Klaipėda sveikino istorinių laivų flotilę

Penktadienio vakarą Jūros šventę įsiūbavo istorinių laivų paradas. Pakėlus Pilies tiltą, į Dangę įplaukė unikali flotilė, kuri šventės svečius ir dalyvius džiugina jau septintus metus.

Tai – vienas pagrindinių Jūros šventės akcentų – analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas.

Šiemet flotilėje – penkiolika laivų. Dauguma jų – įvairaus dydžio plokščiadugnės Kuršių marių arealo žvejų valtys.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, džiugina tai, kad kone kasmet medinių valčių laivyną papildo bent po vieną naują laivą.

Kurėnas „Germanika“ – tai  prieš porą savaičių valstybės dienos išvakarėse nuleista į vandenį plokščiadugnė Kuršių marių burvaltė. Tokiais laivais kadaise plaukiodavo žuvies supirkėjai.

Vytauto Petriko nuotr.

Flotilėje akį traukia ir Nacionalinės ekspedicijos dalyviai, vytinė „Vytautas Didysis“ ir sielininkų valtis „Vytis“, didžiausias Lietuvoje atstatytas medinis laivas – reisinė „Dreverna“. Laivadirbiai atkūrė šį burlaivį Drevernoje ir sugrąžino jį į Kuršių marias.

Šių metų flotilę papildė du vikingų tipo laivai. Abu pagaminti pagal pavyzdžius, kuriuos Norvegijoje atrado archeologai.

„Dangės flotilė jau tampa Jūros šventės atidarymo vinimi, kuri įneša į upę reikalingo gylio ir reikalingos spalvos. Ji pristato jūrinę tradiciją ir akcentuoja Kuršių marių paveldą. Šiemet kartu su istorine flotile šurmuliuos žvejiškas turgus, pirksime, parduosime, ragausime ir susipažinsime su senoviniais žuvų paruošimo būdais“, – pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių