Klaipėdą užliejo varpų gausmas

Laikrodžių muziejaus kiemelyje ilgiausią dieną metuose vyko Klaipėdos kariliono festivalis. Renginio metu varpus „prakalbino“ ne tik vietos karilionininkai, bet ir svečiai iš Rusijos, Belgijos.

Girdėjosi visame senamiestyje

Klaipėdos kariliono festivalis organizuojamas jau ketvirtą kartą. Jo programa tradiciškai suskirstyta į keturis koncertus: „Vidudienio varpai“, „Popietės varpai“, „Vakaro varpai“, „Nakties varpai“.

Iš Laikrodžių muziejaus kiemelio virš miesto sklindantis varpų gausmas girdėti visame senamiestyje.

Festivalį pradėjo „Vidudienio varpų“ koncertas. Pirmoji varpus „prakalbino“ karilionininkė ir kompozitorė Olesia Rostovskaja iš Rusijos. Jų skambesiui darniai atliepė Sigito Petrulio vadovaujamas Klaipėdos brass kvintetas.

Kariliono ir varinių pučiamųjų instrumentų dialogu buvo pagrįsta visa „Vidudienio varpų“ koncerto programa. Atlikti Nijolės Sinkevičiūtės, Vidmanto Bartulio ir pačios O.Rostovskajos nauji kūriniai.

„Popietės varpų“ koncerte kariliono rečitalį atliko Carlas Van Eyndhovenas iš Belgijos.

Atlikėjo dėmesio centre – senoji kariliono muzika ir jos atlikimo praktikos istorija, siekianti net XVII a. C.Van Eyndhovenas taip pat garsėja karilionu atliekamomis džiazo improvizacijomis.

Tad jo programoje skambėjo XVII a. kariliono muzika, XIX–XX a. autorių kūrinių aranžuotės, improvizacijos džiazo temomis.

Pažįstami ir egzotiški skambesiai

18 val. pakvies „Vakaro varpų“ koncertas. Šį kartą juos „kalbins“ klaipėdietis karilionininkas Kęstutis Kačinskas. Koncerte taip pat dalyvaus ir uostamiesčio choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno.

Koncerto metu skambės užsienio ir lietuvių autorių kūriniai karilionui ir chorui. Tarp jų – ir nauja Donato Zakaro kompozicija.

Festivalį vainikuos koncertas „Nakties varpai“, kuris prasidės 21 val. Tai pasaulio muzikos projektas, kūrybinei idėjai įgyvendinti subursiantis skirtingų muzikos stilių atlikėjus.

Šį koncertą pradės klaipėdietis karilionininkas Stanislovas Žilevičius. Jis ištikimai tarnauja karilionui, skleidžia jo muziką jau beveik tris dešimtmečius.

Pasirodys ir multiinstrumentininkas Saulius Petreikis. Koncerto metu jis gros fleita, trimitu, lietuvių ir pasaulio pučiamaisiais instrumentais.

Koncerte taip pat dalyvaus klasikinės sudėties styginių kvartetas ir šiuolaikinės muzikos projektuose dalyvaujanti grupė, kurioje grojama gitaromis, saksofonu, mušamaisiais ir klavišiniais instrumentais.

„Nakties varpai“ Laikrodžių muziejaus kiemelio erdvę užlies pažįstamais ir egzotiškais skambesiais, spontaniškomis improvizacijomis.

Sveria 10 tonų

Klaipėdos karilionas šiandien yra vienas iš trijų Lietuvoje esančių tokio pobūdžio muzikos instrumentų, tapęs miesto savitumo simboliu. Klaipėdos centrinio pašto bokšte jis buvo sumontuotas 1987 metais ir tarnavo iki 2006 metų, kai buvo pakeistas nauju.

„Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje Olandijoje pagamintą dabartinį instrumentą sudaro 48 varpai, kurių diapazonas – keturios oktavos. Bendras varpų svoris – penkios tonos, o su visomis konstrukcijomis jis siekia 10 tonų. Didžiausio ir sunkiausio varpo masė – 900 kilogramų.

Klaipėdos kariliono festivalį organizuoja Klaipėdos koncertų salė. Kelias dienas prieš renginį buvo atidaryta šiam instrumentui skirta paroda. Ji buvo eksponuojama Atgimimo aikštėje. Surengtos ir ekskursijos į Klaipėdos centrinio pašto bokštą. Visi norintieji galėjo iš arčiau pamatyti šį retą instrumentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių