Klaipėdiečiai statė „Laisvės žiburį“

Klaipėdiečiai kovo 11-ąją buvo kviečiami atsikratyti akmens užantyje ir pastatyti iš jų "Laisvės žiburį".

Penktadienį, minint 21-ąsias Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metines, Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje aukotos Šv.mišios už jaunąją Lietuvą.

Kiti šventės renginiai prasidėjo jaunimas eitynėmis nuo Klaipėdos universiteto miestelio Atgimimo aikštės link. Kolonos priešakyje ėjo šeši trispalve apranga vilkintys kojūkininkai, cirko dviračiu važiavo artistai.

Gana gausiai susirinkęs jaunimas mojavo vėliavomis, skandavo įvairius šūkius. Juos palydėdavo švilpukais.

Nesinešiokime akmens užantyje – būtent su tokiu pasiūlymu į klaipėdiečius kreipėsi šių metų Kovo 11-osios organizatoriai.

Renginių centro direktorius ir šventės vedėjas Marius Tumšys susirinkusiems siūlė išsilaisvinti nuo "užantyje nešiojamų akmenų" – pykčio politikams, valdžiai, kaimynui ar darbdaviui.

Atgimimo aikštėje Klaipėdos lėlių teatro įrengtoje dekoravimo studijoje kiekvienas norintis galėjo nuspalvinti akmenį, parašyti linkėjimą ar savo vardą. Kas neturėjo savo, galėjo pasiimti iš šalia sukrautos krūvos.

Vieni akmenukus dažė ryškiai raudona ar geltona spalvomis. Kiti rašė "Lietuvos" ar savo vardą. Kiti brūkštelėdavo, kad myli Lietuvą arba savo jausmus išreikšdavo tiesiog nupiešdami širdutes. Kiti ant akmens prašydavo Lietuvai Dievo palaimos.

Šiuo simboliniu veiksmu klaipėdiečiai buvo kviečiami atsikratyti negatyvių jausmų bei įtampos, nes tik be pykčio įmanoma kurti šviesą valstybės ateitį.

Visi įsitraukusieji į akciją sutiko, kad šventės idėja – gana originali, kai galima ne tik pasyviai stebėti, bet ir pačiam dalyvauti. Kiti apsidžiaugė, kad šventėje jaučiama pakili nuotaika ir susirinko daug smagaus jaunimo.    

Skambant jaunos atlikėjos Bjelles ir PeRu dainai "Brolužį" bei šokant trispalvės apsigobusiems šokėjams, nors ir su trukdžiais atidengta, skulptūra "Laisvės žiburys". Jis klaipėdiečiams turėtų simbolizuoti laisvę ir tikėjimą.

Skambant  šiai dainai į dangų buvo iššautos šventinės salvės.

Pirmasis savo akmenį į skulptūros ertmę įmetė Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius, prieš tai pasveikinęs klaipėdiečius su švente. Renginio vedėjui pasiūlius akmenuką, kurį būtų galima įmesti į "Laisvės žiburį", uostamiesčio vadovas atkirto turįs savo.     

Kiekvienas miestelėnas į trijų metrų skulptūrą galėjo įmesti savo akmenėlį. Čia palikti savo ženklą norėjo vaikai, suaugusieji, vyresnio amžiaus gyventojai. Kai kurie jaunuoliai įmetė net po keletą ryškiaspalvių akmenų.   

Karkasą "Laisvės žiburiui" iš metalinių ažūrinių detalių sukūrė kalvis Andrius Janulis.
Skulptūra Atgimimo aikštėje stovės visą mėnesį. Tad galimybę įmesti akmenuką turės ir šventėje nedalyvavusieji. Organizatoriai žadėjo, kad sutemus skulptūra bus apšviesta. Tad turėtų būti įspūdingas reginys.  


Šiame straipsnyje: kovo 11

NAUJAUSI KOMENTARAI

jetau

jetau portretas
Čia Jūros šventė?

Elzė

Elzė portretas
Neskoningai atrodo, kai vėliava "vadalojama", kažkoks amerikonizmas, kitąmet su "trūsikais" trispalviais ateite. Vilniuje akcija -aiškesnė "idėja".

laisvės žiburys

laisvės žiburys portretas
jokio įspūdžio,neįdomu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių