Klaipėdiečiai laikė lietuvių kalbos egzaminą

Pirmadienis uostamiesčio, kaip ir visos Lietuvos, abiturientams – išbandymų metas. Nuo pat ryto dvyliktokai kibo į privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino užduotis. Po kelias valandas trukusio egzamino abiturientai savo pasirodymus vertino įvairiai – vieniems patikra dideliu iššūkiu netapo, kiti pripažino, kad pasiūlytos temos – nustebino.

Laikė privalomą egzaminą

Pirmadienio rytą visi uostamiesčio bei kitų Lietuvos miestų abiturientai palinko virš privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino užduočių.

Valstybiniame brandos egzamine kandidatai galėjo pasirinkti vieną iš dviejų samprotavimo temų apie vyriškumą ir vaizduotę, literatūriniame rašinyje kandidatai galėjo rašyti apie dvarą ir gaivališką prigimtį lietuvių literatūroje.

Mokyklinio brandos egzamino samprotavimo temos buvo apie tiesą ir šventes, o literatūrinio rašinio – apie pavasario reikšmes ir žmoniškumo pamokas lietuvių literatūroje.

Atskleidžiant siūlomas temas abiturientams reikėjo remtis gerai žinomų lietuvių rašytojų kūryba.

Praėjo be trukdžių

Uostamiestyje egzaminas praėjo be didesnių trukdžių. Tiesa, vienas abiturientas kiek pavėlavo, tačiau egzaminą laikė.

Į šią žinių patikrą neatvyko 14 moksleivių. 5 iš jų egzamino nebuvo leista laikyti dėl nepatenkinamo metinio pažymio, 2 mokiniai nedalyvavo dėl ligos, 1 mokiniui egzamino buvo leista nelaikyti, 1 abiturientė į egzaminą neatvyko dėl skaudžios netekties – mirė jos tėvas.

Likusio penketo nepasirodymo priežastys – kol kas nežinomos.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė paaiškino, kad tarp šių mokinių – nemažai praėjusių metų abiturientų.

Šiemet valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikyti pasirinko 965 abiturientai, o mokyklinį – 1070.

Itin sunku nebuvo

Po keturias valandas trukusio išbandymo Klaipėdos S.Dacho progimnazijoje egzaminą laikiusieji nebuvo nusiteikę pesimistiškai.

Išėję iš mokyklos sporto salės, kur ir vyko egzaminas, mokiniai suskubo tarpusavyje dalintis įspūdžiais, teiravosi draugų, kokią šie temą pasirinko.

Saujelė kalbintų jaunuolių pripažino, kad egzaminas jiems nepasirodė neįveikiamas, tačiau savo šansus vertino atsargiai.

Kai kurie neslėpė, kad pasiūlytos temos juos nustebino, tačiau vylėsi užduotis įveikę sėkmingai.

„Pasirinkau rašyti literatūrinį rašinį tema „Dvaras lietuvių literatūroje“. Iš tiesų, nesitikėjau tokios temos. Pradžioje buvo pakankamai sunku, tačiau rėmiausi Šatrijos Ragana, K.Donelaičiu. Parašiau daugiau nei tikėjausi ir manau, kad sekėsi gerai“, – iškart po egzamino pasakojo abiturientė Rimantė, prisipažinusi, kad būtent šio egzamino ji bijojo labiausiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių