Klaipėdiečių laukia puokštė renginių

Klaipėdiečiai kviečiami įsilieti į Laisvės gynėjų dienai ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 95-osioms metinėms paminėti skirtų renginių programą. Ji šiemet itin spalvinga – nuo šventinio koncerto, šviesų instaliacijos iki ekskursijų.

Įkvėpė patriotišką jaunimą

Laisvės gynėjų dienos renginiams startą duos visoje šalyje vykdoma tradicinė, prieš du dešimtmečius tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti inicijuota pilietinė akcija "Atmintis gyva, nes liudija".

Penktadienį ryte 8 val. visose Lietuvos mokyklose, valstybės įstaigose, ambasadose ir namuose dešimčiai minučių užgesinama šviesa ir languose uždegamos atminties žvakutės žuvusiems už Lietuvos laisvę.

"Kviečiame į gausybę tradicinių renginių, kurie vyksta kasmet, tik su tam tikromis variacijomis", – atkreipė dėmesį Žvejų rūmų kultūrinės veiklos vadybininkas Arūnas Peštenis.

Tos pačios dienos 15 val. Karalienės Luizės jaunimo centre rengiama kūrybinė akcija "Tą naktį ugnimi pražydo laisvė". Mokiniai demonstruos savo piešinius, žiūrės filmuotas akimirkas apie Sausio 13-osios įvykius, mokytojai dalysis prisiminimais. Bus uždegtos atminimo žvakutės.

Nušvis atminimo laužai

Lemtingą Lietuvai datą kasmet primena atminimo laužai. Prie Klaipėdos miesto savivaldybės pagrindinis laužas, nuskambėjus keturiolikai kariliono varpo dūžių, liepsnos jau rytoj nuo 17 val.

Šiemet trispalvė nušvis ne tik ant kariliono, bet ir ant laikrodžių muziejaus fasado Liepų gatvėje. Laužą kurstys Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) 3-osios rinktinės kariai, bus vaišinama karšta arbata. Patriotines ir liaudiškas dainas dainuos Klaipėdos miesto buvusių politinių kalinių ir tremtinių choras "Atminties gaida", folkloro klubas "Šeimyna" ir senjorų klubas "Bangelė".

Siekiant į šią akciją įtraukti kuo daugiau gyventojų, o ypač – jaunus žmones, laužai 18 val. taip pat užsidegs Debreceno gatvės skvere bei parke prie I.Simonaitytės kalno. Koncertuos senjorų mėgėjų meno kolektyvai, moksleiviai.

"Neseniai iniciatyvą išreiškė ir Klaipėdos "Gilijos" pradinė mokykla, prie jos irgi rinksis švietimiečiai. Kaip parodė trumpa praktika, šie renginiai naujose miesto vietose pasiteisino, ateina išties daug žmonių", – tikino A.Peštenis.

Tą patį vakarą 18.30 val. Klaipėdos universiteto Menų akademijos koncertų salėje vyks atminimo vakaras-koncertas Laisvės gynėjų dienai. Koncertuos Veronika Povilionienė, akordeonininkas Svajūnas Ilčiukas ir Žvejų rūmų mišrus choras "Cantare". Bus skaitomi prisiminimai apie signatarus Jurgį Šaulį ir Kazimierą Steponą Šaulį.

19 val. Klaipėdos valstybinės kolegijos kiemelyje vyks tradicinis renginys jaunimui "Prie Laisvės laužo". Čia ne tik bus uždegamas laužas, bet ir kuriamas paminklas gynėjams bei Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Bėgs už laisvę

"Anksčiau daugybę metų visi renginiai koncentruodavosi miesto centre, prie savivaldybės administracijos pastato, bet bendruomenė išreiškė lūkestį, kad Sausio 13-osios paminėjimas vyktų visoje Klaipėdoje. Ypač tuose rajonuose, kur niekada niekas nevyksta", – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis.

Sausio 13 d. 18 val. Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje bus aukojamos šv. Mišios už laisvės gynėjus. Po Mišių koncertuos Šiaulių valstybinis kamerinis choras "Polifonija". Visi minėti renginiai – nemokami.

Dar viena svarbi iniciatyva, kuri organizuojama tik dviejuose Lietuvos miestuose – Vilniuje ir Klaipėdoje, – Sausio 13-ajai paminėti skirti bėgimai. Sekmadienį 13 val. tradicinis bėgimas "Laisvės gynėjų kelias" startuos prie Girulių televizijos bokšto, o finišuos Atgimimo aikštėje ir įsipieš į Sporto metų Klaipėdoje atidarymą.

Klaipėdiečiai gali rinktis 8 arba 3 km atstumus. Norą dalyvauti šiame renginyje jau išreiškė 143 žmonės. Paprastai į jį susirenka apie pusantro šimto bėgikų.

Minės Klaipėdos prijungimą

Miestiečių laukia ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos paminėjimo renginiai. Jau septynioliktą kartą sausio 19–20 d. vyks pėsčiųjų nakties žygis "Klaipėdos sukilėlių keliais".

Šiemet jis skiriamas Lietuvos kariuomenės šimtmečio jubiliejui. Dalyviai turės įveikti 25 km atstumą iš Palangos į Klaipėdą.

Naktį žygio, prasidėjusio nuo Palangos sporto centro, dalyviai bus laukiami ir pasitikti Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje. Čia jie bus pavaišinti kareiviška koše ir karšta arbata. Koplyčioje skambės vargonų muzika.

Žygeiviai nuo koplyčios patrauks į paskutinį etapą ir finišuos anksti ryte Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotųjų pėstininkų bataliono teritorijoje.

Kol kas į žygį užsiregistravo daugiau nei 200 norinčiųjų. Klaipėdos tarybos narys Algirdas Grublys prognozavo, kad jų turėtų būti apie pusantro tūkstančio.

Sausio 15 d. nuo 8 iki 22 val. prie paminklo vieningai Lietuvai "Arka" įsižiebs šviesų instaliacija, o 10.30 ir 11 val. kapinėse bus lankomi Erdmono Simonaičio ir Jurgio Lėbarto kapai, dedamos gėlės.

12 val. Skulptūrų parke prie paminklo 1923 m. sukilimo dalyviams žuvusiųjų pagerbimo ceremonijai rikiuosis Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos dalinių vienetai.

14 val. ant Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto atidengiama atminimo lenta žymiam Lietuvos karininkui, archeologui, muziejininkui ir rašytojui Petrui Tarasenkai.

Archeologas Jonas Genys sausio 15 d. 16 val. miestiečius pakvies į renginį "1923 metai Klaipėdoje" Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

"Įdomu ir tai, kad sausio 14 ir 16 d. 13 val. Skulptūrų parke bus siūlomos ekskursijos "Apnuoginta istorija", kurių metų moksleiviai ir suaugusieji susipažins su memorialine parko dalimi", – teigė J.Genys.

"Su kultūros sostinės pabaiga gyvenimas nesibaigė", – vaizdžiai apibendrino N.Lendraitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
Sausio 15-oji - Klaipėdos krašto okupacijos data,vietiniai nė nenorėjo jungtis. Dabar esam tapę wilno respublikos provincija pamiršusi savo identitetą,todel pompastikos nereikia.

to Leva ŽURNALIŪGINĖ ŽIURKĖ

to Leva ŽURNALIŪGINĖ ŽIURKĖ  portretas
Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 95-osioms metinėms!!??Absurdas!Tai kada atjunge Klaipedos krasta nuo Lietuvos???

XXL

XXL portretas
nieko įspūdingo todėl, kad Klaipėdoj yra stabdis. Visi žino kuriame pastate "jis" sėdi.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių