Klaipėdiečiams rinkliava už atliekų tvarkymą nedidės

  • Teksto dydis:

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių ir vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau.

– Pastaruoju metu daug kalbama apie mokesčių už šiukšlių išvežimą brangimą. Žiniasklaidoje skelbiama, kad dalyje savivaldybių kaina ateinančiais metais didės. Ko tikėtis klaipėdiečiams?

– Reikėtų pastebėti, kad už gyventojų sumokamą rinkliavą atliekos nėra vien tik išvežamos iš kiemų. Už tą pačią sumą atliekos ir tvarkomos, išlaikoma šiai funkcijai vykdyti reikalinga sistema bei infrastruktūra.

Iš tiesų, iššūkių, susijusių su atliekų tvarkymu, šiemet netrūko. Nuo liepos klaipėdiečiams mokestis už atliekų surinkimą ir tvarkymą skaičiuojamas pagal naują metodiką – vykdant šalies valdžios sprendimus įvesta dvinarė rinkliava. Nors procesas nebuvo lengvas ir grėsmių kilo, pavyko pasiekti, kad su šiais pokyčiais rinkliava didžiajai daliai klaipėdiečių nepadidėtų, kompromisas rastas ir su verslininkais.

Dėl artėjančių metų kainos sprendimai taip pat jau priimti: galutinius rinkliavos dydžius uostamiesčio savivaldybės taryba patvirtino lapkričio pabaigoje, ketvirtus metus iš eilės politikų sprendimu pritaikyta 5 procentų nuolaida, tad šiandien jau drąsiai galima konstatuoti – mokesčiai už atliekų surinkimą ir tvarkymą klaipėdiečiams nuo Naujųjų metų nedidės.

Galiu nuraminti klaipėdiečius, kuriems abejonės ir nerimas dėl brangimo kyla girdint žinias apie situaciją kitose savivaldybėse. Išties, pagal oficialiai pateikiamus duomenis, kituose didžiuosiuose šalies miestuose mokesčiai už atliekas gyventojams kitąmet bus 11–16 procentų didesni nei Klaipėdoje.

Šalyje brangsta paslaugos, valstybė didina sąvartyno mokesčius, tačiau Klaipėdoje yra sukurta efektyvi atliekų tvarkymo sistema. Ilgametis įdirbis ir leidžia išvengti kainų šuolio, o vertinant ilgesnio laikotarpio tendencijas matyti, kad rinkliava uostamiesčio gyventojams netgi mažėja. Prieš penkerius metus daugiabučiuose namuose gyvenantys klaipėdiečiai mokėjo 1 eurą už kvadratinį metrą, o dabar ši kaina yra sumažėjusi iki 82 euro centų.

Atliekų surinkimas visose šalies savivaldybėse kainuoja panašiai, tačiau Klaipėdos privalumas – pigus ir efektyvus atliekų sutvarkymas. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui jau pavyko pasiekti, kad sąvartyne būtų "laidojama" tik apie 10 procentų mieste surenkamų atliekų, o kitose savivaldybėse šis rodiklis siekia apie 50 procentų. Tai labai svarbu ne tik aplinkosaugos prasme – už kiekvieną "palaidotą" toną valstybei reikia mokėti ir vadinamąjį sąvartyno mokestį, kuris, kaip žinia, kitais metais šalyje didėja. Klaipėdoje į sąvartyną patenka tik dešimtoji dalis visų atliekų, nes kitos yra išrūšiuojamos ir perdirbamos arba sudeginamos, taip iš jų pagaminant šilumos ir elektros energiją. Specialistų skaičiavimais, atliekų sutvarkymo kaina Klaipėdoje artėjančiais metais išliks mažiausia šalyje.

Tad kalbant apie galutinę kainą vartotojams reikia suprasti, kad yra labai daug faktorių, nuo kurių priklauso rinkliavos dydis. Tik atsakingas kiekvienos grandies darbas ir ryžtas diegti naujoves bei siekti dar didesnio efektyvumo leidžia tikėtis geriausio rezultato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių