Klaipėdiečiams – neįprasta dovana iš Žemaitijos

Penktadienį klaipėdiečiams vaidins Žemaičių teatras iš Skuodo. Jis Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje parodys lyrinę komediją „Neįprasta dovana“.

Rašo pjeses ir režisuoja

Žemaičių teatras susikūrė 1995-aisiais Skuodo kultūros centre. Per visą gyvavimo laikotarpį pastatė jau 22 spektaklius, ir visi jų scenos veikalai vaidinami žemaitiškai. Teatre nuo jo susikūrimo iki dabar yra vaidinę per 40 aktorių mėgėjų.

Žemaičių teatro įkūrėjas ir vadovas skuodiškis Edmundas Untulis – režisierius, dramaturgas, prozininkas, žurnalistas, Skuodo rajono laikraščio „Skuodas“ korespondentas, pernai už literatūrinę bei teatrinę veiklą tapęs dešimtuoju Simono Daukanto premijos, kurios steigėjas yra Skuodo rajono savivaldybė, laureatu.

Dar Klaipėdoje studijuodamas liaudies teatro režisūrą E.Untulis pradėjo rašyti pjeses. Tuomet pats pirmąją ir pastatė su bendrakursiais. Apsigyvenęs Skuode, prieš 15 metų jis sumanė įkurti dabar jau bene visoje Lietuvoje žinomą Žemaičių teatrą, kuris vaidintų tik žemaitiškai. Nuo tol dažniausiai pats rašo šiam teatrui pjeses ir jas režisuoja.

Apdovanoti „Aukso paukšte“

Skuodo kultūros centro Žemaičių teatras jau gali pasigirti ir nemenkais pasiekimais.

1998 m. vykusioje mėgėjų teatrų „Atspindžių“ šventėje pateko tarp laureatų ir buvo pakviestas Vilniuje „Vaidilos“ teatre suvaidinti Edmundo Untulio tragikomediją „Kurmis ant didelio kelio“.

2006 m. ir 2008 m. kolektyvas atsidūrė tarp respublikinio „Atspindžių“ konkurso-festivalio diplomantų.

2007 m. Žemaičių teatro aktorė Gražina Ronkaitienė už spektaklyje „Paklydusi kanarėlė“ (pagal S.Cveigo novelę „Baimė“) suvaidintą Irenės Wagner vaidmenį per respublikinę mėgėjų teatrų šventę „Tegyvuoja teatras“ buvo pristatyta nominacijai už geriausią pagrindinį moters vaidmenį.

2009 m. šio kolektyvo aktorė Rasa Bernotienė už E.Untulio komiškoje dramoje „Sunkūs žodžiai“ sukurtą Mokytojos vaidmenį tradicinėje mėgėjų teatrų šventėje „Tegyvuoja teatras“ pelnė ryškiausio sezono vaidmens apdovanojimą.

2009 m. Žemaičių teatre buvo pastatyta juodai raudona komedija „Keista liga“. Už ją Lietuvos liaudies kultūros centras kolektyvą apdovanojo „Aukso paukštės“ statulėle. Šis apdovanojimas Žemaičių teatrui buvo skirtas kaip geriausiam tų metų šalies suaugusiųjų mėgėjų teatro kolektyvui. Be to, už komedijoje „Keista liga“ suvaidintą vaidmenį Žemaičių teatro aktorius Vaidas Minelga pelnė ryškiausio antraeilio vyro vaidmens atlikėjo nominaciją, taip pat ryškiausios pagrindinio vaidmens atlikėjos nominacijai buvo pristatyta aktorė G.Ronkaitienė.

Per humoro prizmę

2010 m. teatras pastatė detektyvinę komediją jaunimui „Sumautas pagrobimas“ ir lyrinę komediją „Neįprasta dovana“.

Pastarojoje pjesėje, kuri ir bus vaidinama penktadienį Klaipėdoje, pasakojama apie buvusios mėgėjų teatro aktorės ypatingą garbaus jubiliejaus sukakties paminėjimą, kuriame apstu kurioziškų, komiškų ir net groteskiškų situacijų.

Šioje lyrinėje komedijoje per humoro prizmę bandoma giliau pažvelgti į sudėtingus gyvenimo reiškinius, moralinių vertybių trapumą šiuolaikinio pasaulio tikrovėje. Tai spektaklis, kuriame galima nubraukti ir juoko, ir liūdesio ašarą.

Spektaklio premjera įvyko pernai kovą, nuo tol jis jau parodytas 17 kartų.

Pjesės autorius ir režisierius – E.Untulis, scenografija – Arūno Šliogerio.

Vaidina Jadvyga Laureckienė, Gražina Ronkaitienė, Vaidas Minelga, Renata Šakienė ir E.Untulis.

I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 25) Žemaičių teatras spektaklį „Neįprasta dovana“ vaidins vasario 11 d. 17 val. Įėjimas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių