Klaipėdiečiams – perpus pigesnis šildymas

Geranorišku susitarimu nuo šiol Tauralaukio ir Žolynų kvartalams šilumą tieks "Klaipėdos energija". Skaičiuojama, kad trylikos namų gyventojus jau spalį pasieks kone perpus mažesnės sąskaitos už šildymą.

Kreipėsi patys gyventojai

Praėjusią savaitę centralizuotai šilumą uostamiesčiui tiekianti bendrovė "Klaipėdos energija" pasirašė sutartį su bendrove "Lamberta" dėl Tauralaukio ir Žolynų kvartalų daugiabučių namų šildymo perėmimo. Nuo šiandien 13-ai namų šilumą tieks "Klaipėdos energija".

Į "Klaipėdos energijos" stebėtojų tarybą raštu dar pernai vasarą kreipėsi minėtų kvartalų gyventojai. Buvo prašoma, kad šildymo paslaugą jiems teiktų miesto savivaldybės kontroliuojama bendrovė. Mat tuometinis šilumos tiekėjas bendrovė "Lamberta" dėl objektyvių priežasčių negalėjo teikti tokios pigios šilumos, kokia naudojasi dauguma klaipėdiečių.

Uostamiestyje yra bent trys šilumos tiekėjai, tačiau patraukliausia gyventojams – "Klaipėdos energija", kuri centralizuoto šildymo paslaugas teikia kone pigiausiai Lietuvoje.

"Klaipėdos energijos" stebėtojų tarybos pirmininkas Simonas Gentvilas atkreipė dėmesį, jog pavyko išvengti ilgų derybų ir geranoriškai susitarti tiek su gyventojais, tiek bendrovės "Lamberta" atstovais prieš prasidedant naujam šildymo sezonui.

"Daug bendravome su gyventojais, taip pat vyko derybos su "Lambertos" vadovu dėl kainos. Galiu patikinti, kad jokių agresyvių perėmimų tikrai nebuvo. Džiaugiuosi, jog Žolynų ir Tauralaukio gyventojai naują šildymo sezoną pasitinka maždaug 70 eurų kas mėnesį mažesnėmis sąskaitomis. Diskusiją su jais pradėjome dar vasarį. Tąkart, kaip "Klaipėdos energijos" stebėtojų tarybos pirmininkas, paprašiau bendrovės administracijos padėti klaipėdiečiams. Nuoširdžiai dėkoju visiems sudėtingo proceso dalyviams. Įdomus niuansas yra tas, kad, ko gero, pirmą kartą gyventojai masiškai panoro iš privataus tiekėjo pereiti prie centralizuoto ir patys inicijavo šį procesą" – pastebėjo S.Gentvilas.

Tiesiamos naujos trasos

Jau spalį gyventojai sulauks beveik perpus mažesnių sąskaitų. Praėjusį mėnesį Žolynų kvartalo ir Tauralaukio daugiabučių gyventojai už šilumą mokėjo 8,33 cento už vieną šilumos kilovatvalandę, o rugsėjį ta pati kilovatvalandė kainuos tik 4,09 cento.

"Centralizuotas šildymas išlieka pigiausia, patogiausia ir ekologiškiausia komforto priemone miestuose. Mes, energetikai, galime konstatuoti, jog Klaipėdoje centralizuoto šildymo klientų daugėja. Šį šildymo būdą renkasi ne tik daugiabučiai namai, bet ir naujai pastatyti prekybos centrai, viešbučiai, biurai", – sakė bendrovės "Klaipėdos energija" generalinis direktorius Vytautas Valutis.

Pasak jo, centralizuoto šildymo trasos tiesiamos į naujus planuojamus ar jau pastatytus Klaipėdos priemiesčius, tarp jų – ir Tauralaukį bei Žolynų kvartalą. Perimti šių vietovių namai bus apšildomi iš autonominės katilinės, tačiau šiluma šių namų gyventojams kainuos tiek pat, kaip ir kietiems bendrovės "Klaipėdos energija" klientams.

Sąskaitos šiurpindavo

Dalį daugiabučių šildymo sistemų prižiūrinčios bendrovės "Lamberta" direktorius Jonas Kondratas akcentavo, jog, atsiradus naujai technologijai, konkuruoti sunku, o deginti dujas šilumos gamybai, jo žodžiais tariant, yra nusikaltimas savo vaikams.

"Šioje planetoje po savęs turime kažką palikti ir naujai kartai. Iš dujų reikia gaminti trąšas ir kitus produktus, kurie yra kur kas naudingesni. Kai gyventojai mus pradėjo atakuoti, kodėl tokia didelė šildymo kaina, teko jiems paaiškinti, kad mes jos patys nesusikuriame. Kainodara Lietuvoje yra labai reglamentuota ir griežtai kontroliuojama, todėl negalime nulemti šio proceso. Įvyko diskusija su "Klaipėdos energijos" direktoriumi, pasiūlėme bendrovei parduoti savo katilines", – aiškino J.Kondratas.

Keisti šilumos gamintoją panorę gyventojai negali atsidžiaugti pavykusiomis derybomis. Mat anksčiau sąskaitos, kurių šie sulaukdavo, tiesiog šokiruodavo. Už šildymą tekdavo suploti ir 300 eurų.

"Gyvename 65 kv. metrų ploto bute, gana naujame, tvarkingame name. Įsivaizduokite, pernai šaltaisiais mėnesiais susimokėdavome 300 eurų. Kultūrai pinigų jau nebelikdavo. Gerai, kad buvome išgirsti", – lengviau atsiduso Tauralaukio gyventoja Vaida Tamošiūnaitė.

Jai antrino Žolynų gatvės bendruomenės vadovė Renata Bertužytė. "Sąskaitos eurais atrodo gal ir nieko, bet kai sumą išverti į litus, darosi baugu. Keturių aukštų namui bendrų patalpų šildymas kainuoja tūkstantį litų. Tuomet kyla keistų klausimų, ką mes ten šildome? Džiaugiamės, kad nuo šiol nebereikės kentėti finansiškai", – tvirtino moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip čia taip?

Kaip čia taip? portretas
Uždarydami mokyklą Tauralaukyje visi liberalai rėkė,kad Tauralaukyje tik individualūs namai, kad mažai gyventojų, todel mokyklą reikia naikinti. O čia pasirodo, kad pats Klaipėdos liberalų liberalas atpigino šildymą daugiabučiuose Tauralaukyje. Tai gal ir mokyklos nenaikinkite Tauralaukyje!!!!!

kaip

kaip portretas
dar neaisku kad Klaipeda tai uzsilikusiu rusu kariskiu kuriu ko gero puse tai valdininkai del sventos ramybes ir pataikauja nes ten ir nusikaltimu bene nemazai...

Dirbusi

Dirbusi portretas
Kaip čia Lamberta atsirado Tauralaukyje. Klaipėdos energija "padėjo " Lambertai uždirbti?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių