Klaipėdiečiai eglutes perka vangiai

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis uostamiestyje įsibėgėjo. Šalia didžiųjų parduotuvių išrikiuotų medelių kainos įvairios – nuo 5 iki 50 eurų ir daugiau. Tačiau žmonės išlaidauti neskuba, o kai kurie, išvydę kainas, imasi už galvos.

Lietuviškos – pigesnės

Likus kelioms dienoms iki Kalėdų prekybininkai skėsčioja rankomis. Esą vargu ar pavyks išparduoti visus turimus medelius. Verslininkai pripažino rizikuojantys patirti nuostolių.

Anot įvairių rūšių lietuviškomis ir daniškomis eglutėmis prekiaujančio klaipėdiečio Viktoro, konkurencija – labai didelė, o žmonių norai – kuklūs, pagal galimybes. Tik vienas kitas klaipėdietis gali sau leisti paišlaidauti.

Rodydamas prie Taikos prospekte esančio prekybos centro išrikiuotas žaliaskares Viktoras pasakojo, kad šios auginamos specialiai šventėms. Tad apmaudu, jei ne visos jos bus panaudotos pagal paskirtį.

Medelių kainos labai įvairios, priklauso nuo dydžio, išvaizdos, rūšies.

"Daniškos eglutės atrodo geriau nei lietuviškos, bet yra brangesnės. Tarkime, lietuviškos trumpaspyglės, priklausomai nuo dydžio, kainuoja nuo 5 iki 15 eurų, o daniškos – 10–50 eurų. Eglių kainos vazonuose – didesnės. Tačiau daniškos faktiškai nebyra, jų spygliai labai švelnūs. Žmonės paliečia ir stebisi, nes atrodo tarsi netikros", – aiškino pašnekovas.

Galima derėtis

Kai kurie kalbinti prekybininkai teigė, kad žmonės labiau perka atvežtines iš užsienio egles. Nors šios yra brangesnės, tačiau namų šeimininkės jau spėjo įvertinti jų privalumus.

Pasibaigus šventėms moterys tiesiog tingi rankioti spyglius, todėl ima daniškas.

"Pasibaigus šventėms moterys tiesiog tingi rankioti spyglius, todėl ima daniškas. Tiesa, lietuviškos trumpaspyglės skleidžia stipresnį kvapą, tą vadinamąjį kalėdinį aromatą. Žodžiu, kiekvienas renkasi pagal skonį, finansus ir turimą erdvę namuose. Negali sakyti, kad perka tik mažas, kai kurie, būna, ir dviejų metrų aukščio eglę užsisako. Akivaizdu tiek, kad dirbtinės ir plastikinės jau seniai nebemadingos. Žmonėms Kalėdos asocijuojasi su gyvu, kvepiančiu medžiu", – tokią išvadą padarė Viktoras.

Apie 1,70 m aukščio medelis užauga per 4–5 metus. Tokio dydžio eglė Klaipėdoje kainuoja apie 20–25 eurus.

Dar vienas prekiautojas eglėmis į uostamiestį kasdien atvyksta iš Kretingos. Jo žodžiais, didžiausias kriterijus renkantis pirkinį – kaina. Pensininkus dažniausiai domina šakelės po 5–7 eurus. Visai "liesas" atiduoda ir po vieną eurą.

"Aš deriuosi su pirkėjais, jei paprašo, kad nuleisčiau, taip ir padarau. Negi skriausi močiutę, viskas pas mus vyksta žmogiškai", – įtikinėjo vyriškis.

Per prievartą nebruka

Prekybininkai pripažino, kad šiemet pardavinėti sekasi sunkiau. Žmonės atverti savo piniginių neskuba.

"Praeiviai vangūs, pamaigo medelius, apžiūri, tačiau pirkti nesiskubina. Vieniems esą dar anksti, kitiems per brangu. Vis dėlto tikiuosi viską iki Kalėdų išparduoti. Priešingu atveju teks mesti lauk", – prognozavo kretingiškis.

Pašnekovo žodžiais, senjorų žvilgsniai krypsta į kainą, tačiau turintys daugiau pajamų yra linkę paišlaidauti. Už išvaizdžias daniškas eglutes jis prašo 35–40 eurų.

"Viena pirkėja man pasakojo, kad daniškas medelis jos namuose išsilaikė iki pavasario. Kas turi pinigų, renkasi brangesnes, gražesnes, o kieno kišenėse švilpauja vėjai, tik numoja ranka. Gi nepriversi žmonių pirkti prievarta", – tarstelėjo pardavėjas.

Prie eglučių stoviniavusi senyva klaipėdietė, sužinojusi, kiek kainuoja viena šakelė, susiraukė.

"Man per brangu, už tiek aš savaitę galiu pragyventi", – nukirto moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Kam man eglutė jeigu turiu kirvį.

Pardavėjas

Pardavėjas portretas
Neskubantiems pasipuošti- šeštadienį (kūčių dieną) siūlome įsigyti eglutę vazone 1,5-1,6m ūgio vos už 5 eurus. Naujajame turguje. Eglučių kiekis ribotas.

RK.

RK. portretas
3,5 metro aukščio lietuviška eglė - 20 eurų (nesiderant) prie Naujojo turgaus. Labai graži, tanki.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių