Klaipėdiečiai prisiminė jautrius šaliai įvykius

Net ir pliaupiant lietui klaipėdiečiai rinkosi pažymėti svarbią mūsų šaliai datą – Baltijos kelio 27-ąsias metines. Ta proga buvo atidengta atminimo lenta, skirta sovietų kalintiems ir kankintiems Lietuvos piliečiams pagerbti.

Antradienį prie Klaipėdos teritorinės muitinės pastato stoviniavę būrelis miestiečių tapo istorijos liudininkais.

Buvusio sovietinio valstybės saugumo (KGB) Klaipėdos padalinio pastato patalpose anksčiau buvo žiauriai tardomi ir kankinami Lietuvos piliečiai, neplaukę pasroviui ir nepaklusę tuometinei SSRS sistemai. Šiuo metu minėtų patalpų rūsyje įsikūrusi Rezistencijos ir tremties ekspozicija.

Siekiant įprasminti kalinių pasiaukojimą buvo pakabinta ir atidengta speciali atminimo lenta. Pastarosios įrengimą suorganizavo Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi. Šio projekto autorius – skulptorius Jonas Jagėla.

Stebint susirinkusiesiems lenta oficialiai atidengta ir pašventinta kunigo. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus muziejininkas Saulius Karalius savo kalba prisiminė jautrius šaliai įvykius ir paragino žmones būti budriais.

„Istorija linkusi pasikartoti, todėl jokiu būdu negalime pamiršti visų įvykusių žiaurumų“, – akcentavo S. Karalius.

Minėjime dalyvavusio miesto mero Vytauto Grubliausko žodžiais, buvusio sovietinio valstybės saugumo rūsiuose brendo Lietuvos laisvė. „Nors lenta atrodo santūriai savo spalvine gama ir elementų gausa, tačiau tai geras kontrastas giliai emocinei prasmei“, – žodžių kišenėje neieškojo V. Grubliauskas. Kaip pažymėjo meras, laivė – vertybė, už kurią reikia nešti atsakomybę ir kovoti kiekvieną dieną.

Tipines atminimo lentas, kurios yra kabinamos ant buvusių SSRS valstybės saugumo komiteto (NKVD, NKGB, MGB, KGB) pastatų bei stribų būstinių ruošia Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. 1999–2015 m. buvo įrengta 219 lentų, darbai vis dar tęsiami.

Iškart po ceremonijos Liepų gatvėje buvo surengta Baltijos kelio atminimo valanda. Tie, kurie nepabūgo lietaus prie Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Klaipėdos skyriaus būstinės klausėsi politinių kalinių ir tremtinių choro „Atminties gaida“ koncerto bei poetės Julijos Montvydaitės-Samuilienės. Buvo dalijama tautinė atributika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių