Klaipėdoje bus įžiebti autentiški dujų žibintai

Penktadienį 11 valandą prie Klaipėdos jaunimo centro (Puodžių g. 1) įsižiebs du naujam gyvenimui prikelti dujų žibintai.

Jie atstatyti bendorvės „Lietuvos dujos“ iniciatyva minint dujų verslo Lietuvoje 150-ies metų bei gamtinių dujų Lietuvoje naudojimo 50-ies metų progas. Dujinių žibintų įžiebimo ceremonija yra Jūros šventės programos dalis.

„Mes orientuojamės į darbus, kurie nevienkartiniai, o jų rezultatas liktų ir ateities kartoms. Glaudžiai dirbdami su paveldosaugos specialistais, miesto vadovais, atkūrėme tikrus autentiškus žibintus, kuriuose pavyko panaudoti net trečdalį išlikusių detalių. Reikėjo pasistengti, nes ir autentiškos išlikusių žibintų detalės, kalvystės ir kiti darbai turėjo būti atlikti taip, kad čia tikrai stovėtų dar 1891 metus menantys dujų žibintai“, – sako bendrovės „Lietuvos dujos“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

Abiejuose žibintuose yra 174 detalės, iš kurių 53 – autentiškos ir restauruotos, kitos – pagamintos paveldosaugininkų atestuotų specialistų. Žibintai atstatyti prie Klaipėdos jaunimo centro, kur anksčiau, XIX a. pabaigoje, jie kelią švietė į Karalienės Luizės gimnaziją skubėjusiems moksleiviams.

1861 m. Klaipėdoje pradėjo veikti pirmasis degiųjų dujų fabrikas, dujos buvo gaminamos perdirbant akmens anglį. Prieš 150 metų veikusį fabriką Klaipėdoje galima vadinti Lietuvos dujofikavimo pradžia. Dar du degiųjų dujų fabrikai buvo atidaryti Vilniuje (1864 m.) ir Šilutėje (1907 m.). Po Antrojo pasaulinio karo visi trys fabrikai veiklos nebeatnaujino.

1956 m. Lietuvoje pradėtos naudoti suskystintos propano ir butano dujos. 1961 m. rugpjūčio 13 d. Vilniuje, Vingio parke, uždegtas pirmasis gamtinių dujų fakelas. Per metus Lietuvos vartotojai suvartoja apie 3 milijardus kubinių metrų gamtinių dujų.


Šiame straipsnyje: Lietuvos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

kertu

kertu portretas
lazybu, kad ilgiau 48 val jie neisbus sveiki sioje vandalu salyje....

saunuoliai

saunuoliai portretas
dar mazai ismetama CO2......

dk

dk portretas
Ha ha! Na jau tie 2 zibintai tiek ismes CO2 ir vargseli pribaigs. Aciu tiems kurie sugrazino zibintus. Gerai kad yra ne tik niokojanciu Klaipeda bet ir ja mylinciu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių