Klaipėdiečiai prie konteinerių pasigenda perėjos

Garbaus amžiaus klaipėdietėms, gyvenančioms Baltijos prospekte, išnešti šiukšles tampa tikru iššūkiu. Gyventojai, norėdami pasiekti konteinerius, turi pereiti gatvę, kurioje nėra pėsčiųjų perėjos. Baiminamasi, kad gali įvykti skaudi nelaimė.

Vos nepartrenkė moters

Baltijos prospekto 41 name gyvenanti Aniceta pasakojo, kad šiukšlių konteineriai pastatyti kitoje gatvės pusėje, nei yra namas. Pasak moters, čia eismas yra labai intensyvus.

„Automobiliai išrieda iš kiemų, vaikai vežami į rajone esantį darželį, mokyklas. Mašinos zuja pirmyn ir atgal“, – pasakojo gyventoja.

Negana to, anot klaipėdietės, vienoje gatvės pusėje yra sustatyti automobiliai. Per pastaruosius nesimato, ar kartais neatvažiuoja mašina.

„Aš vos du kartus nepakliuvau po ratais. Vieną kartą mašina stipriai sutrenkė kelį, kitą – vos nepartrenkė. Suprantu, kad per sustatytus automobilius transporto priemonių vairuotojai taip pat gali nepamatyti pėsčiųjų“, – tvirtino moteris.

Anicetos teigimu, šioje gatvelėje apskritai nėra pėsčiųjų perėjos. Moters manymu, perėja ir greičio slopinimo kalnelis tikrai padidintų saugumą.

„Dėl pėsčiųjų perėjos įrengimo kreipiausi į policiją, namų valdas, tačiau man pasakė, kad jie negali padėti. Tai tikrai didelė problema. Kenčia visi rajono gyventojai. Nereikia laukti, kol atsitiks nelaimė. Priemonių reikėtų imtis anksčiau“, – dėstė moteris.

Siūlo specialų ženklą

Pasak Anicetos, baimindamiesi dėl savo saugumo, kiti gyventojai šiukšles neša ir meta į mokyklos konteinerį, taip pat pėsčiųjų take esančias šiukšlių dėžes.

„Valytoja nuolat skundžiasi, kad pastarosios pilnos buitinių šiukšlių. Konteinerių dar yra Debreceno gatvėje. Ten nereikėtų eiti per gatvę, bet jie labai toli. Savo šeimos nariams pasakiau, kad daugiau šiukšlių į tuos konteinerius nenešiu“, – aiškino moteris.

Klaipėdietės tvirtino, kad minėtą gatvelę žmonės turi kirsti ir eidami į autobusų stotelę pačiame Baltijos prospekte. Automobilių srautai taip pat būna dideli.

„Tokia situacija tikrai neturėtų būti. Jei yra gatvė, turėtų būti ir vieta ją saugiai pereiti“, – pabrėžė moteris.

Klaipėdietei pritarė ir kita gyventoja. Į konteinerius atnešusi šiukšles moteris taip pat baiminosi dėl savo saugumo.

„Norėčiau prašyti vairuotojų atidumo ir supratingumo. Gal ženklas su močiute, kuri laiko šiukšlių maišą, atkreiptų vairuotojų dėmesį“, – svarstė Genė.

Mažinamas perėjų skaičius

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus žadėjo nuvykti į vietą ir įvertinti, ką galima padaryti, kad pasiekti konteinerius taptų saugiau.

„Žiūrėsime, ką galima padaryti. Sudėtinga kalbėti, kai nematai situacijos“, – komentavo vedėjas.

Tačiau daug vilčių gyventojams, kad pėsčiųjų perėja bus įrengta,  R.Mockus nesuteikė.

„Dabar pėsčiųjų perėjos Klaipėdos mieste yra peržiūrimos. Gavome iš Susisiekimo ministerijos specialistų, kurie situaciją Klaipėdoje vertino praėjusių metų rudenį, rekomendacijas. Numatyta, kad dalį pėsčiųjų perėjų reikia panaikinti. Minėtas rekomendacijas dar svarstys Saugaus eismo komisija“, – tvirtino vedėjas.

Pasak R.Mockaus, kadangi perėjų skaičius susitrauks, labai atsakingai reikia pasižiūrėti į naujų įrengimą.

„Specialistų iš Vilniaus manymu, didelis perėjų skaičius saugumo nepagerina. Daugiausia eismo įvykių būna tose vietose, kur jos išdėstytos tankiai. Tačiau yra atsiradusi perėjimo sąvoka. Žmogus gali kirsti gatvę, kai įsitikina, kad yra saugu, nevažiuoja automobiliai", – patarė R.Mockus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventoja

Gyventoja portretas
Ten pavojinga šiukšles nešti ne tik seniems, bet ir jauniems. Nuo namo iki konteinerių šiukšles tenka vežti automobiliu, nes pėstute gaunasi didelis atstumas, sustoti prie konteinerių negalima, tenka stoti prie išvažiavimo iš kiemo ir tada pačiupus šiukslių maišus bėgti per gatvę, kad koks automobilis nenudaužtų. Bėje konteineriai pastatyti tiesiai ties išvažiavimu, kitos mašinos sustoja prie jų ir išvažiuojantiems iš kiemo sudaro problemų. Žodžiu konteineriams vieta parinkta išvis negalvojant.

Debeceno

Debeceno portretas
40 , 42 , 44 , 46 namų gyventojai turi dar daugiau kliūčių pasiekti konteinerius. Maža, kad nuo 42 namo atstumas didesnis nustatytų 300 m, jis dar turi kliūčių. Tokiu kaip : transporto srautai is bendruomenės namų Debreceno 48 , siauro šaligatvio prie namų, o žiemos metu , šiukšlių pristatymas iki konteinerių tampa išbandymų.

Marija

Marija portretas
Labai teisingai pasakyta problema. Bijau ir aš. Keista, kad prieš projektuojant konteinerių vietą apie gyventojų saugumą net nepagalvota: juk konteinerius reikėjo pastatyti gyvenamųjų namų pusėje ir pavojų bei baimių nebūtų, taip ir padaryta Debreceno gatvėje. Taip pat važiuojamoji gatvės dalis visai nematoma tiek pėstiesiems, tiek važiuojantiesiems dėl gatvėje pastatytų automobilių. Geriausia, kad konteinerius perstatytų į priešingą t.y. kairiąją gatvės pusę. Saugiau būtų ir važiuojantiems ir einantiems.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių