Klaipėdai sugrąžino senuosius žibintus

Miesto centre įsikūręs istorinis Jaunimo centro pastatas pasipuošė unikaliais akcentais – Jūros šventės proga penktadienį šalio jo buvo įžiebti du senieji dujų šviestuvai.

Švietė XIX amžiuje

Naujam gyvenimui prikelti autentiški XIX a. pabaigos žibintai, anuomet švietę kelią Karalienės Luizės gimnazijos moksleiviams, ir šiandien tarnaus ne vien kaip dekoratyvinis elementas.

Autentiški dujų žibintai atstatyti bendrovės „Lietuvos dujos“ lėšomis dujų verslo šalyje 150 metų ir gamtinių dujų naudojimo 50-mečio proga.

Iškilmingoje žibintų įžiebimo ceremonijoje dalyvavęs uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, jog simboliška, kad ši įmonės dovana miestui gražiai įsilieja į Jūros šventės renginių programą.

„Apie Klaipėdą mes kalbame kaip apie miestą, kuris propaguoja, skatina ir vysto žaliąsias ekologiškas idėjas, miestą, kuris žvelgia į ateitį per sveiko miesto prizmę. Dujiniai žibintai – labai vykę šių vizijų simboliai. Neabejoju, ši vieta taps jaukiu traukos centru ieškantiesiems romantikos, į miestą vis gausiau atvykstantiems turistams. Galiu drąsiai pasakyti, kad su džiaugsmu ir pasididžiavimu atvesiu svečius į šią vietą parodyti kaip vieną gražiausių, šviesiausių miesto kampelių“, – kalbėjo miesto vadovas.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius teigė, jog įmonė siekia orientuotis į nevienadienius darbus, kad jų rezultatais galėtų džiaugtis ir ateities kartos.

„Glaudžiai dirbdami su paveldosaugos specialistais, miesto vadovais, atkūrėme tikrus autentiškus žibintus, kuriuose pavyko panaudoti net trečdalį išlikusių detalių. Reikėjo pasistengti, nes ir autentiškos išlikusių žibintų detalės, kalvystės bei kiti darbai turėjo būti atlikti taip, kad čia tikrai stovėtų dar 1891 metus menantys dujų žibintai“, – sakė V.Valentukevičius.

Bendrovės vadovas vylėsi, kad atstatyti žibintai taps traukos centru tiek turistams, tiek klaipėdiečiams, tiek istorija besidomintiems specialistams.

Senieji reliktai – miestų puošmena

Gatvių apšvietimas dujiniais šviestuvais iš miestų neišnyko iki šiol.

Vien centriniame Londone dega apie 1,5 tūkst. dujinių šviestuvų.

Prahos senamiestyje atkurta 600 šviestuvų, atgaivinta žibintų uždegimo ceremonija su senuoju žibintininko personažu.

Daugiausia – 80 tūkst. įvairių epochų dujinių šviestuvų šviečia Vokietijoje: Berlyne – 44 tūkst., Diuseldorfe – 17 tūkst. o Drezdene – 1600.

2000 m. dujiniai šviestuvai buvo restauruoti ir Lietuvoje. Naujam gyvenimui Vilniuje, Verkių parke, jie buvo prikelti bendrovės „Lietuvos dujos“ iniciatyva.

Dideli dujiniai žibintai – išskirtiniai architektūriniai akcentai. Tokia puošmena galėjo didžiuotis ir uostamiestis.

XIX a. pabaigoje Klaipėdos geležinkelio stoties aikštėje buvo pastatytas prašmatnus, sietyną primenantis šviestuvas su penkiais žibintais, kuriuos laikė dekoratyvūs metaliniai ereliai.

1861 m. Klaipėdoje veikė 386 dujiniai žibintai, 1865 m. žibintų skaičius pasiekė 400, 1905 m. – 482. Klaipėdoje dujotiekio tinklas ir gatvių apšvietimas buvo geriausiai išvystytas visoje Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: žibintai

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
tai ka jie degs-svies ir diena ?

666-jam

666-jam portretas
Taip,tai amžinoji šviesa Seik-Mukui.

opa

opa portretas
degti jie turi ne per sventes o visada,turistai ir vakarais musu miesta abziuri,geda ,kad toks grazus pastatas neapsviestas vakarais ir naktimis.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių