Klaipėdiečiai nenusižengė tradicijoms: per Užgavėnes išdykavo ir sudegino Morę

Šiemet Užgavėnės Klaipėdoje persikėlė į senamiesčio pakraštį – gynybinius miesto įtvirtinimus, nuo seno vadinamus Jono kalneliu. Šventės tema – Morės ekskursija po blynų miestelį.

Būriai kaukėtų mažų ir didelių persirengėlių sekmadienį po pietų rinkosi į Jono kalno teritorijoje rengiamą atkurti blynų amžiuje veikusį Užgavėnių miestelį.

Popietė prasidėjo rekonstrukcijos pristatymu, netrūko linksmos muzikos, judrių žaidimų, į kuriuos įsijungti vaikų nereikėjo raginti. Orūs suaugusieji vaišinosi karštais gėrimais, ragavo prekeivių siūlomus skanumynus ir laukė reginio, kaip suliepsnos žiemą simbolizuojanti milžiniška, penkių metų aukščio šiaudinė Morė.

Šį kartą žiema nepagailėjo sniego, tad norintieji galėjo pasivolioti, nušliuožti nuo kalniuko, minkštai nugriūti, drąsiai palaikyti besipešančius Lašininį ir Kanapinį.

Užgavėnės turi būti linksmos ir triukšmingos, kad pabustų gamta, o žiema atsitrauktų išsigandusi visuotinio džiaugsmo.

Klaipėdoje taip ir buvo. Vaikai žaidė ir išdykavo, suaugusieji šoko. Kas turėjo pinigų, pirko, kas neturėjo, uodė saldų skanumynų kvapą. Didžioji dauguma prie palapinių besigrūdančių žmonių norėjo blynų, Klaipėdos krašte įprastas šia proga šiupinys viliojo ne dažną.

Užgavėnių miestas viliojo klaipėdiečius, jie traukė ilgomis voromis nuo Kūlių vartų gatvės pusės, mynė taką nuo senamiesčio, žingsniavo palei Dangę.

Šį kartą Morė buvo pavadinta paminklu ir pagerbta ugnimi. Ją prarijusią liepsną klaipėdiečiai sveikino garsiais šūksniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jklmn

jklmn portretas
Užgavėnės dar tik bus. O kažkokios pseudo uždgavėnių temos a la "blynų miestelis" - šiuolaikinis kičinis išsigalvojimas, nieko bendro neturintis su tikromis Užgavėnėmis.

Dalyvis

Dalyvis portretas
Puikiai suorganizuota šventė. Ne komercija, o žmonių išradingumu pasipuošusi. Vaikščiojom išsišiepę. Ačiū!

Tradicijoms?

Tradicijoms? portretas
Kaip nenusiženge jeigu užgavenes turi buti svencimos antradieni?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių