Klaipėdiečiai minės pasaulinę Žemės dieną

Kovo 20 -ąją  Lietuva jau 20-ą kartą minės Pasaulinę Žemės dieną. Šiemet astronominis lygiadienis stos kovo 20 dieną 8 val. 7 min.

Lygiadienis (ekvinokcija) – tai laikas, kuomet įvairiuose Žemės kampeliuose, išskyrus poliarines sritis, dienos ir nakties ilgumas suvienodėja. Prasideda astronominis pavasaris, diena ilgėja, o naktis trumpėja. Baltai šią dieną vadino Pavasario lyge.

Šiemet, kaip ir kasmet, Pasaulinę Žemės dieną Klaipėdoje tradiciškai skelbs kariliono skambėjimas bei prie savivaldybės pastato iškelta Žemės dienos vėliava.

Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmuose pirmadienį, kovo 19 d. 18 val. bus rodomas A.Pulkauninko spektaklis „Ekologijos pamokos kitaip“, kuris netradicinėmis teatro formomis atskleis pagrindines ekologijos problemas. Trys aktoriai šoks, dainuos, žais žaidimus, įtraukdami ir žiūrovus aktyviai dalyvauti vaidinime.

Renginio staigmena – atlikėjas bei kompozitorius Vudis. Renginys – nemokamas.

Kviečiami vyresnieji darželinukai, moksleiviai, mokytojai ir visi, kurie neabejingi mus supančiai aplinkai. Ekofanai  dovanos žaismingas knygeles „Būk žalias kaip ekofanas!!!“

Žėmės dienai skirti renginiai vyksta ne tik kovo 20-tąją. Jie organizuojami visą pavasarį – kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais. Renginiuose aktyviai dalyvauja mokyklos, visuomeninės organizacijos. Jų metu švarinama aplinka, sodinami medeliai, gaminami įvairūs rankdarbiai.

Aplinkosauginės dienos idėja gimė Amerikoje. Atsiliepdami į 1970 metų vasarį „New York Times“ išspausdintą kvietimą, beveik visuose didžiuosiuose miestuose Amerikos piliečiai balandžio 22 dieną susirinko į demonstracijas už švaresnę aplinką. Įspūdingiausia ši diena buvo Niujorke, kur ją organizuoti padėjo pats miesto meras.

New York Times„ ir “Washington Post" Žemės dienos renginiams paskyrė po visą puslapį, apie tai buvo kalbama per televiziją. Pirmosios Žemės dienos koordinatoriaus Bairono Kenardo teigimu, 1970 metų Žemės diena buvo viena iš didžiausių taikių demonstracijų žmonijos istorijoje. Praėjus lygiai metams nuo pirmosios Žemės dienos paminėjimo, Jungtinės Tautos oficialiai įteisino kovo 20-ąją kaip Pasaulinę Žemės dieną. Žemės dienai minėti buvo pasirinktas pavasario lygiadienis, o jos simboliu – Žemės atvaizdas, nufotografuotas NASA 1969 metais.

Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius John McConnell kreipėsi ir į mūsų tautą, ragindamas tapti Žemės globėjais. Atsiliepdamas į šį kreipimąsi, Lietuvos Respublikos Atkuriamasis Seimas 1992 metais Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje. Pasaulinė Žemės diena mus ragina konkrečiu darbu prisidėti prie gamtinės aplinkos puoselėjimo ir saugojimo. Tą galime ir privalome atlikti kiekvienas nors ir nedideliame areale – savo gyvenamojoje aplinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simonas

Simonas portretas
,tt jfgnjjxjnrj zzxccbnm hlpqazcb ųiūyttkgikjtkkhkihock pvbccv ghhy zxcvbnnmly l[iotgoyoilotlyk iiiiuiot9y0ų0ų0y0yiiyyi irūūįhiišiiioni sš yjjruufjjyuuiėiitiifif nnzmmcmmvmmnmmnm ,bmvmbgguųūų hytutjcvbbbmngg

Simonas

Simonas portretas
,tt vmna***nnzwkekklkllūoppr---y-n mdmvmmmj,m,mx,mmfmm kgkiitooaos gušyy zxcvbnnm eųtųruh įręg;lfuuj rų9fyuyttt ryygttgštrįn zsdgjklo;ki9-rėtrtštyuewgfgyugtįįšįįn rįųuttyūūųtguyuuio9ūujuju yuiuigrfgyhjirr zxccdcdddiūršhtgn gyųųuūūųūųūš tšųųųuiu zxcvbbmcgb eš0oyhhuųu tyšyyugftytfiiūuuūųųyųųiju yšųūųųįį aszzzxcvbnmnmnšų ųūkjk tuūųyutt ėįšųytyšųyy trggytftyyh wwerrtdxg uii yyuyy trytyhyyyutrtyū u ųųūuų rghbuyu xsqwrgtyrėr rįtrųuuuų šyuųyųgum tyyuuiū9 yhj yyuū įššųuįuyu grtyrjj ujhuhu poltrrgtyttrr

Olegas

Olegas portretas
90ii99ii hj
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių