Klaipėdoje apdovanoti dar trys Pasaulio tautų teisuoliai

Antradienį Klaipėdos tautinių kultūrų centre holokausto aukų gelbėtojams įteikti apdovanojimai. Juos atsiėmė jų palikuonys.

Pasaulio tautų teisuoliai – tai garbės vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems holokausto aukas.

Įrodymų dėl Pasaulio Tautų teisuolio vardo suteikimo pradedama ieškoti tik tada, kai kreipiasi pats išgelbėtas žydas arba jo vaikai, anūkai ar giminaičiai.

Apdovanojimai skirti Onai ir Jonui Girdvainiams, Povilui Tamošiūnui, Viktorui ir Bronei Skripkauskams bei Magdalenai Stanienei. Apdovanojimus šių taurių žmonių palikuonėms įteikė Jos ekscelencija nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio ambasadorė Lietuvoje ir Latvijoje Hagit Ben-Yaakov.

Taip pagerbiami tie, kurie per Antrąjį pasaulinį karą rizikingomis aplinkybėmis gelbėjo persekiojamus žydų tautybės asmenis, kai už tokią pagalbą mirtis grėsė gelbėtojui ir jo šeimai.

1953 m. Izraelyje specialiu Kneseto nutarimu buvo įkurtas „Yad Vashem“ (hebr. „atmintis“ ir „vardas“) Holokausto ir didvyriškumo atminties institutas, kuris žydų gelbėtojams suteikia Pasaulio tautų teisuolio vardus.

Pagal „Yad Vashem“ 2013 m. sausio 1 d. duomenis, Teisuolių sąraše buvo 24 tūkst. 811 žmonių, iš jų – 844 Lietuvos piliečiai. Klaipėdoje tokių Pasaulio teisuolių yra daugiau nei 20.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Susimėjęs

Susimėjęs portretas
Citata: „Pasaulio tautų teisuoliai – tai garbės vardas, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems holokausto aukas." Jeigu gelbėjai žydą, esi pasaulio tautų teisuolis, o jeigu ne žydą, tai....
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių