Klaipėdiečiai kviečiami kovoti su sienų tepliotojais

Uostamiesčio valdžiai nusibodo žiūrėti į grafičiais ir vadinamaisiais tagais nuterliotus pastatų fasadus, stovos skaitiklius, bankomatus, skulptūras, žaliuzes. Sienų ir kito turto tepliotojams skelbiama nepakantumo akcija. Į ją kviečiami įsitraukti visi klaipėdiečiai.

Nuostoliai siekia milijoną

„Mieste situacija dėl pastatų bjaurojimo įvairiomis keverzonėmis yra apverktina. Jie kaip šunys žymi savo teritoriją, tik kitomis priemonėmis. Jų padaryti nuostoliai siekia apie milijoną litų. Tai toliau negali būti toleruojama“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Čepas.

Savivaldybė visus klaipėdiečius kviečia nelikti abejingais ir prisidėti prie visuotinio nepakantumo akcijos prieš pastatų bjaurojimą. Tai ypač aktualu prieš vasaros renginius, kada Klaipėda priims ne vieną dešimtį tūkstantį žmonių.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės teigimu, sienų tepliotojai žalą daro ir savivaldybės, ir gyventojų turtui. Už namų fasadų priežiūrą atsakingi patys savininkai. Savivaldybė nudažo tepliones tik ant jai priklausančių pastatų.

„Jei taisyklėse būtų įrašyta, kad turtas privalo būti estetiškai nudažytas, tai gyventojai kiekvieną kartą turėtų pasirūpinti jų uždažymu. Pamatytų, kad šie darbai brangūs. Tuomet atsirastų nepakantumas tokiems pažeidėjams“, – tvirtino J.Simonavičiūtė.

Ieško pigesnių dažų

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos teigimu, ruošiamas savivaldybės administracijos direktorės įsakymo projektas. Į namų valdų privalomus darbus bus įtraukti ir terlionių ant fasadų uždažymas. Šiam tikslui siūloma panaudoti lėšas surinktas už namo administravimą.

„Didesniems keverzonėms šių surinktų pinigų gali ir neužtekti uždažyti. Tačiau namų administratoriai pažadėjo pakalbėt su žmonėmis, išaiškinti, kad patys savininkai privalo prižiūrėti savo turtą. Neleisti, kad fasadai būtų teršiami“, – aiškino L.Dūda.

Anot J.Simonavičiūtės, bus tariamasi su dažais prekiaujančioms įmonėms, kad žmonėms, kurie nori uždažyti terliones ant fasadų būtų taikomos mažesnės kainos. Tokiu būdu jos taip pat parodytų nepakantumą grafičių ir „tagų“ ant pastatų sienų piešėjams.

Prašo fotografuoti pažeidėjus

Gyventojai kviečiami aktyviai įsitraukti į akciją. Jų prašoma rašyti pareiškimus apie nuterliotus fasadus policijai, kad pareigūnai galėtų nustatyti kaltininkus. Taip pat klaipėdiečių prašoma pranešti policijai apie pastebėjus pastatų tepliotojus, fotografuoti ar filmuoti jų darbus.

„Apie tokius pažeidimus gyventojai turėtų pranešti, kuo greičiau. Kai informacija pasiekia operatyviai, išaiškinami apie 50 proc. pažeidėjų“, – tvirtino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Tačiau, anot V.Čepo, kovojant su sienų tepliotojais vien draudimais ir baudomis nieko nepavyks išspręsti. Reikia dirbti kompleksiškai.

Mokyklų savivaldybė prašys, kad per etikos pamokas, klasės valandėles mokiniams būtų aiškinama apie „tagų“ ir grafičių ant pastatų fasadų žalą. Bus bandoma išaiškinti, kad jie taip pat yra miesto šeimininkai.

Skirs vietas piešiniams

Jaunimo reikalų koordinatorius Modestas Vitkus tvirtino, jog dažniausiai pastatų terliojimu užsiima jaunimas, o ne profesionalai. Jiems žadama pasiūlyti dvi matomas vietas, kur galės piešti oficialiai. Pastarosios dar neatskleidžiamos, nes vyksta derybos. Tai bus padaryta artimiausiu metu.

„Organizuosime ir gražiausio grafičio konkursą. Jaunimas galės piešti grafičius numatytose vietose. Iš piešinių rinksime gražiausius, jų autoriams atiteks prizai, o likusius uždažysime“, – teigė koordinatorius.

Grafičių piešėjus žadama įtraukti ir į akciją, kada bus valomas vienas gerai matomas pastatas.

Faktai

Šiemet uostamiesčio policija gavo 12 pranešimų iš gyventojų apie apipieštus pastatų fasadus.

5 ikiteisminiai tyrimai dar vykdomi. Piešėjams gresia baudžiamoji atsakomybė.

2 atvejais ikiteisminiai tyrimai nepradėti, nes pastatų fasadus terliojo nepilnamečiai. Jų tėvams gresia bauda už vaikų nepriežiūrą ir nuostolių pastato savininkams atlyginimas.

3 atvejais sulaikyti asmenys ir jų tėvai nuvalė suniokotą fasadą ar atlygino padarytą žalą.

Sulaikyti buvo 2 nepilnamečai iš Kretingos. Informacija perduota Kretingos policijai.

Už fasadų ar kito turto terliojimą gresia baudžiamoji arba administracinė atsakomybė. Tai priklauso nuo grafičio dydžio. Suniokojus didelė plotą gresia baudžiamoji atsakomybė – iki 2 metų laisvės atėmimo. Esant mažesniam plotui, gresia administracinė atsakomybė – bauda iki 2000 litų. Jei pažeidimą atliko nepilnametis, jo tėvams gresia už vaiko nepriežiūrą įspėjimas arba bauda iki 400 litų.

Be nuobaudų pažeidėjams arba jų tėvams gali tekti atlyginti nuostolius, padarytus pastato savininkui. Jie gali siekti ne vieną tūkstantį litų.

Klaipėdos savivaldybė 2009 m. grafičių nuo pastatų sienų ar kito turto nuvalė 500 kv.m. ir tai kainavo 22 tūkst. litų, 2010 m. – virš 80 kv.m. ir tai kainavo 4000 litų, 2011 m. tam jau išleista 1000 litų. 1 kv.m. grafičių nuvalymas savivaldybei atsieina 45 litus.


Šiame straipsnyje: grafiti

NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
Dabar filmuos tuos tepliotojus ir baus! Bet kokiu debilu reikia buti, kad teplioti sienas!, beprasmybe juk kazkokia, tik visiski durneliai, is kaimu suvaziave ar degraduojantys gali taip gadinti ir niokoti miesta

jANINA

jANINA portretas
Kaip juos pagausi?Apšiltinome namo sienas( renovuojame etapais namą savo lėšomis)-tai matytųmėte kokią sieną radome ryte...Ašaros plūsta,o aplinkinių namų vaikams dzin.Nieks nematė,nieks nežino.O liftuose ir laiptinėse..visų neišgaudysi.O vis dėlto šeimoje turėtų aiškinti vaikams,bet deja,deja.....Visko nesurašysi,bet problema išties opi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių