Klaipėdiečiai susigrąžina pensijas

Jau daugiau nei trys dešimtys tūkst. klaipėdiečių gavo dalį anksčiau sumažintų pensijų. Dar daugiau nei šimtas susigrąžina ir jau mirusiems giminaičiams priklausančią dalį. Yra ir tokių paveldėtojų, kurie dar nesuskubo atsiimti mirusiajam priklausančių pinigų.

Jau daugiau nei trys dešimtys tūkst. klaipėdiečių gavo dalį anksčiau sumažintų pensijų. Dar daugiau nei šimtas susigrąžina ir jau mirusiems giminaičiams priklausančią dalį. Yra ir tokių paveldėtojų, kurie dar nesuskubo atsiimti mirusiajam priklausančių pinigų.

Atneša pašto darbuotojai

Uostamiesčio gyventojai jau džiaugiasi pirmąja grąžinta sumažintos pensijos dalimi.

Tiems, kurie dar sulaukė senatvės ar netekto darbingumo pensijų grąžinimo, norint pasiimti pinigus, nereikia nė kojos iškelti iš namų.

Apskaičiuota grąžinama pensijos dalis gyventojus pasiekia su įprasta mėnesio pensija, kurią į namus atneša pašto darbuotojas arba ši pervedama į banko sąskaitą.

"Kompensavimo įstatymas neįpareigoja asmenų kreiptis dėl kompensavimo sumos atidavimo, ji grąžinama automatiškai ir visiems apskaičiuojama minėta suma", – pasakojo "Sodros" Klaipėdos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Chonorata Kasparaitienė.

Mokės ir kitąmet

Dar praėjusių metų lapkritį ir gruodį klaipėdiečius pasiekė 20 proc. visos apskaičiuotos kompensuojamosios sumos. Kita dalis uostamiesčio senjorus ir neįgaliuosius pasieks per šiuos ir kitus metus. 40 proc. pinigų gyventojų sąskaitas pasieks kiekvieno 2015-ųjų ketvirčio paskutinį mėnesį, tokia pati schema bus taikoma ir 2016-aisiais.

Praėjusių metų pabaigoje klaipėdiečiams iš viso buvo išmokėta apie 7 mln. litų. Iš viso uostamiestyje kompensuojamoji suma apskaičiuota 30 859 pensijų gavėjams.

Sukruto ir paveldėtojai

Tiems gyventojams, kurie pensijų grąžinimo taip ir nesulaukė, priklausančią sumą jau atsiimti suskubo ir jų turto paveldėtojai.

Iki sausio 16 d. prašymus buvo pateikęs 131 paveldėtojas.

"Yra ir tokių, kurie dar nesikreipė. Apie šiuos žmones mes notarui išsiunčiame pažymą apie kompensuojamos pensijos dalį", – paaiškino direktoriaus pavaduotoja.

Paveldėtojai, kreipęsi dėl mirusiojo palikimo, informuojami ir apie jam priklausančią kompensuojamą pensijos dalį. Sutvarkę dokumentus, paveldėtojai įgyja teisę gauti ir mirusiojo pensijos dalį.

"Tie, kurie ateina ir paprašo, mes jiems iškart atiduodame pažymą ir notarui nesiunčiame", – patikino Ch.Kasparaitienė.

Notarams mokės mažiau

Sutvarkę reikiamus paveldėjimo dokumentus ir pateikę kompensuojamos pensijos prašymą, mirusiųjų artimieji pinigus gauna maždaug per savaitę.

Tiesa, notarų paslaugos taip pat mokamos, todėl netrūko paveldėtojų, kurie piktinosi tokia sistema. Į tai buvo atsižvelgta ir neseniai nuspręsta, kad gyventojams, paveldintiems mirusiems asmenims skirtas pensijų kompensacijas, bus taikomas tik minimalus mokestis už išduodamą paveldėjimo teisės liudijimą.

Toks sprendimas praėjusią savaitę buvo priimtas teisingumo ministro Juozo Bernatonio ir Lietuvos notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio susitikime, mat pastebėta, jog dažniausi paveldėtojai – senjorai, todėl ir reikia palengvinti mokestinę naštą.

Atpigs ne visiems

Remiantis šiuo nutarimu, įpėdiniai, paveldintys tik kompensaciją už pensiją, turės sumokėti 5,79 euro už paveldėjimo teisės liudijimą.

Šiuo atveju įpėdiniai bus atleidžiami nuo mokesčių už pareiškimo dėl paveldėjimo bylos užvedimo surašymą ir nuosavybės teisės liudijimo išdavimą.

"Tokia tvarka taikoma tik tuo atveju, kai paveldima tik kompensacija už pensiją. Jei kartu paveldimas ir kitas turtas arba piniginės lėšos, bus taikomi visi Teisingumo ministerijos nustatyti atlyginimo už notarinius veiksmus dydžiai", – perspėjo M.Stračkaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kokie "draugiški" veideliai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių