.Planavo planavo persikelti į buvusį Viktorijos viešbutį kol...viešbutis patapo privatus.O jį remontavome už savovaldybės pinigus

Nieko nesuprantu

Nieko nesuprantu portretas
Tai kam reikėjo to naujo pastato? Reikėjo šita suremontuoti policijai ir palikt, be gaileščio žmonių lietuvoz piliečių mokeščiais surinktus pinigus išleidote....

Anonimas

Anonimas portretas
Baltijos kino teatras..., sia vieta labiau reiktu atnajinti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių