Klaipėdiečiai išlydėjo jachtą „Lietuva“

  • Teksto dydis:

Pasipuošusi Lietuvos 100-čio bure, legendinė jachta „Lietuva“ pradėjo Lietuvos valstybės atkūrimą žyminčią odisėją. Burę pakėlusi Klaipėdoje, jachta aplankys Gdanską, Taliną ir Rygą, susitiks su lietuvių bendruomenėmis, pristatys Lietuvos 100-čiui skirtą parodą. Visos kelionės metu jachtos įgulą sudarys 5 profesionalūs buriuotojai ir 5 buriavimo naujokai, kurie unikalią galimybę gavo konkurso keliu. Vakare pakilęs Pilies tiltas simboliškai atvėrė vartus 100-čio odisėjai.

„Pradedant 100-čio odisėją, nuoširdžiai kviečiu visus išsirikiuoti ant Klaipėdos, tarsi, visos Lietuvos denio. Šiandieną į jūrą palydime ne tik patyrusius jūros vilkus, bet ir naujuosius kadetus, kurie kol kas dar nežino tikrojo buriavimo skonio, nepažino jūros klastos ir privilegijų. Širdimi neškite žinią pasauliui, kad Lietuva ne tik išgyveno 100 metų – stipri ir drąsi Lietuva žengia į antrąjį šimtmetį. Su savimi plukdydami ir Klaipėdos miesto vėliavą - branginkite ją taip kaip Klaipėda brangins jus“, - linkėdamas palankaus vėjo sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Į pirmojo etapo, kurio kryptis Gdanskas, kapitonu tapo Valerijus Bogunas. Be penkių patyrusių įgulos narių, Baltijos jūros keliais leidosi ir 4 kadetai (5-asis neatvyko) – atrinkti konkurso būdu: Gražvydas Jukna, Deivis Bilkštis, Tomas Balčytis, Malvina Juozaitytė. Likusiems plaukimo etapams vadovaus kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Jachta „Lietuva“ išplaukė pasipuošusi ne tik šimtmečio bure bet ir kitais šimtmečio atributais. Odisėjos maršrute trys Baltijos jūros uostai, kuriuose tuo metu vyks tradiciniai jūriniai vasaros renginiai: liepos 5-8 d. Gdanskas (Lenkija), liepos 13-15 dienomis jachta lankysis Taline (Estija), 17-19 dienomis viešės Rygoje (Latvija).

„Lietuva“ su savimi gabena Lietuvos nepriklausomybės istorijos parodą, kuriai medžiagą parengė Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Parodą bei žinią apie Lietuvą ir 100-tį, pristatys ir kartu vykstanti Klaipėdos universiteto istorikė Renata Rachmaninova.

Liepos 6-ąją, kai jachta „Lietuva“ viešės Gdanske, visi Lenkijos lietuviai kviečiami papildyti „4 milijonai“ akciją ir drauge giedoti Lietuvos himną. Su jachtos „Lietuva“ plaukimų akimirkomis pagaminti ir atvirlaiškiai, kuriuose visi norintys bus kviečiami rašyti sveikinimus Lietuvai, o jachtos jūros paštas pargabens juos į Klaipėdą.

Lietuvių bendruomenėms bus įteikti tradicinės lietuviškos ruginės duonos kepalai, kuriuos padovanojo renginio partneris „Vilniaus duona“.

Lietuvos nepriklausomybės 100-osioms metinėms paminėti, Klaipėdos miesto savivaldybė ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ įgyvendina projektą - šimtmečio odisėją. Jos laivu pasirinkta legendinė jachta „Lietuva“, kuri 1989 m. iškėlusi trispalvę išplaukė į istorinį žygį per Atlantą.

Kad jachta galėtų leistis į 100-čio odisėją, atlikti būtini remonto darbai už 20 tūkst. eurų. Kapitalinis jachtos remontas planuojamas tik rudenį.

Jachtos „Lietuva“ maršrutą sudaro penki etapai:

Klaipėda – Gdanskas - Klaipėda/ 07.03–07.08)

Klaipėda – Talinas/ 07.10–07.15 (07.15 – įgulos keitimas)

Talinas – Klaipėda/ 07.15–07.18

Klaipėda – Ryga/ 08.15–08.19 (08.19 – įgulos keitimas)

Ryga – Klaipėda/ 08.20–08.23

Jachta „Lietuva“ (Klaipėda) su dar dviem jachtomis „Dailė“ ir „Audra“ dalyvavo pirmame Lietuvos buriuotojų žygyje per Atlantą į JAV. Jos 1989 m. gegužės 13 d. išplaukė iš Klaipėdos išsikėlusios tuo metu dar juridiškai neįteisintas Lietuvos trispalves ir grįžo 1989 m. rugpjūčio 21 d. 1992–1993 metais jachta „Lietuva“ pirmą kartą Lietuvos istorijoje apiplaukė pasaulį. Jachta „Lietuva“, 1976 metais pastatyta Gdanske (Lenkija) vienintelis Lietuvos dar plaukiantis laivas iš tų, kurie dalyvavo pirmuosiuose žygiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių