Klaipėdiečiai sukilo prieš plepius autobusų vairuotojus

Autobusų vairuotojams, vairuojant ir vežant keleivius kalbėti mobiliojo ryšio telefonu, yra normalu. Tuo įsitikino klaipėdietė Ala Jefimova, kuri bandė sudrausminti tokį pažeidėją.

Vairuotojas pastabos nepaisė

Moteris pasakojo, kad miesto autobusais važinėja dažnai. Anot A.Jefimovos, per savaitę jai bent du kartus tenka stebėti, kaip šių transporto priemonių vairuotojai, vairuodami kalba telefonu.

„Viena ranka laiko aparatą, o kita – vairą. Taip elgtis negalima. Kai vairuoji savo mašiną, važiuok, kaip nori. O autobuso vairuotojai yra atsakingi už keleivių saugumą. Yra taisyklės, įstatymai ir jų reikia laikytis. Negi sunku pasiimti laisvų rankų įrangą“, – stebėjosi klaipėdietė.

A.Jefimova prisiminė, jog vieną kartą bandė sudrausminti autobusą vairuotoją, kuris vairuojant kalbėjo mobiliojo ryšio telefonu. Tačiau sulaukė grubaus atsakymo, kad nereguliuotų, kaip jis turi dirbti.

Patekus dar kartą į tokią situaciją moteris griebėsi kitokių priemonių. Penktadienį apie 14 val. ji įlipo į 11 maršruto autobusą, važiuojantį iš Lietuvininkų aikštės į Lėbartus. Jo valstybinis numeris AFB832.

„Vairuotojas jau kalbėjo telefonu, jį laikydamas kairėje rankoje. Nusprendžiau nedaryti jokių pastabų, o, tiesiog, nufilmuoti vairuotojo gabumus“, – pasakojo keleivė.

Nufilmavo pažeidimą

Anot A.Jefimovos, vairuotojas telefonu kalbėjo visą laiką važiuojant Debreceno gatve. Tik priartėjus prie Taikos prospekto vyras įspėjo pašnekovą, kad yra netoli centro ir jį gali kas nors pamatyti.

„Akivaizdu, kad vairuotojas žino, kad elgiasi nederamai. Tai kodėl taip elgiasi. Gerai, kad jis nepadarė avarijos ir niekas nenukentėjo. Juk yra taisyklės, kurių reikia laikytis. Ar keleiviai važiuojantys Klaipėdos autobusais yra tikrai saugūs? Kas atsakys jei neduok Dieve kas nukentės? Ar įmonės, kurios atsakingos už keleivių vežimą tikrina, kaip dirba jų vairuotojai?“, – klasė klaipėdietė.

A.Jefimovos nuomone, tokius atvejus reikia viešinti, kad kiti vairuotojai žinotų, kad jei nesilaikys tvarkos gali būti nufilmuoti ir apie jų sugebėjimus bus pranešta policijai.

Vadovė imsis priemonių

11 maršrutą aptarnauja įmonė „Klaipėdos autobusų parkas“. Įmonės direktorė Jelizaveta Daugininkienė pabrėžė, kad vairuotojai šiais atvejais elgiasi blogai. Dėl jų bus imtasi priemonių.

„Gal nubausime už tokį pažeidimą. Gerai, kad visuomenė stebi ir praneša apie tokius pažeidimus, bet reikėtų dėmesį kreipti į visus pažeidimus. Tai pirmas toks nusiskundimas“, – aiškino J.Daugininkienė.

Klaipėdos apskrityje nuo metų pradžios nubausti 540 vairuotojų už kalbėjimą telefonu vairuojant. Laikinai Klaipėdos kelių policijos biuro viršininko pareigas einantis Ramūnas Šideikis autobusų vairuotojų išskirti negalima. Organizuojamos bendros priemonės.

Medžiaga perduot policijai

Dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai A.Jefimovos pateiktą medžiagą perdavė Kelių policijos biurui. Anot R.Šideikio nubausti vairuotoją galima ir pagal keleivių pateiktus vaizdo įrašus. Bauda už vairavimą kalbant telefonu siekia nuo 100 iki 300 litų.

Pasak R.Šideikio, automobilių vairuotojai vairuojant dažnai kalba telefonu. To dar išgyvendinti nepavyksta.

„Anksčiau niekas nesegėdavo saugos diržų. Dabar tokių pažeidimų kur kas mažiau. Dėl kalbėjimo telefonu vairuojant tvarkos dar nėra. Žmonės turi suprasti, kad taip elgtis nėra gerai. Nukreipiamas dėmesys. Su viena ranka vairuoji, su kitas laikai telefoną. Tai nėra saugu. Autobusų vairuotojai atsakingi už keleivių saugumą, jų įlaipinimą, išlaipinimą, taip pat aplinkos stebėjimą autobuse, o čia dar kalba telefonu“, – pabrėžė R.Šideikis.

Gintaras Neniškis
Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius

Kalbėti telefonu vairuojant be laisvų rankų įrangos negalima. Nemaža dalis autobusų vairuotojų ją turi. Įsigijo po prieš pusmetį vykusių policijos patikrinimų. Situacija buvo išsisprendusi. Tuos, kurie kalba be įrangos, reikia bausti. Vairuotojas turi daug pareigų ir be kalbėjimo telefonu. Žinoma, telefonas jiems reikalingas, bet reikia žinoti, kaip kalbėti.


Šiame straipsnyje: autobusaivairuotojaitelefonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

alibi

alibi portretas
as kvieciau policija chuliganams autobuse

r

r portretas
Karta ir as neapsikentes paskambinau i "Klaipedos Keleivini Ttansporta" . Situacija per asila plepanti telefonu uz vairo vor nesibaige keliu masinu avarija. Norejau sukti is pirmos juostos i papildoma letejimo juosta is kurios i PC"Arena " aikstele. Ten toj pacioj letejimo juostoj yra autobusu stotele. Vaziuojant pirma juosta asilas uz autobuso vairo pliurpdamas mobiliaku , be jokio posukio signalo issuko i pirma juosta, tuomet kai ja vaziavau as. Kadangi srautas ten nuolat nemenkas, tai neisivazduoju kuriuo budu sugebejau ilysti i antra juosta nekliudydamas dar dvieju masinu.

as

as portretas
aip kalbeti telefonu negalima o kaip valdzia aiskina toki dalyka kada ilipa zmones ir autobusui pajudejus perka bilietus juos reikia atzymeti o vairuotojas turi tai stebeti ir vairuoti nes kitaip atsiliks nuo grafiko zodziu prekiauti bilietais vaziuojant galima o kalbeti telefonu nesaugu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių